6 juni 2020 Nationaldagen och Dagen D!

6 juni -Nationaldagen, men också en stor militärhistorisk dag -invasionsdagen i Normandie. Så idag både firar vi, och minns! Det är dessutom en mycket speciell tid ur många aspekter. Coronaviruset har lagt sig som ett stort täcke över alla arrangemang och reglerna vi skall följa är många. Bland de svåraste sakerna tycker jag att den sociala distanseringen är. Det går inte att besöka evenemang (om det nu skulle råka finnas några). Träffa kollegor och vänner, ta en fika, eller bara åka och hälsa helt apropå. För min egen del innebär det att den tradition som började för ett antal år sedan med Nationaldagsfirandet på Oscar II fort uteblir. Förra årets Nationaldagsfirande var mycket speciell då boken om fortet, med namnet FORTET presenterades med både musikkår och kanonsalut.

Men för dig som också saknar firandet och Oscar II fort kan jag varmt rekommendera boken. Den tar dig på en ordentlig rundtur i fortet och ger dig också hela historien om fortets historia, ända fram till våra dagar!

Boken är den första som utförligt beskriver fortet ur alla aspekter. Här kan du läsa om tillkomsten, fortet under de båda världskrigen, manskapet och befälen samt naturligtvis ”följa med” i det dagliga livet på fortet. Unika bilder tillsammans med kartskisser och ritningar, samt mängder av nytagna fotografier ger dig en unik inblick i fortets inre, och yttre. För att få god överskådlighet har fotografering skett både från helikopter och från drönare, vilket givit bilder ur nya perspektiv. Format: 22 x 26 cm. Sidantal: cirka 206. Inbunden i hård pärm.
Unika bilder som tidigare inte publicerats, samt ett stort antal ritningar.

Enklast beställer du boken via FORT & BUNKERs bokhandel HÄR. Just nu kan du beställa boken till det speciella Nationaldagspriset 249:- (ord.pris 345:-) porto 95:- tillkommer. Ange Nationaldagen i fältet för rabattkod.

Men det är också en dag att minnas alla de allierade soldater gav sina liv under invasionen i Normandie. Det är bara ett par dagar sedan det visades en kanadensisk TV-dokumentär om invasionen och de soldater som överlevde. En av dessa äldre män kommenterade reporterns uttryck om ”hjältar” med orden -”vi är inga hjältar, hjältarna är de som blev kvar”…. Bättre kan det knappast sägas!

Omaha Beach klockan 6.30

Själv har jag haft förmånen att få besöka Normandie ett flertal gånger, både privat och som researrangör. Starkast intryck gör alltid besöket på den amerikanska sektorn Omaha Beach. Speciellt de gånger besöket varit förlagt i gryningen, i samma stund som de första landstigningsbåtarna nådde stranden. En upplevelse som aldrig försvinner och som jag önskar att vi alla kunde få uppleva.
Här hemma går arbetet med den kommande boken TAGGTRÅDSKUST vidare. Just nu sitter vännen och kollegan Marie Hjortronsteen och monterar bilder på ALLA(!) värnen i Skånelinjen. Ett enormt arbete som bildar ett alldeles eget kapitel i den kommande boken. Naturligtvis finns det inte bilder på alla värn (men nästan), tyvärr, men då visas i stället hur det ser ut på platsen idag.

Det dyker också upp mycket spännande material och bilder under arbetets gång. Här är till exempel en riktig raritet; ett maskeringsmålat värn någonstans i linjen.

Andra bilder visar på arbeten i linjen. Tyvärr är bildkvalitén inte alltid den bästa, men hellre än dålig bild, än ingen bild.

Arbete med en rörlig spärr. Bilden visar både rörliga block på räls och ett betongpiano.

Men det är inte bara bilder som dyker upp. Även omfattande arkivmaterial och utredningar från byggandet har hittats. Vad sägs om rubriker som: ”Sammanfattning av konstruktionsarbetet vid utredningssektionens konstruktionsdetalj (tidigare benämnd konstruktionsavdelningen) intill 1/7 1945”. Här är det verkligen frågan om detaljerade studier i konstruktion av värn! Eller en artikel från kalla krigets dagar: ”Infanterister på fortifikatorisk grund”. Sedan finns det massor av skrivelser och PM om värnen, allt från inredning, beväpning, försvar och bemanning. Totalt rör det sig nog om ett 100 tätskrivna sidor och tabeller. Vad allt materialet leder till återstår att se, men en hel del av detta kommer med i boken.

Boken, som är beräknad att utkomma under februari/mars 2021 kan du läsa mer om på vår hemsida. Du kan också redan nu förhandsbeställa ditt eget exemplar till ett speciellt förköpspris. Läs mer på www.bunker.nu

Annars är det just nu mest längtan efter att få komma ut i ”terrängen” och både se och uppleva den gamla betongen, samt naturligtvis att få ta lite nya bilder på de gamla värnen och kustmiljön.

Kusten vid Hanöbukten och Ravlunda skjutfält.

Så nu återstår bara att önska en trevlig Nationaldag, trots alla restriktioner. Vill dock avsluta med att tipsa om kollegan Jan-Erik Ohlsson som skrivit en bok om Dalarna under andra världskriget.

Det här är den första boken som beskriver Dalarna under andra världskriget ur både militär och civil aspekt.
Här finns både tidigare känd fakta och ny fakta. En del felaktigheter från tidigare utgiven litteratur har också korrigerats. Boken ger sammanfattningar av det mesta som skedde under kriget. Fördjupning kan sedan ske genom den gedigna litteraturförteckningen. De flesta kan ha utbyte av boken och den är också väl lämpad för skolundervisning. Boken är i formatet 15,5 x 23 cm och omfattar 160 sidor. Bokens inlaga är svart/vit.
Priset är 198:-, porto tillkommer med 60:- Beställning kan ske till email: janerik.ohlsson@outlook.com
ISBN 978-91-519-4773-0

Lite annorlunda och med mycket som åtminstone inte jag visste om Dalarna. Du beställer boken direkt från Jan-Erik på hans mailadress.

Bunkerhälsningar, och var rädda om er…
Leif H