Vecka 12, 2019. 23 dagar kvar…………….


Det finns ett uttryck som säger: ”tiden går fort när man är lycklig!” Det betyder alltså att jag just nu är världens lyckligaste person(!) För det verkar som om att dygnet numera bara har 6½ timmas arbetstid, trots att jag nästan slopat sömn, mat och andra onödigheter.
Räkneverket berättar glatt att det nu är 23 dagar kvar tills bokmaterialet skall lämnas till tryckeriet. Efter den dagen, 15 april, kan jag inte göra mer, hur gärna jag än vill! Som vanligt är ju den svåra konsten att sluta. ”När är en bok färdig?” Det finns inget bra svar på den frågan, men det är när man själv bestämmer att nu är nog!
Just nu handlar naturligtvis mycket om kontroller, korrigeringar och åter kontroller. Var kom ifrån? Stämmer det? Det är mycket som skall kontrolleras. En del är omöjligt att kontrollera och då får man lita på sunt förnuft. Boken har varit något av en utmaning att jobba eftersom det finns mycket lite material bevarat. Framför allt bilder från Oscar II fort är i princip borta. Från kollegan Alexander Wahlund i Stockholm dök det upp ett litet kartongark med texten: ”Oscar II fort 1935”. Whoow!!! Tänk fyra bilder från tiden då fortet låg i malpåse. ”Tyvärr” var det kanske inte de allra bästa bilderna – men det var trots allt bilder. Tack Alex!

Skall kanske tilläggas att nämnde Alexander Wahlund är författaren till boken Stockholms kustartilleriförsvar 1914-2000. Har du det minsta intresse i svenskt kustartilleri är denna bok ett måste. En perfekt bok för utflykter i Stockholms skärgård, antingen i verkligheten, eller hemma i fåtöljen! Du beställer den enklast HÄR!

Men tillbaks till västkusten och Oscar II fort. För att du skall få en uppfattning om boken och dess innehåll tänkte jag bjuda på en liten tjuvkik på innehållsförteckningen, tillsammans med några kommentarer och en bild. Så varsågod – håll till godo:

Historik
Precis som det låter berättar vi här om lite av vad som hänt på den svenska västkusten, fram till att Oscar II fort började byggas.


Bergfort och andra befästningar

Bergfort? Vad är det egentligen? Här berättas om en unik svensk försvarsförmåga som kom att leva långt i det kalla krigets dagar. Bland de första bergforten var just Oscar II fort. Men i gruppen av berganläggningar finner man också moderna anläggningar som Muskö och de stora ledningscentralerna.

Svenskt försvar vid sekelskiftet
Behöver väl ingen närmare förklaring. Vad hade vi för försvar runt 1900-talets början?

Förspelet och notiser
Lite av det material som dök upp och en del som berättar om händelser före att Oscar II fort började byggas, men också några notiser från tiden när fortet byggdes.

Fortet
En lite mer utförlig beskrivning av Oscar II fort. Kanoner, berg, gångar och allt det andra.

Byggnationen
Det finns inte mycket bevarat om hur fortet byggdes, men lite har vi lyckats hitta!


Claes Grill, en fascinerande man

Mannen bakom bygget, var stora intresse var skalbaggar(!). Läs om en mycket fascinerande man


Kanonerna!

Fort i all ära, men det var ju bestyckningen – kanonerna, som var det avgörande för fortets stridsförmåga och styrka. Läs om våra största kanoner!

De första åren
Fortets första aktiva år var en blandning av fortsatt byggnation, komplettering och övning av manskapet.

Första världskriget
Den första testen. Hur skulle fortet fungera under krigsförhållande? Här kan du läsa utdrag ur kompaniorderna och händelser på fortet.


Manskapet

Att vara soldat under de tidiga åren på 1900-talet var verkligen ingen dans på rosor. Tillvaron och disciplinen var hård. Både mat och förläggning lämnade mycket att önska.


Officerarna

Att vara officer under tidigt 1900-tal var en tillvaro som präglades av en mycket priviligierad tillvaro, ofta långt från kaserngårdens damm och svett. En tillvaro som ofta innebar bättre middag i mässen och långt från manskapets matsalar.

Livet på (i) fortet
Hur var det då på fortet? Genom order, listor och berättelse kan vi få en liten uppfattning om hur det var som soldat, på fästningen.


Köket och maten

Militär mat! Ett kärt, och ofta diskuterat ämne på logementet. Vad åt man och hur lagades maten?

Törnrosasömn
1926 års försvarsbeslut placerade Oscar II fort i så kallad malpåse. I princip låg bara fortet där på, och i Västerberget. Men lite hände det…

Andra världskriget
3 september 1939, andra världskriget bryter och den svenska beredskapen tar sin början. Under fem år skall Sverige leva under svåra förhållanden med fienden vid gränserna. Fortet kom att bidra till det västsvenska försvaret med sina kanoner, dock från annan plats.

Törnrosasömn, igen
Efter krigsslutet låg fortet öde igen. En ny tid stundade för kustartilleriet i Göteborg, dock inte i någon större grad för fortet.


Uppvaknandet

I början på 1990-talet var så äntligen dags för en ny era i fortets historia. Ägandet/förvaltningen övergick från Fortifikationsförvaltningen (Försvarsmakten) till Statens Fastighetsverk. Det ”orörda” fortet hade plötsligt blivit kultur, värt att bevaras.


Fortet idag

Oscar II fort är idag en del av vårt militärhistoriska arv, och som sådant en mycket bevaransvärd del, då det inte genomgått några större förändringar efter invigningen 1907


Unikt fort

Fortet är unikt på många sätt. Tekniken, historien, läget och inte minst det skydd som fortet haft under sin mer än 100-åriga levnad.


Turistattraktion

Fortet är verkligen unikt besöksmål. Visningsdagarna har blivit till populära utflykter. Fler och fler besökaren dyker också upp från utlandet. För Oscar II fort är en sällsynt försvarsanläggning som saknar motstycke även ute i Europa.


En tur i fortet

Alla kan ju inte besöka fortet, tyvärr! Här kan du följa med på en kort promenad genom det gamla fortet. Kanske just som det såg ut en dag under tiden kring första världskriget.

Så där, nu vet du lite mer om vad den kommande boken om Oscar II fort i Göteborg kommer att innehålla. Sidantalet är just nu strax över 200 sidor. Dessutom finns det två utvikningsark i boken, ett med 3-skisser över fortet, och ett med en av de många ritningar som tog fram över fortet under byggnadsperioden.

En promenad runt fortgraven ger dig en skön historiskt promenad på cirka 500 meter. Motionen får du gratis.

Så med detta sagt och visat tycker jag du skall planera in ett besök på Oscar II fort under Nationaldagen, den 6 juni 2019. Då får du uppleva det unika fortet med egna ögon. Under dagen kan du njuta av den fantastiska miljön och naturen. Dessutom får du en underbar utsikt över inloppet till Göteborg och havet utanför. Som ett extra plus kan du även lyssna till dånet från fortets kanoner. Mer om hålltider och program finner du på fortets hemsida eller Facebookgrupp

Utöver besöket på fortet kan du också passa på att plats köpa boken om fortet. Då får du den både stämplad och signerad av författaren. Så nu fortsätter nedräkningen.

Imorgon bär det av till Göteborg och fortet för en två dagar lång ”sista-chansen” fotografering och kontroller. För säkerhets skull har jag med TVÅ fotografer som letar vackra bildmotiv, medan jag far runt i fortets gömmor efter de sista hemligheterna!
Så nu önskar jag en fortsatt bra söndag och kommande vecka!
Bunker(ochfort)hälsningar
Leif H