Vecka 49, 2019. Regn, rusk och Lucia!

Precis nu jagar vinden bort de tunga och regnfyllda grå molnen som dominerat skyn de sista dagarna. Och jag tror nästan man kan ana en blå himmel där bakom skyarna! Dagarna flyter på nu, och man kan inte undgå att vi närmare oss jul och nyårshelgerna. Radio, TV och tidningar är fyllda av reklam för precis ALLT! Som vanligt gäller tävlingen att den som har mest vinner, känns det som. Det är i sådana stunder ganska skönt att krypa in i kammaren och syssla med det man tycker är roligt. Till exempel att arbeta med 2020 års första nummer av tidningen FORT & BUNKER. Det var år 2000 som det första numret av tidningen kom ut. Ett enkelt, ganska ”mörkt” nummer.

Omslagsbilden var en observationshuv till en kulsprutevärn som jag fann på strandbrinken i Viken, på skånska östkusten. Erosionen gick hårt åt värnen här och detta hade förmodligen raserats för att undvika olyckor. Allt annat kring värnet; betong, armeringsjärn och inredning var borta, men huven blev kvar.
Någon gång under åren framöver försvann huven, den var trots allt värd en del pengar i skrotvärde.

Vid denna tid vandrade jag nästan varje vecka en sträcka längs Skånelinjens sträckning och ”registrerade” värnen som dök upp. Det var extra spännande eftersom jag hade ingen aning om vad som skulle dyka upp framför mig under vandringen. Detta var alltså före jag upptäckt att det fanns kartmaterial och ritningar som jag kunde använda som underlag.
Jag måste erkänna att en del charmen och upptäckarglädjen försvann när kartmaterial och andra underlag gjorde det lättare att hitta värnen. För nog var det mycket spännande att följa värnen; nummer 654, nummer 655 och nummer 656. Plötsligt blev det nummer 658. Då hade jag alltså missat ett värn, eller….det var bara att gå tillbaks och leta. Ibland fanns det ett värn, ibland var det ett ”hack” i nummersättningen, det fanns helt enkelt inget värn(!)
Allt noterades i en liten anteckningsbok, och värnet fotograferades från tre håll, ibland lite mer om det var ett ”häftigt värn, eller en ”vacker” miljö. Och så där höll jag på under nästan ett års tid. Och det tog sin lilla tid att ta sig runt värnlinjen. Ibland hann jag med kanske ett tjugotal värn, ibland blev det ”bara” tio. Men till slut hade jag besökt alla 1 063, inte värn, men väl platserna där de funnits. För ett litet antal hade redan raserats, även om det bara få några få.
Att det skulle bli ytterligare nästan fyra turer längs den skånska och blekingska kusten hade jag då ingen aning om. inte heller av Försvarsmakten plötsligt skulle bli intresserad av min hobby/arbete. Inte heller att jag en dag skulle kunna livnära mig på min något annorlunda hobby! Men det är som man säger historia.

Noteringarna skrivs in om ett värn längs den blekingska kusten. Notera att observationshuven skiljer sig från de skånska värnens.

Nu börjar det närma sig en av årets verkliga storhelger, det har väl ingen undgått att märka – JULHELGEN! Men innan dess en ljuset högtid -Lucia, som för alltid kommer att vara förknippad med örlogsbasen Muskö. Visserligen är det nu ganska många åren sedan, men minnet finns kvar och kommer så att förbli! Det var en kall, lite grå decembermorgon på Muskö. Jag tillbringade min ”arbetsvecka” inkvarterad på basen. Kvällen före Luciadagen fick jag reda på att det var Luciatåg i berget. Trevligt tänkte jag, det är inget man upplever varje dag. Runt ½8 började ”alla” samlas i berget, nedanför den stora tunnelnedfarten. Ljuset dämpades och långt borta hördes Luciasången, som kom närmare och närmare. Snart syntes ljusen i den nästan mörklagda tunneln.

På en av de stora transportvagnar i  berget stod sedan Lucia och hennes tärnor och bjöd på de traditionella julsångerna. En underbar och mycket annorlunda upplevelse som som sagt än i dag sitter som ett kärt och annorlunda minne.

För den insatte i bergets skrymslen och vrår så är bilderna tagna i T 0, så vet ni var vi är 🙂 Det kändes lite märkligt att fortsätta dagen med att fotografera bergtunnlar och utrymmen i en av världens mest mytomspunna platser. En plats som fortfarande kittlar vår fantasi. Boken Muskö-en örlogsbas i berget kom att bli en mycket omtalad och eftersökt bok (tyvärr numera slutsåld).

En bok som brukar bli populär, såhär i juletider, är SNUSKBURKEN och andra recept. Den brukar vara populär bland kvinnliga beställare förmodligen för att bli present till maken, pojkvännen eller någon manlig släkting. Men numera har vi ju kvinnliga soldater så varför inte present till någon av dessa (?) Boken är en resa genom soldatlivets matkultur. Här finns maten, fältlivet, koket, matsalarna och naturligtvis de klassiska recepten genom tiderna. Här följer ett ”klassiskt” recept ur arméns Kokinstruktion 1900:

86. Hårdkokta ägg.
Ägg, vatten.
1. Lägg dem i kokande vatten.
2. Låt dem koka i 8 – 10 minuter.
3. Lägg dem derpå i kallt vatten; skala och använd dem efter behof.

 

Kanske inte det mest komplicerade receptet, men det skall inte skrattas år, det kan vara svårt att koka ägg! Men naturligtvis finns det många andra recept i SNUSKBURKEN och naturligtvis finns receptet på en äkta ärtsoppa, så som den lagades i fält under mer än 100 års värnpliktsutbildningar.

Boken SNUSKBURKEN och andra recept finner du hos www.bunker.nu Klicka på Bokhandel och bokens bild så kommer du rätt. Naturligtvis kan du också beställa boken via din lokala bokhandlare. Men skall du ha boken till julklapp är det nog läge att skynda på. Postgången inför helgen brukar vara ganska ansträngd. Så beställ redan idag! Naturligtvis finns alla våra andra böcker här också!

Annars är väl ”Julklippet” det prisvärda julpaket med de två böckerna om försvaret av vår västra del av landet. För endast 460 kronor får du två böcker till ett ordinarie pris på 780 kronor! Chans att göra en lite besparing på 360 kronor, bara det en rolig julklapp i sig! Läs mer på vår hemsida!

 

 

Bunkerhälsningar
Leif H