malware scanner Vecka 26, 2019 Så var vi redan halvvägs………. – Fort & Bunker

Vecka 26, 2019 Så var vi redan halvvägs……….

En glad författare och förläggare fram det lilla boktältet under boksläppet, den 6 juni. (foto: Lars Dahlbom)

Min sambo blir väldigt irriterad när jag påminner om ”viktiga” saker som att det här om dagen var den 24:e, och därmed bara 6 månader till julafton! Och det är väl härlig 🙂 Låter betydligt bättre när det sägs som; nu är det 12 månader tills nästa midsommar!
Men just nu är det väl den skönaste tiden på året, åtminstone för oss som älskar sol och värme. Att vara intresserad av bunkrar, betong och fortifikation är mindre lämpligt vid denna årstid. Men nu handlar väldigt mycket om den nya boken FORTET-en bok om Oscar II fort! Veckan efter presentationen i Göteborg, den 6 juni, har det handlat väldigt om utskick av boken till de beställt den på förhand, och till alla andra. Alla beställda böcker skall nu vara utskickade, och förhoppningsvis finnas hos sina mottagare. Vår tidigare registerkrasch ställde till det lite för oss även i bokutskicken, men det verkar ändå som det mesta fungerat!

Nu återgår tillvaron till ett något ”normalare” tillstånd, vilket förhoppningsvis innebär lite ledighet. Men först lite uppdatering om den stora Krigsfestivalen i Köpenhamn, lördagen den 15/6. Ett återkommande evenemang som nu är inne på sitt tredje år, och redan annonserar ut det fjärde.
Krigsfestivalen är en tidskavalkad som tar sin början år 75, och löper via 16 stationer fram till våra dagar! Vi varje ”station” finner man entuastiska reenaktörer. Här finns romare. korsfarare, tyskar, engelsmän och alla andra som passar i tidsaxeln.

Tyska soldater från första världskriget under invigningens uppställning.

Evenemanget utspelar sig längs cirka 2 kilometer av den danska Vestvallen, en försvarsanläggning som skydda Köpenhamn från ett anfall från landssidan. Utöver artilleriställningar, magasin och befästningar finns en pampig vall, Vestvallen, och en kanalsystem (vallgrav). Det är längs denna som Krigsfestivalen utspelar sig.

Modernt inslag på Krigsfestivalen.

Trots att kollegan Jörgen S från Växjö och undertecknad anlände tidigt till området var det redan ganska mycket folk. 2017 sägs det att det kom cirka 25 000 besökare under evenemangets två dagar(!)
Vi började längst bort, både längs vallen och längs tidaxeln, nämligen år 75. Här huserade de romerska trupperna ur Legio VI Victrix Cohors II Cimbria. Här fanns ett komplett romerskt härläger uppbyggt. Besökarna kunde titta in i de olika tälten och även beskåda belägringsvapen som båg- och kastmaskin.

Lite samspråk i tältet.

Vi vandrade vidare genom tiden, och via hedningar och andra slagskämpar hamnade vi hos Korsriddarna som också hade en helt liten tältby uppbyggd.

I Korsriddarnas läger fanns ett litet kapell.

Men vi vandra vidare och passerade tidsaxeln hållpunkter 1536, 1570, 1762, 1807, 1848, 1864, 1886 och 1920. Alla lika spännande och med en bemanning som verkligen levde sig in i sina roller. Men vi fastnade vid Westfronten 1916 och det tyska regementet som hade sitt läger här. En helt fantastisk korpralsgestaltningen övade gevärsexecis med delar av de besökandes barn – som förmodligen älskade figuren och hans gestaltning (kanske föräldrarna älskade det mer!)

En perfekt återgivningen av ”alla tiders rekrytplågare”.

Här några bilder på ”hans” gevärsexecis med ”rekryterna” med efterföljande handgranatskastning och ålning medelst hasning.

För fot gevär!

På axeln gevär!

STÅ STILL! GIVAKT!

Vi var många i publiken som med stor förtjusning, och förmodligen egna minnen, som njöt av föreställningen. Inte så många steg bort fanns mer som väckte militära minnen till liv, om än kanske inte med sådan extrem noggrannhet!

Skoputs på extrem elitnivå.

Hade jag visst att skoputsning skulle bli ett publikdragande evenemang hade kanske uppgiften varit lite roligare att utföra i källaren på kasernen i Ystad.
Vi fortsatte framåt och passerade tidsåldrarna andra världskriget och den danska motståndsrörelsen. Längs promenadvägen dök det upp eleganta dragoner, i sina vackra blå uniformer, dessutom kvinnliga sådana(!)

Man kan nog utan överdrift påstå att dragonerna var ett mycket populärt inslag på Krigsfestivalen.

Tidsaxeln slutade vid den före detta luftförsvarsbunkern, numera känd som Ejbybunkern
Här fanns ”vår egen tid” med Hawkrobotar från Stevnsfortet, ryska spetznastrupper och amerikanska militärfordon. Det var dags att gå tillbaks mot bilen med några små stopp längs vägen. För att undvika att besökarna gick om kring hungriga och törstiga fanns det små ”vilostationer” längsvägen.

Efter efterlängtad syn!

Himlen hade under tiden mörknat betydligt och precis när vi nådde bilen kom regnet. Inga stora mängder, men tillräckligt för att man skulle bli våt. Så ännu en Krigsfestival var till ända för min del. Detta var den tredje i ordningen och jag har inte tröttnat ännu, så det blir nog ett nytt besök nästa år!
Förra veckan (vecka 25) försvann i kvava dagar med åska och störtregn, midsommar och allt möjligt annat. Nu tar vi lite semesteruppehåll och återkommer med ojämna mellanrum 🙂

Med somriga bunkerhälsningar
Leif H

PS! Du vet väl att ”världens bästa militärhistoriska utflyktsbok” HEMLIGA UTFLYKTER kan beställas som ett förmånligt bokerbjudande från FORT & BUNKER!

Oumbärlig i bilen!