Vecka 14 2019. Nästan framme….

En av Oscar II fort 15,2 cm kanon ger eld under en av besöksdagarna. (foto: okänd fotograf)

Nu är dagarna lätträknade tills bokunderlaget skall lämnas till tryckeriet. Den 15 april är den stora dagen. Efter nästan 1½ års intensivt arbete skall allt nu förvandlas till ett digitalt avtryck som skickas, via en länk, till tryckeriet. Sedan återstår en nervös väntan tills månadsskiftet maj – juni, då boken skall levereras. Och så äntligen, den 6 juni, på självaste Nationaldagen är det dags för premiär, naturligtvis på Oscar II fort. Och det är inte vilken premiär som helst, utan en premiär med ljudliga saluter. Den 6 juni firas nämligen, den numera återkommande Flaggdagen på fortet. En dag du inte skall missa, inte bara för att boken presenteras utan för att det är en fantastisk upplevelse att se och höra de båda 15 cm kanonerna ge eld. Och naturligtvis uppleva fortets alla spännande utrymmen!

Sveriges grövsta kustartillerikanoner, 24 cm kanon M/04. Bilder visar lite av storleken.

Men du kan upptäcka mycket mer på fortet än kanonerna. Gå på upptäcktsfärd inne i fortet. Se till att du får med dig en karta, fråga någon av fortets frivilliga (du ser dom lätt i sina svarta uniformer) och ge dig sedan in i fortets alla skrymslen och vrår!

En av fortets korridorer, just här kan du välja höger eller vänster. Vilket håll? Chansa, och se var du hamnar!

Titta in i maskinrummet och beundra alla utrustning som finns kvar. Naturligtvis med en fantastisk patina och rost. Men det skapar en härlig och fantasieggande miljö. Titta på alla strömbrytare och paneler här i rummet som en gång försåg fortet med både elektricitet och värme.

Märkta av tidens och fuktens tand.

När du har vandrat runt ”överallt” är det lagom med en promenad till Götiska batteriet. Placerat längst bort på fortområdet. Du når batteriet genom att följa grusvägen ner mot den gamla hamnen. Batteriet syns tydligt utifrån. De fyra eldrören sticker ut ur bergväggen, bakom den lilla vattenfyllda vallgraven. Det är inte alltid det är tillträde in i själva batteriutrymme, fråga innan du promenerar dit. Men det är en skön promenad, och väl ner på den stora grus- o gräsplanen har du en fin utsikt ut över Göteborgs hamninlopp och fästningen Nya Älvsborg.

Arbetet med boken pågår nu för fullt. Kontroller, korrekturläsning och sista-minuten-ändringar. Boken består nu av 208 sidor samt ett 8-sidigt utvikningsark. Riktigt exakt hur många bilder och ritningar det finns i boken har jag inte riktig koll på, ännu! Men det är många! På torsdag är det dags för den stora slutkontrollen, och förhoppnings skall det inte dyka någon oväntad överraskning.
Men innan dess blir det ett hastig besök på onsdag hos Förvarsmedicincentrum (FömedC), eller KA 4 som jag föredrar att kalla det. Här håller KA 4 gamla kamratförening till och sköter det tidigare museet, som numera kallas Traditionsrum. Efter det blir det ett snabbt besök på Nya Varvet, där de första kasernerna för Oscar II forts soldater fanns.

KA 4 museet eller Göteborgs Garnisonsmuseum.

Efter att boken har lämnats till tryckeriet är det dags att kasta sig över det kommande numret av FORT & BUNKER. Ett nummer helt i färg och med ett nytt fräscht utseende, dock med samma intressanta innehåll. Omkring den 25 maj skall du ha det nya numret i din brevlåda, det vill säga om du är abonnent. Vill du bli abonnent kan jag rekommendera ett besök hos www.bunker.nu och klicka på tidningen upp i högra hörnet.

Men det skall faktiskt också bli plats för två dagar minisemester i Danmark. Naturligtvis med både kanoner och betong. Det bli på ön Langeland där kalla-krigs-museet Langeland ligger i, och kring, ett dansk kustartilleribatteri. Samma typ av batteri finns och vid Stevns, söder om Köpenhamn, och märkligt nog så är här också ett kalla-kriget-museum.

15 cm kanon med maskeringsparaply på Langeland.

Och nu en liten avslutande, och avslöjande drönarbild av redaktören  under ett besök på Oscar II fort. Fortsättningsvis skall man kanske ha mössa på att flinten inte lyser så vit på fotografierna 🙂

Från luftens. Redaktören är inte så svår att upptäcka.

Och därmed har ett sent veckobrev blivit färdigt och det är dags att önska Godnatt!
Bunkerhälsningar
Leif H

Ett PS är också på sin plats. Du vet väl att du inte behöver stå i kö för att köpa den nya boken om Oscar II fort. Beställ enkelt på hemsidan – HÄR