26 april, 2020 Vi fortsätter vandringen….

Ett yngre ”fornminne” som säkert många inte vet vad det är. (foto: Mia Hjortronsteen)

Coronan fortsätter att hålla sitt grepp om Sverige, men på något sätt fungerar det ändå. Jag är som sagt lyckligt lottad med matleveranser och isolerat boende. Men visst saknar man den fysiska kontakten med vänner och kollegor. Men med telefon, Facetime och Facebook fungerar det hyfsat. Men visst jag måste erkänna att en fika med vännerna är något efterlängtat. Kollegor och vänner runt om i Europa skickar bilder från sina utflykter. Nu senast var det kollegan Swein Wiiger Olsen från Norge som tog en tur längs gränsbefästningar mot Sverige. Bland annat besökte han Trögstad fort, en gränsbefästning i Östfold. Fortet stod färdigt 1917. Fortet var uppdelat i två pansarbatterier, A och B.
1959 kom fortområdet till användnin g för ett av Oslos fyra luftvärnsrobotbatteri med Nike-robotar. Batteriets radarsystem installerades i pansarbatteri. 1997 upphörde all militär verksamhet och robotsystemet avvecklades.

Utställning vid Trögstad fort, med olika modeller av luftvärnsrobotar. (foto: Swein Wiiger Olsen)

Vännen Mia, reklamkvinna och duktig fotograf, tog en tur till Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt. Naturligtvis med kameran som sällskap. Några av värnen i området fick ”stå modell” under hennes utflykt.

Värn 244 vid Smygehuk. Ursprungligen ett Ksp I-värn. Ombyggt under 1960/70-talet och utrustad med stridsvagnstorn med 7,5 cm kanon. (foto: Mia Hjortronsteen)

Så med hjälp av bilder SMS och MMS kommer jag på sätt och vis ut i ”bunkerlandet” ändå! Men nu skall vi ägna oss åt vår promenad längs Skånelinjens mera märkvärdiga värn. Det finns ju som säkert alla vet gott om värn längs den Skånska kusten, men vissa utmärker sig lite mer, än de övriga. När försvaret vid våra hamnstäder skulle förstärkas var mineringar ett av vapen som användes. Minlinjer, det vill säga, ett antal minor placerades ut för att kontrollera fartygstrafiken in mot den aktuella hamnen. Mineringarna övervakades från en minstation på land, i närheten av mineringen. Minorna var nämligen sammanbundna med en kabel som löpte ut från minstationen, och via denna kunde minorna utlösas.
Flera av Skånelinjens värn kom att överföras till Kustartilleriet, som svarade för mineringarna, och fick tjänst som minstation. Värnen blev kraftig ombyggda och förstärkta för att kunna fungera i den ny funktionen.

Värn 750 i Höganäs, bara en liten bit från förra veckans kanonvärn, blev ombyggt till minstation. (foto: Lars Dahlbom)

Det kommande numret av FORT & BUNKER är nu i det närmaste klart. Endast lite genomläsning och små justeringar återstår innan materialet skickas till tryckeriet. Det blev ett ganska innehållsrikt nummer denna gång. Mycket beroende på att numrets material bygger på tips från läsare och kollegor som skickat bilder och text – TACK!

Är du abonnent kan du se fram emot att få din tidning i brevlådan under andra halvan av maj månad. Är du inte abonnent? Då kan du besöka www.bunker.nu och beställa ett abonnemang. Här kan du också läsa lite om vad tidigare nummer innehållit.

Så då fortsätter vi söndagen som bjuder på fint väder, åtminstone här nere i söder! Som jag säkert nämnt tidigare är vännen Mia H duktig fotograf och kreatör, men hon är också duktig på att teckna. Under den pågående viruskrisen har hon skapat ett antal teckningar som, med glimten i ögat, illustrerar livet i corona-tider. Här ser du en av de första med en väl så viktig uppmaning!

Teckning: Mia Hjortronsteen

Och jag instämmer i ovanstående och önskar fortsatt trevlig söndag! Var rädda om er!
Bunkerhälsningar
Leif H