JULAFTON 24 DECEMBER 2020

Bilden föreställer Julfreden 1914. Det tillfälliga vapenstilleståndet på västfronten under Första världskriget skedde helt spontant. Tyska trupper på ena sidan och franska och brittiska på andra sidan klättrade upp ur skyttegravarna för att spela fotboll, begrava de stupade, sjunga julpsalmer, och byta julklappar med varandra.

Så blev det då jul trots allt! Förmodligen en mycket annorlunda jul för många. Men jag hoppas alla ändå kan uppleva lite julefrid detta märkliga år 2020.

Vad sägs om lite julmat från 1919? Detta är vad soldaterna vid Oscar II fort, i Göteborg, bjöds på i julveckan:
Vörtbröd med margarin
Kokt Lutfisk
Fläsk
Potatis
Risgrynsgröt med mjölk
Julöl
Själva julafton var lite ”extra” speciell, då serverades lammkött med/och brynt vitkål (brunkål) till middagsmålet! Det är inte alltid som det var bättre förr.

Jag hoppas också ”Tomten” var extra givmild i år och att klapparna innehåller precis det du alltid önskat dig, men inte visste om 😉

Nu vill jag bara önska en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Vi läses på det nya året 2021 som trots allt verkar lite mer hoppfullt. Var rädda om er, håll avståndet, tvätta händerna och njut av familj, vänner och bekanta även om det i vissa fall måste ske på distans

Bunkerhälsningar i juletid!
Leif H