Vecka 25, midsommar!

Kanske midsommarafton 1939 (foto: Krigsarkivet) Fotot är färglagt.

Det är nästan på dagen 80 år sedan bilden ovan togs vid den skånska sydkusten där den blivande Skånelinjen växte fram. Under sen vår och sommaren det året byggdes 360 värn mellan Simrishamn och Falsterbonäset. Kanske var det midsommarafton, eller någon liten ”taklagsfest” som firades vid värnet på bilden ovan. Att det bara var 3-4 månader tills världens skulle kastas ut i ett nytt blodigt världskrig var det nog ingen som kunde tänka sig.

Landstigningsövning under förra övningen, BaltOp 2015

Men nu firar vi en midsommar utan ett hot om ett nytt världskriget, även det kanske är lite oroligare än vanligt. Just i dagarna pågår den stora militärövningen BaltOp 2019 borta vid den skånska ostkusten och Ravlunda. Slutövningen sker just på midsommarafton med landstigning på skjutfältet Ravlunda.

Veckan som gått har bara ”försvunnit”. Känner du igen känslan då man tycker kalendern ser tom ut och ändå försvinner dagarna(?) De försvann så till den milda grad att jag trodde det var midsommarafton idag. En uppfattning som en kollega tog mig ur, som tur var. Köttbullarna skall inte stekas förrän imorgon. Annars var det en spännande och intensiv lördag med Krigsfestivalen i Köpenhamn. Något som vi återkommer till i nästa veckobrev.

Ty

Tysk övningsstridsvagn på cykel.

Nu firar vi midsommar och njuter av den svenska sommaren!

Glad Midsommar
med Bunkerhälsningar
Leif H (Birger hälsar)