Vecka 9 2019. Kompaniorder för för i tiden….

Det är lätt att förstå placeringen av Oscar II fort när man studerar den gamla flygbilden. (foto: okänd fotograf)

”Vederbörande rumsbefälhafvare anmodas att noggrant öfvervaka iaktagandet af i rekrytundervisningen mom. 234 gifna hälsovårdsföreskifter och att särskilt beträffande ombyte af linne och strumpor hvarje måndag morgon kontrollera att dylikt ombyte sagda dag eller på söndagen verkställts.” Med tanke på att det är måndag imorgon bör du alltså noggrant kontrollera att ovanstående order efterlevs. Detta är hämtar ur en kompaniorder från Älvsborgs fästning 1913
Som du kanske förstår är detta min sysselsättning just nu, som en del arbetet med boken FORTET en bok om Oscar II fort. Från kollegan Simon Olsson kommer en strid ström av material från Krigsarkivet. Ett material som sträcker sig över perioden 1904 fram till 1926 då fortet lades i malpåse.

Det låter som ett trist arbetet att läsa gamla dammiga böcker,men tvärtom det är riktigt roligt! En del av skrivelserna som t ex kompaniordern ovan drar på munnen åt. Andra kanske man själv minns från min egen värnplikt. Orderna som finns nertecknade skiljer inte så mycket från varandra trots att det gått 100 år! Utraget ovan är bara ett av många du kan läsa i boken om Oscar II fort.

Ett skyttevärn från tiden för andra världskriget (foto: Jörgen Sjöblom)

Men det är inte bara texter i böcker, eller gamla ritningar jag sysslar med kust nu. Även själva fortet är fyllt av ”konstigheter” som det gäller att bli klok på. Ibland kan det var ett -varför? Ibland är det -hur tänkte dom här? En del saker är självklara, andra tar en stunds forskande att få svar på. Som skyttevärnet ovan. Varför står det bort , sprayat på betongen? Svaret finner du i boken.

Också något att fundera över…..?

Den här ”manicken” kan man också gå omkring och fundera över. Tänk lite och se om du kan komma på den har haft för funktion. Som ledtråd kan jag nämna att det finns flera. 🙂
Så jag har absolut inte tråkigt bakom fönstrets persienner.

Grindstolpar kan nog de flesta se att de är, men varför?

Grindstolparna, mitt uppe berget, har också sin naturliga förklaring som du kan läsa om i boken, eller varför besöka fortet den 6 juni, på vår Nationaldag! Då kan du både köpa boken (till bra rabatterat pris) och själv gå upp och titta på grindstolparna. Det kommer att sitta en liten förklaring på stolpen. Det står också en kort mening på pappret. Lägg den minnet och kom ner till FORT & BUNKERs boktält så får 235 kronors rabatt på den omfattande boken 100 år av försvar i väst (ordinarie pris 435:-) Du betalar alltså bara 200 kronor!

Så nu är det bara att spana efter den kommande boken och nästa veckobrev med lite udda saker från fortet. Under tiden kan du fundera över följande kompaniorder från 1924 ”2 kl. kustartilleristerna n:r 24 Persson och 26 Andreasson har på grund av bristande förmåga att följa undervisningen, skilts från korpralskolans teoretiska och praktiska kurs”. Det är inte alltid en dans på rosor!

Så nu önskar en bra och givande vecka, med förhoppningen att eventuella snöfall flyger förbi.

Bunkerhälsningar
Leif H