Nytt år 2021. Måndag 18 januari.

God fortsättning på det nya året! Hoppet står nu till vaccineringarna som tillsammans med uppståndelsen i USA och de många nedstängningarna runt i världen på grund av covid-19 är det som dominerar det nya året. Men för min del avlöpte både jul och nyår som förväntat. Det blir lite ”The same procedure as every year, James! ” för er som sett kultrullen om Grevinnan och Betjänten.
Små sköna telefonsamtal med vännerna både på julafton och nyårsafton gjorde trots allt att man tror på bättre tider.

Nedräkningen till bokleveransen av TAGGTRÅDSKUST börjar nu ligga inom sådant avstånd att vi kan börja räkna dagarna. Just nu jobbas det febrilt med att förbereda för det ganska omfattande utskicket av förhandsbeställda böcker. Pandemin har gjort att jag måste lägga ut packningen på externa händer för första gången i förlagets historia. Men å andra sidan har volymen av förhandsbeställda böcker aldrig varit större! Vilket är väldigt glädjande. Men det är mycket annat som också skall fungera inför utskicket. Leverans- och posthandlingar skall färdigställas och printas ut. Emballage skall finns klart och dessutom ett litet erbjudande till alla er som förhandsbeställt boken. Så nog finns det saker att göra under tiden.

Något annat som också påbörjats är arbetet med det nya numret av tidningen FORT & BUNKER. 2021 års första utgåva, med ett spännande och blandat innehåll. Tidningen är planerad att komma under vecka 7/8. Ur innehållet kan nämnas:
När 12/70 försvann!
Skans 176 Dypern
Varför bara nio?
Plus en hel del annat spännande. Men fortfarande går jag och väntar på dina bästa bilder till tidningens framsidor och baksidor. Du har väl inte missas tävlingen om att få dina egna bilder på tidningen omslag, eller baksida? Här kommer en liten upprepning:

VILL DU SE DIN BILD PÅ OMSLAGET?
Nu har du chansen att få se någon, eller några av dina bilder på omslaget till kommande utgåvor av tidningen FORT & BUNKER.
Skicka in din bild, eller bilder, till oss för bedömning. Vi söker bilder till 2021 års utgåvor, både fram och baksida, alltså totalt 8 bilder.
Läs villkoren och de tekniska specifikationerna. Naturligtvis går du inte lottlös!
Fotografen till den, eller de bilder som publiceras i varje nummer får ett abonnemang på tidningen under två år(!) VÄRDE 660 KRONOR!
Dessutom får du glädjen och äran att se din bild på tidningens framsida. Naturligtvis publicerar vi också fotografens namn i anslutning till bilden.
Så vad väntar du på? Bilden/bilderna behöver inte vara nytagna, men det måste vara DU som har tagit bilden/bilderna.

REGLER OCH TEKNIK!
För att kunna deltaga i tävlingen måste du följa dessa regler:
1. Bilden måste vara digital och hålla formatet 230 x 310 mm och ha en upplösning på 300 dpi.
2. Det måste vara en färgbild.
3. Bilden skall ha anknytning till tidningens område. Bilden får ej visa aktiva anläggningar eller skyddsobjekt.
4. Finns det personer med på bilden så måste dessa ha gett sitt tillstånd till publiceringen.
5. Genom att skicka in bilden/bilderna tillåter du FORT & BUNKER att använda din bild/bilder.
7. Bildmaterial kan skickas på en USB-sticka till tidningens adress eller överföras via något digitalt media, t ex Wetransfer.
6. Är det något du undrar över så hör av dig till oss på info@bunker.nu
8. Hör av dig till oss INNAN du skickar material, och välj ut dina bilder! Är du osäker kan du skicka lågupplösta (ett par stycken) till oss via vår mail. Skicka inte 28 stycken! Max 2-3 bilder!
OBS! Skicka inte det riktiga bildmaterial via mail!

