Vecka 31 2019. Båt utflykt och gäckande bunkrar!

Utsikt en från Backafall. Inte bara är här vackert, här finns också ett observationsvärn.

Lördagen den 27 juli avhölls en Militärhistorisk dag vid Beredskapsmuseet i Djuramossa. FORT & BUNKER fanns på plats med sitt lilla boktält, och naturligtvis böcker. Dagen började fint. Det strömmade inte precis till besökare, men det var ändå ett jämt flöde hela dagen. Speciellt inför dagens första uppvisning med Pv-omgång, stridsvagnar och pansarbil. Ett stort nöje bland de yngre besökarna (och även någon enstaka vuxen :-)) var att åka en sväng i den gamla KP-bilen.

Dagen invigdes med en ordentlig salutomgång. Två skott från vardera 37 mm, 57 mm och 7,5 cm kanoner. Det small ordentligt! (foto: Beredskapsmuseet)

Ganska många av besökarna tog en sväng förbi FORT & BUNKER,s lilla tält. En del bara för att hälsa. Alltid lika trevligt. Andra bläddrade lite i tidningar och böcker, och en del köpte lite att fylla ut bokhyllan. Med andra ord blev det en lyckad dag. Från tältet hade jag bra utsikt över uppvisningarna och kunde njuta både av stridsvagnar, soldater och solskenet.
Men det var egentligen på måndagen (29/7) som mitt spännande äventyr började tidigt på morgonen. Tillsammans med kollegan Lars D skulle vi ”utforska” ön Ven och dess många bunkrar. Det var en strålande dag. Redan tidigt på morgonen visade termometern på 25 grader, och varmare skulle det bli. Efter färjan över, tog vi den lokala bussen tog vi oss till företaget VenEvent, där jag beställt en golfbil för dagen.

Transportmedlet på Ven, framför cyklarna, var denna bekväma golfbil. (foto: Lars Dahlbom)

Det visade sig att detta var en utmärkt transportlösning. Bekvämt och smidigt. Under eftermiddagen blev de många cyklisternas blickar alltmer avundsjuka, speciellt efter temperaturen nådde 29 grader. Första stopp var Backafall och observationsvärnet som ligger där, precis framför kyrkan. Av Vens 31 värn är det endast ett som är ett observationsvärn. Men med en vidunderlig utsikt. Du ser den högst upp på sidan, om du skrollar upp.

En av öns sex militära skyddsrum av modellen Sk 24. Kraftigt överväxt, men du kanske kan upptäcka ingången.

Vid kyrkan fanns också ett skyddsrum av typen Sk 24, det vill säga, skyddsrummet hade plats för 24 liggande personer(soldater). Totalt byggdes sex skyddsrum av detta slag på Ven.
Efter att ha beundrat utsikten och fotograferat observationsvärnet i alla tänkbara vinklar bar det av ner till Kyrkbacken, som är det egentliga namnet på på platsen. Här fanns ett väl bibehållit kulsprutevärn av typen Ksp IV, det vanligaste värnet på Ven, och i hela Skånelinjen. Vi konstaterade att det var värnet V 26, och dessutom oplomberat.

Värn V 26 av typen Ksp IV.

Dagens andra värn var avbockat. Men vi började ana att skulle nog inte bli så lätt. Vi drog vidare och till vår hjälp hade vi kollegans karta över värnens placeringar och skjutriktningar. Problemet var strandbrinken, och avsaknaden av stränder på vissa platser. Flera av värnen på Ven  byggdes med hjälp av pråmar som ankrades upp vid platsen för värnen. Vi försökte med en liten stig som löpte bland träden ovanför branten.

Nedanför den märkliga skogsstigen ligger tre värn, nästan på rad.

Men ner hade vi väl kommit, men att sedan komma upp var ett större problem. Vi började inse att Vens bunkrar var mycket svårtillgängliga från landsidan. Med vår golfbil tog vi oss runt i stort sett hela ön. Summering av utforskandet blev tre värn, ett observationsvärn och ett skyddsrum. Vi beslöt istället satsa på en god lunch och tog oss till anrika Turistgården, mitt på ön. Här satt en sval, god öl perfekt i väntan på maten. Dagen till ära njöt vi en härlig Wallenbergare.

Klart att det måste bli en tjeckisk öl när vi letar värn med tjeckiska anor.

Vi kunde konstatera att lunchen var väldigt god, men att försöka nå Vens alla bunkrar var inte att tänka på. Då var det mycket att bläddra i boken I Per-Albinlinjens fotspår, del 3 Nordvästra Skåne.

Boken ger läsaren en komplett bild av försvaret av Nordvästra Skåne. Här har du bokens alla kapitel:
Bortglömda hemligheter
Flygflottiljerna
Helsingborg
Höganäs
Krigsåren
Kustartilleriet
Landskrona
Taggtrådskust
Ven
Värn och bunkrar
Boken kom ut 2005 och har bland annat en komplett bildredovisning av ALLA kustvärn och stadsvärn i området. I boken kan man också läsa om Ven och här finns naturligtvis alla öns bunkrar och skyddsrum redovisade. Bilderna på Ven togs det året av Lars Dahlbom. Boken kan varmt rekommenderas till alla som vill veta mer om andra världskrigets kustförsvar. För att ge dig en bild av hur några av sidorna ser ut kommer här en liten presentation:Boken beställer du enklast från FORT & BUNKERs bokhandel genom att klicka här

För att ”fira” Venexpeditionen kan du nu utnyttja ett speciell Venpris på boken. Ordinarie pris är 295 kronor, men om du skriver VEN i fältet för rabattkod så dra jag av 95 kronor, och du betalar endast 200 kronor. Det kallar jag ett fynd. Har du redan köpt boken så tipsa vänner och bekanta, eller köp ett exemplar att ha med ut i terrängen. Erbjudandet gäller till och med årsskiftet!

Om några veckor skulle jag egentligen varit ute i Stockholms norra skärgård, på äventyr med en gammal minsvepare och en stridsbåt. Ett arrangemang som lät riktigt spännande. Transporterna mellan de olika gamla KA-öarna skulle ske med stridsbåt och övernattning ombord på minsveparen. Tyvärr blev hela arrangemanget inställt på grund av få få anmälningar. Trist, men det ganska dyrt och tog en vecka i anspråk. Kanske blev det för omfattande.

När du ändå är inne och tittar på böcker kan du passa på att titta lite närmare på dessa:

TORNAUTOMATBATTERI 10,5 cm m/50, här får du veta allt om pjäsen som endast framställdes i sex exemplar som fördelades på 3 batterier. Ett av dessa var Arholma där man nu kan beskåda pjäsen och berganläggningen. En bok av Lars A Hansson och Vladan Lausevic.

FORTET en bok om Oscar II fort. Sveriges kanske mest okända befästning, trots att den ligger nästan ”mitt i Göteborg”.

MUSKÖ en örlogsbas i berget, behöver väl kanske inte någon närmare presentation. Vår hemligaste örlogsbas, som ”alla” hört  talas om!

HEMLIGA UTFLYKTER, en oumbärlig guidebok för alla med intresse i handgriplig militärhistoria. Över 1 000 utflyktsmål över hela landet. Behändig indelning i landskap. Vägvisning både i text och med GPS-positioner. Ett måste i bilen under utflykterna.

För min egen del väntar ytterligare spännande utflykter till grannlandet Danmark. Panzermuseum East och det nya museet Tirpitz på Jylland. Om detta kommer du givetvis att kunna läsa i ett kommande veckobrev. Nu önskar jag en fortsatt trevlig dag!
Bunkerhälsningar
Leif H