Vecka 20 2019. En verkligt intensiv vecka!

Falsterbokanalen med ett ovanligt kulsprutevärn inbyggt i den gamla slusskonstruktionen. Notera den kraftiga pansarplåten som skyddar embrassyren.

Phhuuu….vilken vecka. Fylld av allt från datorstrul, garderobsbyggen, drönarfotografering till spännande möte och utflykter! Vad mer kan man begära. Både måndagen och tisdagen var fylld av krånglande datorer och sviterna av förra veckans registerkrasch. Men ”allt” skall nu vara åtgärdat och i fullt fungerande skick! (?)

Men vi tar det viktigaste först! Det nya numret av FORT & BUNKER skall nu vara ute hos sina abonnenter (hoppas jag). Tidningen lämnades till postdistribution i tisdags (14/5) och enligt postens utdelningsregler  med 3 dagar så skall alla fått den i fredags. Mitt eget exemplar fanns i brevlådan på fredagen. Har du inte fått ditt exemplar senast på måndag så skicka omgående ett mail till info@bunker.nu Notera att det epost som gäller!

Så här alltså det numret ut, men jag tror inte du kan fel om du behöver leta efter din tidning. Det finns bland annat en spännande tävling. En tävling där du ”bara” skall nämna dina två favoritresmål inom det militärhistoriska område. Vinnaren får ett mycket unikt pris – en kullagerkula från tornkransen till en 12/70 pjäs! Det är inget man springer och ”snubblar” över idag! Tävlingen är endast öppen för tidningen abonnenter. Detta är bara ett av många skäl till att abonnera på tidningen FORT & BUNKER.
Vår nya maskot Birger har redan funnit sin plats och läser naturligtvis tidningen. I det nya numret finner bland annat en liten artikel om kök på hjul. Maten var viktig i fält och naturligtvis utvecklades lite olika system för att kunna laga maten på ett bra sätt, så nära de stridande, eller övande soldaterna.
Huvudreportaget handlar om det danska kustartilleribatteriet Langelandsfortet. Ett batteri med fyra 15,2 cm kanoner. Hela batteriområdet är idag ett spännande museum med både kanoner och ubåt(!)

Journalisten Pernille Rölle tittar ut över Kämpingebukten ungefär vid den plats där hennes morfar hittades 1943.

Men veckans mest märkliga och intressanta händelse var kontakten med en dansk journalist, Pernille Rölle, som forska i omständigheterna kring som morfars död 1943. Han var dansk motståndsman och skulle förmodligen fly till England, via Sverige. Hans kropp återfanns vid Kämpinge, på den skånska sydkusten drunknad. Men det finns tydligen ett brev som påstår att han var skjuten i huvudet. Flera andra omständighet ger också intrycket av av något konstigt kan ha inträffat.
Pernille ville veta mer om Skånelinjen kring just Falsterbokanalen. Mer om händelsen kommer du att kunna läsa om i nästa nummer av FORT & BUNKER, som utkommer i månadsskiftet augusti-september.

Drönarfotografering blir allt mer vanligt i alla sammanhang. Så varför inte prova och se om det kan användas i bunker- och militärhistoriska sammanhang. Tillsammans med kollegan Lars D tog vi oss ner till stranden vid Mossby för att testa en drönare.

Naturligtvis måste jag ta den obligatoriska selfien under premiärturen.

Efter lite trixande hade jag förstått det grundläggande med drönarflygning och gjorde ett försöka att få till ett fotografi på den gamla bunker. För att vara ett första foto tycker jag inte den b lev så dålig 🙂

Kulsprutevärn 203A vid Skivarpsåns, på den skånska sydkusten fick bli premiärbilden på luftfotograferingen.

Tyvärr varar ju inte batterierna någon längre stund. Men som man säger; ”det var roligt så länge det varade”. Nu återstår att skaffa tillstånd från berörda myndighet för flygfotografering, samt massor av övningsflygningar, och naturligtvis fotografering av allt mellan himmel och jord!

17 dagar kvar! Den 6 juni smäller det, i flera avseende. Dels skjut det salut från Oscar II fort i Göteborg, dels är det premiär för boken om Oscar II fort. FORT & BUNKER kommer naturligtvis att finnas på plats med sitt boktält, där den nya boken givetvis har hedersplatsen. Mellan klockan 11 och 17 kan du köpa boken till ett speciellt Nationaldagspris och dessutom få den både signera och stämplad! Naturligtvis kan du också beställa boken direkt från vår nätbokhandel här

Så nu går man i väntans tider och tänker på alla praktiska detaljer. Det är mycket som skall fungera den 6 juni på Oscar II fort. Du kanske planerar att ta dig dit? Ett bra beslut! Du får en oförglömlig upplevelse, som också innefattar salutskjutning med fortet 15 cm kanoner och 57 mm!!! Bara det är värt resan. Sedan skall du inte missa en promenad i fortets alla utrymmen. Här väntar många spännande miljöer och med fantasins hjälp kan du leva dig tillbaks till tiden då fortet var det bästa vi kunde åstadkomma i försvarsväg. Köper du boken blir det ännu lättare att elva sig in i historien om det unika fortet Oscar II!

Vi avslutar med en uppmaning om att teckna ett abonnemang på tidningen FORT & BUNKER.
Hoppas den kommande bjuder på fler spännande upplevelser. Du får gärna skicka in en kommentar till oss om den nya ”nya” tidningen; Vad tyckte du? Det är alltid spännande att höra!

Så nu önskar jag en trevlig vecka och vi hoppas att våren kommit för att stanna!

Bunkerhälsningar
Leif H