19 april 2020. Och plötsligt var det vår, men en konstig sådan…

Kulsprutevärnet 1754. Endast fyra värn av detta slag, Ksp VII) byggdes i linjen.

God fortsättning efter påskhelgen. För oss här nere i södra Sverige (Skåne) verkar det som om våren har kommit! Åtminstone om man ser till de senaste dagarnas temperaturer. Idag, söndag, har det utlovats 15-20 grader varmt (!) Härligt. Har fått igång min fot efter operationen, men fortfarande lite ostadig. Dock går det nu bra att köra bil. Men å andra sidan är det inte så många utflykter just nu, i dessa corona-tider. Jag försöker göra som ”storebror” säger -undvik kontakter, tvätta händerna! Dock lite tråkigt måste jag erkänna, men förhoppningsvis skall det väl blir bättre!

Vi fortsätter istället vår promenad längs Skånelinjens mera ovanliga värn. Den stora delen av 1 063 värn som byggdes 1939/1940 var av ett antal typutförande, noga räknat 10 grundmodeller (kulsprute-, pansarvärnskanon-, kanon-, observationsvärn och skyddsrum). Så har du sett dessa tio grundmodeller har du in princip ”sett alla” värn i linjen.
Men det finns lite, eller faktiskt flera, undantag från typmodellerna. Detta kunde bero på geografiska förutsättningar eller värnets placering som kanske inte medgav att ritningen följdes till punkt och pricka.

Kanonvärn 751 i Höganäs. Ett värn som inte alls följde typritningarna.

Ett värn som  verkligen skiljer sig från mängden är kanonvärnet 751 i Höganäs. Värnet, eller man kanske skall säga värnet, är egentligen två sammanbyggda värn av modell kanonvärn. Det ena är ett fullgott kanonvärn, med allt vad det innebär, medan det andra är egentligen bara en betonglåda med en öppning (embrassyr). Detta värn har dessutom inget betonggolv och saknar järndörrar. Huvudvärnet har skjutriktning mot Höganäs hamn (nordväst. Det enklare värnet har skjutritningen mot sydväst.

Eftersom det endast byggdes 37 kanonvärn, eller som de också kallades kanon/pansarvärnskanonvärn, blir det lite extra speciellt med ett ”dubbelvärn av detta slag. Förmodligen rör det sig om en form av växelställning, något som vissa Pv-värn var utrustade med. Alltså en alternativ ställning för vapnet/pjäsen. Här ett litet bildgalleri från värnet:

Ett mycket märkligt värn som inte riktigt fått sin förklaring. Byggdes det ”riktiga” kanonvärnet först, och sedan det extra utrymmet, eller finns det någon annan förklaring. Idag är värnets tak en liten härlig rastplats som inbjuder till en paus med kaffe eller något annat gott.

Värn 751 i Höganäs idag den 19 april. (foto: Lars Dahlbom)

Och med denna utflykt i betongvärlden fortsätter vi söndagsfirande i en underbart solig eftermiddag. Nästa gång väntar ett nytt spännande betongvärn på att få presenteras! Var rädda om er och tvätta händerna!
Bunkerhälsningar
Leif H