Vecka 22 2019, JULAFTON!!!!!

 

 

Julafton? Vad då, har jag missat något? Nej lugn det är bara jag som upplever att det i tisdags (28/5) plötsligt blev en väldigt efterlängtad dag. En dag som var fullt jämförbar med barndomens julaftnar. Klockan var inte mer än sju på morgonen när det plingade i telefonen. Ett SMS förkunnade att nu var böckerna komna till mitt lager. De var nog den snabbaste frukosten jag ätit på länge, för att sedan kasta mig i bilen. Känslan av att få hålla den nya boken i handen och bläddra i den för första gången är nästan lyrisk! Äntligen! Efter mer än ett års arbete fanns resultatet.
Det blev till att kasta mig på telefonen till Mia som i sin tur kasta sig i sin bil för att ta sig till Skurup för att få se den nya boken. En bok som hon i allra högsta grad har del i. Mia Hjortronsteen Johnson har nämligen svarat för layout och montage, dessutom också tagit många av de nytagna bilderna till boken. Över en kopp kaffe på konditori Centrum i Skurup njöt av att får bläddra i den nya boken. På Nationaldagen, den 6 juni, släpps boken officiellt vid Nationaldagsfirandet på Oscar II fort i Göteborg.

Det är en väldig speciell känsla att hålla i den nya boken.

Så nu väntar  jag naturligtvis ivrigt på kommentarerna, som jag hoppas skall vara positiva. Boken FORTET En bok om Oscar II fort är min syn och mitt sätt att presentera denna militärhistoriska doldis! För fortet är förvånansvärt okänt, även i Göteborg. I samband med arbetet på boken fick jag tips om en dam som hade några glasplåt med foton från Västerberget, som det stod på kuvertet. När jag besökte familjen för att hämta de gamla bilderna undrade de vad det skulle vara till? Jag berättade då om fortet och fick en förvånad min -”Var ligger det?” Så som dom säger man blir aldrig profet i sitt eget land.

Oscar II fort från luften. Bilden tagen i riktning mot norr och det är Göta älvs utlopp som syns i bakgrunden. (foto: Pingo H Olofsson)

Men vi får hoppas att boken kommer att hjälpa till att lyfta fram det mäktiga bergfortet så att fler lär känna denna märkliga befästningsanläggning. Nu är det bara ett par dagar kvar tills själva premiären för boken. Denna hålls naturligtvis på själva fortet under Nationaldagen tillsammans med både kanonsaluter och musikkår! Kan man tänka sig en mera värdig och pampig inramning?

Under Nationaldagen kan du också få uppleva fortets kanoner på ett ljudligt sätt!

Naturligtvis kan du köpa boken på plats, och den både stämplad och signerad. Med tanke på denna speciella dag har jag tagit fram en unik ”Nationaldagsstämpel” som bara kommer att användas denna dag. Vid stängningsdag på fortet kommer stämpeln att kastas ut i vattnet utanför fortet. Så det blir en verkligt unik bok för köparen. Men det stora problemet, förutom vädret, är -hur många behöver kommer det att gå åt? Svaret på den frågan kommer på Nationaldagens kväll.
Under dagen kan du köpa boken till det speciella Nationaldagspriset 250 kronor, ordinarie pris är annars 345 kronor, så du ”tjänar” nästan en 100-lapp. Så av det skälet är det kanske läge att komma tidigt. Fortet öppnar klockan 11, så du kan hänga på låset och bli en av de första som lägger händerna på den nya boken.

Men det finns mer pengar att ”tjäna” under Nationaldagen! Soldaten Birger har gömt lite kluriga frågor runt om på fortet. Löser du frågorna och tar med dig svaret till FORT & BUNKERS boktält vid entréen väntar en ordentlig rabatt på en annan Västkustbok! 100 år av försvar i väst. Denna kan bli din för 200 kronor. Du får alltså hela 235 kronor i rabatt! Givetvis under förutsättning att du svarat rätt på minst TRE (3) av frågorna. Som extra bonus får också se fortet under din jakt på frågorna.

Så för mindre än en 500-lapp får du två böcker om Oscar II fort och hela Västkusten. Fortet håller öppet mellan klockan 11 till 17 och FORT & BUNKER finns på plats hela dagen. Utöver den nya boken FORTET En bok om Oscar II fort finns naturligtvis även förlagets övriga böcker också. Kanske dock bara i några mindre upplagor. Du kan också passa på att titta på den ”Nya” tidningen FORT & BUNKER. Denna har du möjlighet att abonnera på och kan på så sätt följa med vad händer i den militärhistoriska ”betongvärlden”. En vacker bild från Oscar II fort hjässa får avsluta veckobrevet

Bästa Bunkerhälsningar
Leif H

PS!
Till den kommande helgen, alltså redan imorgon öppnar Beredskapsmuseet ”fullt ut”, d v s alla dagar i veckan. Redan i morgon kan du hänga på någon av de specialvisningar som finns till den sk Sjukhusbunkern och pjäsvärnet Britta. Speciellt Sjukhusbunkern är en annorlunda och tänkvärd upplevelse.

Pjäsbunkern Britta i en annorlunda bildvinkel.