malware scanner Vecka 36, 2019 September – då reste vi! – Fort & Bunker

Vecka 36, 2019 September – då reste vi!

Packning för fyra man och en veckas bunkerresa!

Vid denna tid på året anträddes förr i tiden min och kollegornas ”Bunkerresor”. Under många år drog vi ut i Europa, åt alla håll och kanter. Normandie, Tyskland, Polen, Tjeckien, Belgien, Holland, Danmark, Finland och naturligtvis även Sverige. En stor del av nöjet var planeringen av resorna, något som kunde ta månader i anspråk. Körsträckor, hotell, sevärdheter, omvägar och inte minst vilka dagar skulle redan ske. Det är inte alldeles enkelt att få ihopa en veckolång resa med fyra personers kalendrar(!) Men det fungerade oftast efter lite övertalning och jämkning.

15,2 cm granat överlämnad till museet i Hel, Polen.

Bofors 15,2 cm kustkanon på marinmuseet i Gdansk.

En resa som står ut lite, av lite speciella skäl, var resan till Hel och det nyöppnade bunkermuseet i det gamla tyska batteriet Schleswig-Holstein. Här hade står tre stycken 40,6 kanoner som flyttades till Engelska kanalen och blev det ”berömda” batteri Lindemann, flitigt använt i den tyska propagandan. Vi var nerbjudna till invigningen och firandet av den polska Nationaldagen. Vädret var inte det bästa, det var ju november, och jag valde att köra över Rödby-Puttgarten, en liten ”lätt” omväg 🙂
Och det tog slut där! Vår karta visade på en gränsövergång, höst upp i norr, mellan Tyskland – Polen. När vi rullade fram mot gränsstationen var det märkligt lite biltrafik, läs inga! Gränspoliserna tittade nyfiket på vår bil och diskuterade tydligen vem som skulle ”ta hand” och utlänningen. Lotten föll på en kvinnlig gränspolis som lät meddela: Keine durchfarht! (Ingen genomfart) Gränsövergången var bara för gående och cyklister! Snopet, irriterande och allt annat! Avståndet till vårt mål var cirka 310 kilometer. Nu var vi tvungna att ta oss söderut till nästa gränsövergång vilket gav oss ytterligare körsträcka på cirka 200 kilometer.

Men skam den som ger sig, det var bara att köra och se glad ut. Klockan hade hunnit bli en bra bit över 12 på natten innan vi nådde vårt resmål – orten Hel på halvön med samma namn. Vi upptäckte också att det var väldigt svårt att få något att äta vid denna tiden på dygnet i en sömnig semesterort. Men en nattöppen bar fixade lite korv med pommes, ett par öl till detta och lyckan var fullständig.

Men resans höjdpunkt var nog när Johan A skulle överlämna Beredskapsmuseets present till det nyöppnade museet i Hel. Presenten var en vacker 15,2 cm granat i sin trälåda. Samma granat som en gång användes det kända Laskowskibatteriet i området vid striderna 1939. Förvåningen och chocken stod präglad i ansiktet på museets representanter ”-Har ni kört med den genom Europa?” Först då insåg vi att det kanske inte var så smart gjort, men….

Några minnen från en resan för länge sedan. Här kan du läsa mer om försvarsanläggningarna i Helområdet. Vill du läsa mer om museet över 40,6 cm batteriet finner du det här.

Så tänk vad en resa kan bära med sig. Så att resa är naturligtvis ett av mina stora intressen, och nöje! Egentligen spelar det kanske inte så stor roll var resan går, elöler hur lång den är. Det är resandet i sig själv som är behållningen, resmålet är mer att betrakta som belöningen. Men under åren har jag lärt mig att bra förarbeten (som vilken gränsövergång som skall användas) 🙂 är viktigt. En bra samling guideböcker om du reser i Sverige och Skandinavien är sviten med militärhistoriska utflyktsböcker från FORT & BUNKER. De är HEMLIGA UTFLYKTER (2006, FORTSÄTTNINGEN (2008) och HEMLIGA UTFLYKTER (2018). Med någon av dessa i bilen, eller under planeringen kan du vara säker på att inte missa något intressant resmål!

Böckerna kan du som vanligt beställa från FORT & BUNKERs hemsidan HÄR!

Så nu fortsätter vi veckan som verkar vara av det blöta slaget med tanke på skyfallen igår. I morgon blir det bunkrar, ärtsoppa och dragspelsmusik på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Ses vi?

Bunkerhälsningar
Leif H