Vecka 23 2019. Äntligen Nationaldag och boksläpp!


Äntligen kom så dagen jag väntat på, och oroat  mig över. Det började väl för cirka 1½ år sedan då planerna och diskussionerna börja ta lite mer gripbar form. Men som alltid ”lyfte” det inte riktigt förrän sommaren 2018. Visst fanns det mängder av bilder på fortet, dock alla mer eller mindre nytagna, men var fanns de gamla bilderna? Var fanns det gamla materialet. Det tog ett tag innan allt började gå i rätt riktning. Under tidig höst 2018 kom både kollegorna och vännerna Mia H Johnson och Lars Dahlbom in i projektet. Mia, som är en mycket duktig fotograf och reklammänniska, och Lars med sina kunskaper om 3D-ritningar och organisation av ritningar, blev till ett bra lyft i projektet. Det är kanske till och med så att det kanske inte hade blivit någon bok utan dessa två!

Arbete med 3D-skisser. Lars Dahlbom vid dator och overheadapparat. Mia H Johnsson illustrerar den tomma whiteboard-tavlan.

Arbetet fortlöpte bra under senhösten och vintern. Under februari och mars intensifierades arbetet. Man kan lugnt säga att man nu sov med boken. Mia svarade också för den grafiska utformningen och montaget av den nya boken. Efter att själv ha ”gjort” alla de tidigare böckerna hade jag lite problem i början med att släppa ifrån mig, både kontrollen och arbetet. Men jag hade fått en skicklig och snabb kollega i Mia, så lugnet infann sig snabbt. Lars Dahlbom läste, korrigerade och kommenterade och organiserade också en fotografering med drönare vid fortet under februari.

Oscar II fort från luften. Bilden visar merparten av bestyckningen. (foto: Mats Dahlbom)

Dagen jag fruktat, den 15 april, kom plötsligt väldigt snabb, och så var det slut(!) Arbetet var över nu kunde jag inte göra mer, eller vi rättare sagt. Nu återstod bara att vänta. Och väntan kändes lång, oändligt lång. Men så den 28 maj kom besked från lagret att pallarna med den nya boken. Satte förmodligen nytt världsrekord på sträckan till lagret i Skurup 🙂

Och äntligen fick jag hålla den nya boken i händerna! Det är svårt att beskriva känslan när man håller en alldeles nyutkommen bok i handen. Mer än ett år arbete, resor, nattarbete, svordomar, men också glädje och roliga episoder flyger förbi. Så nu var det dags för premiär i Göteborg på självaste Nationaldagen! Men först var jag tvungen att ringa bokens fotograf, Mia, så hon också fick ta del av det spännande ögonblicket.

Nu gällde det att få logistiken att fungera. Med nerverna utanpå och oro för missöden bestämde jag mig för att själv transportera böcker till Oscar II fort dagen före Nationaldagen. Kanske inte SÅ smart, men säkert. En bokpall som vägde cirka 400 kilo tillsammans med en mängd andra attiraljer gick resan under närmare nio timmar till Göteborg. En stor trafikolycka vid Helsingborg tog 1½ timma att passera! Ytterligare en i Göteborg tog 30 minuter, så först klockan 18 på kvällen kunde vi checka in på vårt hotell. Men nu stod det stora äventyret för dörren!

Oscar II fort från havet. (foto: Pingo H Olofsson)

Det blev en tidig start på Nationaldagens morgon. Strålande väder men blå himmel och en hyfsad vind. Tältet kom snabbt på plats och böckerna staplades upp. Jag hade utlovat att böckerna skulle vara signerade och stämplade med en speciell Nationaldagsstämpel. Så det blev till att sitta och stämpla och signera böcker, så det fanns en buffert.

Klockan 11 öppnade fortet och publiken började strömma till. Det vällde inte in besökare, men det kom ganska många, tillräckligt för att hålla oss sysselsatta. Många ville också säga hej och hälsa på, vilket alltid är roligt!

Hemvärnet Musikår uppställd på hjässan (foto: Mia H Johnson)

Fler och fler besökare strömmade till inför den ”stora” salutskjutningen med fortets båda 15,2 cm tornpjäser. Klocka 13.45 var det dags före bokpremiären och överlämning av de första exemplaren till Stiftelsen Oscar II fort ordförande, Claes Grill och fortets nuvarande fortchef Martin Tilander.
Efter en kort genomgång av Claes Tilander var det så min tur att få presentera den nya boken och överräcka de första exemplaren.

Bokintroduktion. (foto: Mia H Johnson)

Sonsonen till fortets skapare Claes Grill, med samma namn får det första exemplaret av boken. Den ”ursprunglige” Claes Grill var skapare och ”byggare” Oscar II fort. (foto: Mia H Johnson)

Fortchefen Martin Tilander fick naturligtvis också ett exemplar av den nya boken (foto: Mia H Johnson)

Men det var efter själv överlämningsceremonin som den egentliga överraskningen kom; först en pampig fanfar från musikkåren sedan en dånande salut från kanonerna och därefter Nationalsången! Blev nästan en liten klump i halsen. Hur många som stod på berget och såg och hörde ceremonin har jag ingen aning om, men det var många. Kanske som det brukar skrivas: ”ett hav av människor” 🙂

Presentationen av den nya boken gav en snabb effekt. De flesta (kändes det som) tog sig till boktältet för att inhandla den nya boken. Det blev snabbt folksamling kring oss när alla ville köpa en signerad bok. Min sambo och hennes väninna tog hand om försäljningen, och jag signerade böcker för brinnande livet. Tack alla ni som köpte boken!

En glad författare och förläggare fram det lilla boktältet. (foto: Lars Dahlbom)

Så där har du händelserna under Nationaldagen på Oscar II fort. Hade du inte möjlighet att komma under Nationaldagen har du en nya chans lördagen den 6 juli. Då har Oscar II fort en ny besöksdag, kolla här,och naturligtvis finns jag på plats med den nya boken i vårt boktält! Välkommen!
Men du kan också beställa från vår bokhandel!


Nu tackar jag och Birger för denna gång och skickar
Bunkerhälsningar!
Leif H