Vecka 13, 2019 Sista besöket…..?


Sista och sista, det får jag verkligen inte hoppas. Men det får jag verkligen inte hoppas att det var det sista besöket på Oscar II fort. Däremot var det förmodligen det sista besöket innan den kommande boken skall lämnas till tryck. Något som sker den 15 april. Alltså om nästan exakt 14 dagar. Måndag och tisdag, i veckan, tillbringades på fortet tillsammans med Mia H Johnson, för att få till de sista kompletterande bilderna. Själv gjorde jag en ”idiotkontroll” inne i fortet tillsammans med fortchefen Martin Tilander, där jag kontrollerade fortets alla rum och utrymmen.

En av fortets många korridorer. Notera det vackra tegelgolvet som finns i nästan hela fortet.

Som vanligt är det ju först när man ”gör ut” boken som man upptäcker vilka bilder som saknas, eller som borde blivit fotograferade. Det spelar ingen roll hur många gånger man besöker en plats och fotograferad, ”den bilden” finns naturligtvis inte när man sitter framför dator och ”bygger” sidorna. Märkligt. Så vårt besök var just för att komplettera tidigare tagna bilder.

Oscar II fort döljer många spännande rum och platser. Vissa av dessa går tyvärr inte att visa upp. Dels på grund av rasrisker, dels på grund av det är väldigt otillgängligt. Fortchefen Martin Tilander lät mig få återse ett av dessa utrymmen så jag kunde ta ett par bilder. Ingången ligger i vallgången vid 24 cm pjäserna och är låst med en ordentlig kedja och hänglås

Fortchefen Martin Tilander låser upp järnportarna till observationsplatsen.

Väl innanför järndörrarna, och ett par korta trappor, står man i ett trångt utrymme. Fortchefen varnar mig för att komma för nära det bortre hörnen, och visar varför. Här är ett öppet schakt, rakt ner till fortets nedervåning, ett fall på cirka 8-10 meter! Från rummet leder en sönderrostad lejdare upp till pansarkupolen ovanför, där ljuset  letar sig in genom siktspringorna.

Det är ganska trångt uppe på observationsplatsen.

Nytt på fortet, denna gång, var den nya bron intill södra kontreskarpbatteriet. Alltså den plats varifrån, både kanoneld och gevärseld kunde avges mot en eventuell angripares om tagit sig in i fortgraven.

Den nya bron till södra kontreskarpbatteriet.

Området har tidigare varit avstängt för besökare på grund av det inte funnits någon bro. Nu kan platsen besökas. Inne i batteriutrymmet finns en så kallad kaponjärkanon. Kanonen kunde bestryka hela fortgraven framför batteriet. Granaterna som användes var av kartechtyp. En granat som var fylld med små stålkulor. Verkan var förödande i den trånga fortgraven där det inte fanns något skydd.

Kaponjärkanon på sin plats i det södra kontreskarpbatteriet.

Nästa dags startade vi med ytterligare fotografering på vars sitt håll. Jag gjorde en snabb fotografisk dokumentation av samtliga rum i fortets korridorer. Därefter var det dags för lite detaljbilder, lite här och där. Mia gick på sitt håll. Efter någon timme sammanstrålade vi för ett kort besök på hjässan. Solen strålade, men det blåste en frisk vind häruppe.

Trots solskenet drog det kallt om öronen. Så det blev ett kort besök på hjässan. Mia H Johnson och MillaTilander Lehnér skyndar att komma i lä för den iskalla vinden.

Stort tack till Martin och Milla som ställde upp och ledsagade oss på fortet under två dagar. Nu är det bara att lägga sista handen vid boken kapitel och bildmaterial.
Idag startade sommartiden vilken de flesta av oss upplevde, om inte så märker vi det ikväll när sänggåendet blir senare än vanligt. Det betyder att det också blivit dag att börja planera semesterns och sommarens aktiviteter! I sådana sammanhang är FORT & BUNKERs militär utflyktsböcker nästan oumbärliga. MILITÄR UTFLYKT! kom först (2006), därefter kom FORTSÄTTNINGEN! som även omfattade våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Förra året (2018) kom HEMLIGA UTFLYKTER som en helt ny utflyktsbok för oss militärhistoriskt intresserade. Över 1000 besöksmål i Sverige. Från söder till norr finner du mängder av tips för dagsutflykter, eller slå samman några besöksplatser med ett eller två museum och ge dig ut på några dagars upptäcktsfärd!

Här har du alla tre guideböckerna. Den senaste är HEMLIGA UTFLYKTER.

Just nu kan du beställa HEMLIGA UTFLYKTER i ett förmånligt kombinationserbjudande där du får FORTSÄTTNINGEN helt utan extra kostnad! Eller bättre uttryckt GRATIS! Besök FORT & BUNKERs bokhandel HÄR

Men det väntar mer framåt sommaren! 29 juli anordnar BEREDSKAPSMUSEET och FORT & BUNKER en bunkervisning det område som kommit att kallas Det Militära Kulturlandskapet. Start sker tidigt, och dagens avslutas förmodligen inte förrän sen eftermiddag. Programmet är ännu inte 100% fastställt. Men naturligtvis blir det bunkrar, bunkrar och åter bunkrar. Sedan blandar vi med lite kanoner, ledningscentraler, radaranläggningar och naturligtvis militär mat i form av ärtsoppa. Guider på utfärden är undertecknad och Beredskapsmuseets Johan Andrée. Du får också chansen att köpa böcker till starkt reducerade priser. Skicka din intresseanmälan till oss snarast. Antalet platser är begränsat. Pris för hela dagen inklusive fika och mat ligger på cirka 15-1600 kronor vid 25 deltagare. Mer information skickas ut till de som anmält intresse HÄR

Upplev en bunkervisning i nordvästra Skåne. En visning långt utöver det vanliga.

Denna speciella bunkervisning får du inte missa. Du har chansen att uppleva en ”aktiv” kustradaranläggning från Kalla krigets dagar. Helt intakt och i full ”beredskap”. Du får också besöka ett fullt utrustad pjäsvärn med ett stridsvagnstorn med 7,5 cm kanon. Du lär dig snabbt att manövrera tornet och följa något av fartygen i Öresund. Tycker du inte detta räcker så får du även uppleva en ledningsplats och skyddsrum mitt i Helsingborg, vid foten av Kärnan. Bättre än så här blir det inte! Vad väntar du på?

Boken om Oscar II fort kan du redan nu beställa från FORT & BUNKERs bokhandeln. Du hittar boken HÄR
Fram till lanseringen den 6/6 kan du beställa boken till ett extra förmånligt förköpspris! Du betalar endast 250 kronor, plus porto, när väljer att boka och beställa via ett förköp. Bor du i närheten av Göteborg, eller tänker bege dig ditt på Nationaldagen, kan du köpa ditt exemplar på plats. Du kan då få ditt exemplar, både stämplat och signerat.
Nu fortsätter jag att fira söndag och önskar er alla en trevlig söndagkväll och en härlig kommande vecka!
Bunkerhälsningar

Leif H