malware scanner 6 april 2020. Det blev bättre än tänkt…eller? – Fort & Bunker

6 april 2020. Det blev bättre än tänkt…eller?

 

Värn 278 på Skånska sydkusten. Ett värn som moderniserades under 1970-talet med stridsvagnstorn m/42.

Bunkervänner!
Äntligen tillbaks i min egen miljö – Hemma! Fortfarande konvalecent men nu hemma i bostaden. Sköterska på besök varannan dag för omläggning och det fungerar utmärkt. Har redan kommit igång med lite arbete på det kommande numret av FORT & BUNKER som ju skall ligga ute i mitten av maj. Tyvärr får fältarbete och fotoutflykter vänta lite. Dels på grund av coronan, dels på grund av att jag inte får stödja på foten. Men det finns tur mycket spännande i arkiven, och dessutom många hjälpsamma kollegor som bidrar med material och bilder! Så i mitt fall blev det bättre än vad vad jag tänkt!

Men jag tänkte vi skulle ägna lite tid åt det som egentligen är grunden till både förlaget och tidningen FORT & BUNKER, nämligen Skånelinjen och dess bunkrar. Från början var de exakt 1 063 stycken, från Båstad till Vieryda i mellersta Blekinge. Hur många som finns kvar idag är svårt att säga, men gissningsvis cirka 800 stycken, varav de allra flesta i plomberat skick.

Kulsprutevärn, typ 1, Ksp I. Grafik: Lars Dahlbom

3D-skissen ovan visar den första värntypen, Ksp I, som byggdes i Skånelinjen. Med inspiration från de tjeckoslovakiska gränsbefästningarnas kulsprutevärn tog denna svenska version fram. Egentligen en stor låda i armerad betong med två embrassyrer (skottgluggar) åt samma håll. En så kallad vingmur skyddade värnets öppningar för beskjutning från havet. Skjutriktningen var flankerande, det vill säga längs stranden, mot nästa värn. Ville man ha ett värn med en motsatt skjutriktning spegelvände man helt enkelt ritningen. I flera fall placerades två kulsprutevärn, typ I på vardera sida om ett pansarvärnskanonvärn för att skydda detta. Naturligtvis hade kulsprutevärnen olika skjutriktningar.

Men låt oss gå på lite utfärd i bunkerlandskapet och besöka lite annorlunda och ovanliga bunkrar i Skånelinjen. Vi börjar allra långt i nordväst, och med Skånelinjens förste, eller sista värn, lite beroende på hur man ser det. När du passerat gränsen mellan Halland och Skåne är det värn 1591        som du allra först träffar på. Ett kulsprutevärn, typ 4 (Ksp IV). Även nästa värn, 1590 är ett Ksp IV och lite speciellt som du ser av bilderna. Här har  Båstad kommun och Malens Villaägareförening valt att skapa en utsiktsplattform på värnets tak, helt komplett med trappa upp, och räcke runtom.

Värn 1590 i Båstad.

Fortsätter du promenaden framöver träffar du på fler värn ur Skånelinjen, och du får både motion och en härlig utsikt på köpet. Nästa omgång flyttar vi oss lite längre ner längs Öresundskusten och tittar på ett annat märkligt värn!

Bästa Bunkerhälsningar
Leif H
PS Var rädda om er och tvätta händerna