malware scanner 22 december 2019. Nu står julen för dörren! – Fort & Bunker

22 december 2019. Nu står julen för dörren!

Nu är det inte mer än två dagar (och lite till) innan Julafton. Skinka, brunkål, köttbullar, prinskorv och mycket, mycket mer skall ätas. Kalle Anka på TV,n. Risgrynsgröt med saftsås och julklappsutdelning. Men det har inte alltid varit så trevligt under julhelgerna. I militärhistorien är det oftast strider och skärmytsling oavsett dag, eller högtid. Det finns dock undantag som under första världskrigets skyttegravsstrider. Så här skriver Wikipedia:
”Julfreden 1914 var ingen fred, utan ett vapenstillestånd som ägde rum spontant, när de stridande inte längre ville fortsätta slåss i Belgien under första världskriget. Istället lät de fienden leva. Freden var mellan tyska trupper på ena sidan och franska och brittiska på andra sidan. Vapenvilan inträdde även 1915, om än i mindre grad.
Inför julen 1914 hade många olika grupper gjort fredsinitiativ. Bland dessa fanns Emily Hobhouse som var suffragett och påven Benedictus XV. Även om det inte blev fred så tystnade vapnen hos de 100 000-tals stridande. Tyska förband började tända ljus och dekorera julgranar, varefter de olika ländernas soldater sjöng julpsalmer. Mindre grupper gav sig ut i ingenmansland och julgåvor byttes. De högre befälen blev bestörta och hotade straffa de missdådare som inte dödat fiendens soldater. Året efter beordrades bombardemang under julen för att säkerställa kriget.
En fotbollsmatch spelades också, mellan Sachiska 133 infanteriregementet, Preussiska 6:e jägarbataljonen och 1st Battalion The Royal Welsh Fusiliers, med oklart resultat. När de sedan möttes för en returmatch 2008, vann tyskarna med 2-1″.

Men även utan krig och strider kunde helgerna i det militära, speciellt för rekryter och underbefäl vara ganska påfrestande. Vad sägs om lite julmat från 1919? Detta är vad soldaterna vid Oscar II fort, i Göteborg, bjöds på i julveckan:
Vörtbröd med margarin
Kokt Lutfisk
Fläsk
Potatis
Risgrynsgröt med mjöl
Julöl
Själva julafton var lite ”extra” speciell, då serverades lammkött med/och brynt vitkål (brunkål) till middagsmålet! Det är inte alltid som det var bättre förr. Som tur skedde en positiv utveckling inom vår Krigsmakt och julmaten kom att innehålla både wienerkorv, sylta och andra för oss självklarheter.

Nystekta ”Fattiga riddare”. En riktig delikatess i regementsmatsalen under vaktberedskap.

Men visst fanns det också ljuspunkter för de som tjänstgjorde under de stora helgerna vid våra regementen. Det var ju både vakten, och den så kallade Beredskapen. Totalt kunde det röra sig om 30-40 personer som var i tjänst. Maten blev naturligtvis höjdpunkten med riktig god mat, ofta lagad av husmor själv, tillsammans med någon hjälpare. Det hände till och med att det vankades både julklappar och julgodis, ofta skänkta av något lokalt företag.

Jul och nyårshelgen bjuder också på flera lediga dagar (som tur är jobbar en del så landet fungerar, tack!) som är perfekta till att drömma sig framåt till kommande sköna vårdagar och utflykter i det militärhistoriska landskapet. Perfekta hjälpmedel för fåtöljresandet är böckerna i sviten Militär utflykter. MILITÄR UTFLYKT!, FORTSÄTTNINGEN och HEMLIGA UTFLYKTER. Alla finns att beställa i din lokala bokhandel eller direkt från www.bunker.nu

Nu tar jag också lite julledigt och tänkte hålla mig borta någon vecka, tills efter helgerna. Då har det blivit 2020 och FORT & BUNKER firar sitt 20,e verksamhetsår. Inte illa!
Jag önskar nu alla vänner, läsare och kollegor en riktig GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H