12 april 2020, Påskafton. Nu njuter av påsk och vårvärme!

Påskägg. Design: Mia Hjortronsteen.

Så blev det påsk, trots allt! Ibland kan man få intrycket från press och TV att undergången är nära. Det verkar som om journalisterna just nu formligen frossar i den ena bedrövelsen efter  den andra. Var är alla positiva nyheter? För inte kan det väl vara så att vi bara skall lägga oss ner och dö, eller? Men nu har jag letat fram ”mitt” påskägg, du ser det på bilden ovan. Design och dekor är gjord av Mia Hjortronsteen som också skapat omslagen till flera av mina böcker, och dessutom svarade för den grafiska formgivningen och montaget av den senaste boken; FORTET en bok om Oscar II fort.

Här ovan ser du omslaget till de böcker vars omslag ”kläckts” av Mia. Just nu är det besvärligt för den typ av verksamhet som Mia bedriver. Trots att hon driver sitt grafiska bolag ensamt, är hon en fullfjädrar ”reklambyrå” med bra service och kunskap. Gå gärna in på hennes hemsida och läs mer om vad hon sysslar. Du kanske är i behov av något med grafisk inriktning; trycksak, logga, flyer, hemsida eller kanske bara vill ha ett bollplan och en skiss. Skicka ett mail, eller ring – det kan faktiskt vara värt det http://www.miasideochatelje.se

Annars är det just nu tidningen FORT & BUNKER som håller mig sysselsatt. Min nyopererade fot håller ännu inte att trampa på så det får anstå med trädgårdsarbete, även om det kliar i fingrarna.

Härliga hyacinter i full blom!

Idag är det också dags för det obligatoriska påskbordet med allt vad som hör till! Visserligen skulle det kanske ätits på något lokalt gästgiveri i trakten, men under rådande omständigheter får det bli ”gästgiveri” här hemma istället.

Just nu blir det också många besök på intressanta sidor på internet. Man upphör aldrig över hur mycket det finns att titta på inom just vårt område. För närvarande har jag ”snöat” in på en, för mig okänd del, av fortifikationshistoria – nämligen den italienska Vallo Alpino. En befästningslinje i samma stil som den franska Maginotlinjen byggd under senare delen av 1930-talet vid gränsen mot bland annat Österrike och Frankrike. Här en sida du kan titta in på och kanske fortsätta vidare längs den italienska linjen https://www.tendemerveilles.com/decouverte-art-histoire-traditions/ouvrage-fortifie-musee-vallo-alpino.html

En av många märkliga befästningar i den italienska Vallo Alpino (foto: Wikipedia)

Så nu är det bara att återgå till tidningsarbetet och påskfirandet, det är ju fortfarande två hela dagar kvar av helgen, innan det åter är som ”vanligt igen”. Men innan dess vill jag gärna ”bjuda” på en påskmiddag från 1943. Detta är vad som serverades under påskhelgen till värnförbanden längs den skånska sydkusten:
Påskafton
Frukost: Stångkorv, rödbetor, potatis, havregröt, mjölk, kaffe och smörgås.
Middag: Lutfisk, senapssås, risgrynsgröt med saftsås.
Aftonmål: Smörgås, ost (50 gram) och choklad (5 gram).
Påskdagen
Frukost: Inlagd sill (100 gram), 2 ägg, mannagrynsgröt, mjölk, kaffe och smörgås.
Middag: Köttbullar, potatis, fruktmos och mjölk.
Aftonmål: Smörgås, ost, choklad.
Annandag Påsk
Frukost: Salt sill och potatis, havregröt, mjöl, kaffe och smörgås.
Middag: Korv, bruna bönor, nyponsoppa.
Aftonmål: Mannagrynsvälling och smörgås.

Pölsa (stångkorv) med potatis och rödbetor. Kanske inte precis favoritmaten på Påskafton.

Så fortsatt Glad Påsk och förhoppningsvis med lite smakligare spis än trupperna vid våra värn 1943!


Bunkerhälsningar

Leif H

Du blir kanske sugen på mer matminnen från det militära. Kanske torsdagsärtsoppan, eller varför inte Präriegryta med kompisarna en fredagskväll? Med boken SNUSKBURKEN från du inte bara en mängd militära recept, du får och flera hundra sidor matminnen från de 100 år Sverige hade allmän värnplikt!