malware scanner 24 maj 2020, Maj månad och sommaren är på väg… – Fort & Bunker

24 maj 2020, Maj månad och sommaren är på väg…

Nu är det nästan för vackert!

Söndagsmorgon och äntligen tid att skriva ett veckobrev. Det är märkliga dagar nu i min värld. En konstig blandning av läkare- och sjuksköterskebesök, matbeställningar via nätet, arbete med den kommande boken, trädgårdsarbete och det dagliga arbetet med förlaget FORT & BUNKER. Allt präglat av den pågående pandemin. Men livet anpassar sig, eller rättare sagt jag anpassar mig. Men det är lite frustrerande att inte kunna ge sig ut på fototurer eller träffa vänner och kollegor. Men man kan göra mycket från skrivbordet, så det är bara att gilla läget.

Det har blivit dags att fortsätta vår promenad längs Skånelinjen. Idag skall vi fortsätta att titta på värn som överfördes till Marinen för att istället tas i bruk som minstationer. I förra brevet ”besökte” vi Höganäs och Helsingborg, nu tar vi oss vidare söderut. Vi tar oss till Råå där det fanns en  minstation. Idag väl dold bland segelbåtar, men den gamla bilden från 1977 visar att redan då låg segelbåtarna som en bra kuliss runt, och framför minstationen.
Bilden som egentligen är en diabild som skannats ur en samling militära bilder. På bilden syns tydligt den gula förbudsskylten med foto- och tillträdesförbud. Som försvar för bilden kan man anföra att bilden tagen av militär personal, och idag är rollen som minstation för länge sedan överspelad.

Minstationen i Råå hamn 1977 (foto: privat samling)

Vi tar oss vidare neråt till nästa större hamnområde som är Landskrona. Här fanns under andra världskriget och efteråt en försvarsviktig industri som Landsverk, dessutom en hamn för ganska djupgående fartyg. En minstation byggdes, dock osäkert när. Den som syns på bilden är förmodligen från Kalla krigets dagar.
SL-färjan MS Stella Scarlett trafikerade rutten Landskrona – Tuborg (Danmark) under år 1974-1980 så den aktuella bilden är från den tiden.  Precis framför fartyget, i spetsen på fästningsvallen kan man ana fredstäckningen på det stridsvagnstorn m/42 som fanns monterat här, på ett gammal värn. Minstationen är sedan många år raserad. Delar av hinderlinjen och värnen på Gråen finns dock kvar.

Minstationen i Landskrona. En ganska unik bild med både minstation och fästningsön Gråen. Längs den gamla fästningsvallen finns flera värn ur Skånelinjen. (foto: okänd fotograf)

Vi tar nu vidare till Malmö, eller rättare sagt Limhamn och en liten ö, som kallas just Ön. Här övertog ett kulsprutevärn och förvandlades till minstation för att övervaka mineringarna till hamnen i Limhamn.

För att från börjat legat här på Ön helt ensam blev värn 435 under 1990-talet ”omringat” av bostadskomplex. Värnet är nu raserat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Längre österut finner vi Ystad med sin ganska omfattande hamn. Även här låg mineringar i anslutning till inseglingarna. Ett av Skånelinjens första värn, ett observationsvärn låg lämpligt till och omvandlades till minstation. Platsen hade lämpligt nog Världens ände (Revhusen). Minstationen fick ett annorlunda utseende med en förstärkning av betongväggarna och en påbyggnad baktill.

Värn 164 i Ystad blev minstation under andra världskriget.

Minstationer fanns runt hela den skånska kusten, alla med sitt eget utförande. Efter andra världskriget uppfördes nya, och betydligt modernare minstationer bland annat i Helsingborg, Malmö och Simrishamn.

”Modern” minstation i Simrishamn.

Så det var väl en lagom promenad såhär på lördagen. Nu är det dags att återgå till en stunds arbete med den kommande boken TAGGTRÅDSKUST! Den presenteras utförligare i den kommande numret av tidningen FORT & BUNKER. Om allt stämmer skall den finnas i din brevlåda under den kommande veckan. Och det är inte bara den nya boken som presenteras här finns också ett mycket bra erbjudande där du kan försäkra dig om ett eget exemplar. Håll utkik i brevlådan! Är du inte abonnent så är det enkelt att bli det. Gå in på www.bunker.nu eller klicka HÄR! 

Och därmed ber jag att få önskar en fortsatt trevlig helg! Håll dig frisk och tvätta händerna!

Bunkerhälsningar
Leif H