Vecka 11 2019 300 år tillbaks i tiden!

Sämre utsikt kan man vakna till. Utsikten från hotellrummet klockan 6 på morgonen.

Nu är det mindre än 4 fyra veckor kvar till dagen L, som i att lämna! Den 15 april är det dags att lämna bokmaterialet och tryckfärdiga filer till tryckeriet. Så just nu är det inte många stunder på dygnet som jag inte sitter framför datorn. Men jag tog en liten paus i måndagskväll för en tur till Karlskrona och ett spännande besök under tisdagen. Men först lite allmän förvirring vid receptionen på kväll.
Säger hej till tjejen bakom och berättar att jag har ett rum bokat till kvällen. Vi skall se säger hon och börjar leta, och det tar en stund, sedan säger hon att det ser inte ut som vi kan hitta dig (!?) Som tur är har jag kört ut en kopia på bokningen från bokningsföretaget, och räcker över den. Hon läser och läser, och säger sedan, det här var i går!!!! Jag hade tydligen bokat rummet en dag för tidigt! Nu löste det sig då det fanns gott om rum. Men historien slutar inte där! Väl hemma tänkte jag försöka få tillbaks mina pengar, jag hade betalt rummet i förskott. Upptäcker då att rummet jag bokat i Karlskrona var bokat till den 10/6 istället för den 11/3 (!) Så vad skall jag skylla på?

Men nu till min lilla utflykt. Målet för dagens utflykt var Kungsholmsfortet, utanför Karlskrona. Fortet är militär område och krävde både besökstillstånd och ledsagning av någon. Min ledsagare var en officer med förflutit som bland annat som fortchef, så bättre sällskap fick man leta efter.

Kungsholmsfortet.

Orsaken till besöket var att det på Kungsholmsfortet finns ett gammalt fint museum över det tidigare kustartilleriet. Ett museum som jag tänkte kunde innehålla lite intressanta föremål till boken om Oscar II fort. Bemanningen till  Oscar II fort kom nämligen från KA 2, och kallades KA 2Ä som kopplingen var enkel.

Museets entrée.

Det var många år sedan jag var här sist. I samband med de båda böckerna om Blekinge – Det hemliga landskapet var ju ett besök på Kungsholmsfortet nästan en obligatorisk händelse. På den tiden sjöd fortet av liv. Här var utbildning, övningar och allt som hör det militära livet till. Speciellt luncherna i matsalen var minnesvärda där de intogs under de vackra valven. Och det var ett spännande ställe, fyllt med äldre kanoner och minnen.
Nu skulle jag dock fotografera gamla föremål så det var spännande att se vad som fanns.

Museet är inrymt i de gamla valven.

Det är ett underbart museum, där museet är lika mycket museum som föremålen. Här finns alla de mindre föremålen som man ibland saknar på andra museum. Matbestick, muggar, granater, dynamitvärmare(!), kulsprutor modell äldre, telefonväxlar, riktinstrument, kommunikationsutrustning och mycket mer. Naturligtvis finns här också en uppsättning uniformer från tidigt kustartilleri. Med fotoboxen uppriggad gick fotograferingen snabbt och jag kunde ägna mig åt den andra delen av dagens uppdrag. I Corps de Garde, byggnaden där fortets vaktstyrka var förlagd på den gamla tiden, finns ett omfattande arkiv med handlingar över fortets historia. Bland annat handlingar från 1902, då kustartilleriet bildades. Jag tänkte att det kanske fanns något om KA 2Ä bland alla böcker och handlingar.

Arkivet i Corps de Garde. På stegen min ledsagare.

Rummet innehåll ger mig rysningar och håren på armarna reser sig 🙂 Här är en veritabel guldgruva för forskare. Tyvärr far materialet inte bra i de dåligt uppvärmda lokalerna. Det finns också ett visst behov av uppsortering och katalogisering. Jag konstaterade snabbt att här fanns inget som kunde användas till min kommande bok. Åtminstone inte vid en snabb överblick. En mera ordentlig genomsökningen skulle förmodligen ta flera dagar, eller veckor i anspråk. Så efter att titta genom rummen en kort stund tog vi istället lunch i den gamla mässbyggnaden intill.

Härlig miljö för en enkel arbetslunch med stekt-ägg-smörgås och kaffe.

Så efter åtskilliga timmar var dags att återvända till Karlskrona för vidare transport hem och fortsatt arbete med den kommande boken. Men först några bilder från den fantastiska miljön på Kungsholmsfortet.

Porten ner till kajen. Till vänster Donjonen med sitt fredstak.

Sundet mellan den befäst ön Kungsholmen och grannön Aspö är inte långt. Men man blir lite förvånad när man ser en fartygsskorsten sticka upp över murarna.

Forthamnen, helt cirkelrund. En annorlunda upplevelse att så där inne.

Men som jag berättade är det boken om Oscar II fort som upptar nästan alla dygnets timmar just nu. Till och med mina kära kollegor ”drabbas” ibland också av bokarbetet. För ett tag sedan hade vi ett litet möte om några av de illustrationer som skall finnas med i boken. Några av dessa illustrationer är 3D-skisser baserade på de gamla byggnadsritningar från tidigt 1900-tal.

Arbete med 3D-skisser. Lars Dahlbom vid dator och overheadapparat. Mia H Johnsson illustrerar den tomma whiteboard-tavlan.

Oscar II fort döljer många hemligheter. Hemligheter som kan upptäckas om man är lite nyfiken, och har ögonen med sig. En sådan, ganska tydlig hemlighet, är Götiska batteriet. Faktiskt den första färdiga och bestyckade delen av fortet. Placerat ganska avlägset, längst bort i Västerberget. Batteriet ligger så lågt att kanonernas granater skjuts jäms med markytan. Batteriets uppgift var att förhindra fientliga fartyg att sig upp längs Göta älvs utlopp mot Göteborg. Götiska batteriet är en helt komplett liten befästning med förläggning, kök, kanoner och strålkastarposition. Anläggningen visas vid visas vid vissa speciella tillfällen. Gör du ett besök här den 6/6 kan du tjäna pengar. Här finns nämligen en sifferkombination som ger en ordentlig rabatt på boken 100 år av  försvar i väster!

Götiska batteriets fyra 57 kanoner. En spännande okänd del av Oscar II fort. Den enda ingången till batteriets inre är genom dörren längst bort till höger.

Så, nu är det dags att fortsätta med skrivandet. Under dagen skall förhoppningsvis de sista kapitlen blir klara för montering. Sedan återstår kontroller, korrektur, faktagranskning och naturligtvis de oundvikliga tilläggen. Men det är en annan historia.
Bunkerhälsningar
Leif H

PS! Glöm inte att du redan nu kan försäkra dig om ett exemplar av boken om Oscar II fort! Dessutom till ett ovanligt bra pris om du väljer att förskottsbetala! Titta in på vår hemsida www.bunker.nu och vår bokhandeln. Där kan du läsa om boken och hur du kan beställa. Du kan naturligtvis också köpa boken på plats vid Oscar II fort den 6/6, på Nationaldagen. Då har du dessutom chansen att få boken signerad och stämplad med den speciella fortstämpeln som bara finns denna dag.