Det kom en något märklig frågeställning från någon nu i helgen via Messenger. Någon undrade varför jag skapat grupperna och varför jag berättade om skyddsobjekt(?) Tyvärr var jag lite för snabb med att radera meddelandet, så jag vet inte vem som skickade det, eller vad tanken bakom frågeställningen var. Men jag tänkte kanske det är fler som undrar så här kommer svaren i all korthet:
Varför har jag startat grupperna? Gruppen FORT & BUNKERs VÄNNER är en grupp för de som abonnerar på tidningen med samma namn och som har ett intresse i modernare (1900-talet) militärhistoria och fortifikation. I gruppen finns även de som köpt någon av förlaget böcker genom åren. Även intresserade som inte är abonnenter är välkomna i gruppen. Gruppen LUMPARMINNEN är precis som det låter en grupp för oss som gjort ”lumpen”. Här kan berätta om sin värnpliktsutbildning, roliga (och mindre roliga) minnen och söka kompisar. En tredje grupp är MILITÄR UTFLYKT som är kopplad till utgivningen av den militärhistoriska guideboken med samma namn. Här har man möjlighet att fråga efter utflyktsmål eller berätta om sina egna upptäcktsresor.
Alla tre grupperna har koppling till förlaget FORT & BUNKER som ger ut tidningen med samma namn och som sedan starten 1999 gett ut ett stort antal böcker inom området fortifikation och militärhistoria.

Den andra frågan förstår jag inte -”varför berättar jag (vi) om skyddsobjekt?” Nu vet jag inte vad frågeställaren syftade på, men några skyddsobjekt har jag inte berättat om, och några sådana för heller inte förekomma i gruppernas inlägg. Samtliga böcker som getts ut på förlaget FORT & BUNKER har i de flesta granskat av militär myndigheter, om det funnits skäl till det. Flera av böckerna har dessutom skrivits i nära samarbete med Försvarsmakten.

Nu till lite tråkigare nyheter:

Här låg kulsprutevärnet 49 a tyst och stilla mellan åren 1939 – 2019.

Redan i samband med min första bok SKÅNELINJEN har de båda värnen i Baskemölla, några km norr om Simrishamn haft en speciell plats i mitt minne. Det var här jag kom i kontakt med nedtecknade minnen från beredskapstidens nervösa dagar under 1940. Nedtecknade av värnchefen i värn 49 a. Besöken vid värnen blev några stycken genom åren. Under arbetet med den första boken kom jag i kontakt med Paul Nilsson samlade material, och det var här som den lilla dagboken om minnena från Baskemölla fanns.
2005/2006 hade jag förmånen att få delta i ett projekt som syftade till att återställa de båda värnen och göra dem visningsbara för allmänheten. En lokal förening skulle svara för tillsyn och nycklar. Tyvärr rann projektet ut i sanden när intresset hos den lokala föreningen svalnade. Värnen och omgivningen återgick gick snart till en törnrosasömn och växtligheten tog över. Även värnens fredstäckning utsattes för skadegörelse.
Så det var med nervös spänning jag besökte platsen i mitten av januari, i år. Mycket riktigt de båda värnen var helt bort, med betoning på helt. Inte ett spår fanns kvar.

Sidan ur det kommande numret (nummer 1 2021) av FORT & BUNKER.

I det kommande numret av FORT & BUNKER kan du läsa mer om de båda värnen i Baskemölla.

Vill du abonnera på tidningen FORT & BUNKER är det väldigt enkelt. Gå in på FORT & BUNKERs hemsida www.bunker.nu och klicka på abonnera-knappen högst upp till höger. Du kan också klicka HÄR som kommer du direkt dit!

Annars måste jag tillstå att det händer inte mycket just nu i ”vår” värld. Det verkar som om alla nu väntar på vaccinet och att alla restriktioner skall lättas så småningom. Dock finns det lite spännande projekt som verkar lovande. Jag kommer att berätta mer när vi kommer lite längre fram. Sedan finns det naturligtvis en lång lista med ”att göra” som bara verkar att bli längre. Det är längre och kortare resor, både i Skandinavien och Europa. Spännande militärmuseer jag vill besöka, återbesök på platser som besöktes för länge sedan och mycket, mycket mer. Vi får väl se när det bli dags hur man skall hinna med allt.
Men nu fortsätter arbetet med av förbereda för bokens ankomst och det kommande numret av FORT & BUNKER!

Var rädda om er, håll avståendet och tvätta händer. Glöm heller inte alla de som sliter på våra sjukhus! 

Bunkerhälsningar
Leif H