Måndag 25 januari 2021 Det går sakta, men säkert…

Ett nytt nummer av tidningen FORT & BUNKER går strax är snart klart för distribution från vårt tryckeri. Omkring den 25 februari räknar vi med att det skall nå sina abonnenter!

ERBJUDANDE! GRATTIS TIDNING!
Har du några vänner och bekanta som är nyfikna och kanske vill bläddra i ett eget exemplar, eller du kanske själv tänkt på att abonnera men inte blivit färdig att beställa ett abonnemang. Nu har du tillfälle att få årets första nummer helt GRATTIS hem i din brevlåda! Allt du behöver göra är att skickas ett mail till info@bunker.nu – skriv Tidning i ämnesraden. Skriv namn, adress och postadress så får du tidningen omkring den 25 februari, du också! Men vi måste ha ditt mail senast 2021-02-15!!

Här ovan ser du tre av förlagets böcker som varit populära genom åren! Helt olika böcker, men  med en militärhistorisk gemensam grund.

SNUSKBURKEN
Följ med till ”lumpens” matnostalgi!
Den militära mathistorien har gått från hedarnas matlagning över öppen eld i kokgropar, till den moderna soldatens frystorkade lättviktsförpackning som bara kräver vatten. Varmt eller kallt spelar mindre roll. Men genom hela historien har ändå maten rangordnats. Diskussionerna på ”luckan” om bästa käket, och bästa husmor eller kock har ofta varit en bra värdemätare på hur populärt ett regemente var. Även de värnpliktiga kockarna vid koket fick finna sig i kamraternas hårda bedömning. Stackars den kock som inte höll måttet och serverade god mat till de ”stridande” kollegorna. För soldaten var den gemensamma nämnaren Snuskburken, eller kokkärl som de officiellt kallas.

Följ med på en fantastiskt matresa med militärhistoriska förtecken. Boken tar dig med genom mer än 100 år av värnplikt och soldatliv. Minns maten i fält och i matsalen. Minns du ärtsoppan? Vill du återskapa maten från militärlivets fältkok finns också några av de gamla militära recepten med i boken. Följ med på en militärhistorisk nostalgiresa till ”lumpens” ljuva tider. Boken är i formatet 210 x 210 mm och inbunden. 212 sidor

100 ÅR AV FÖRSVAR I VÄST
En bok om det västsvenska försvaret under 100 år. Från Landstormens kustbevakning och fästningen Oscar II fort under första världskriget till andra världskrigets beredskap. Men det Kalla krigets totalförsvar redovisas också. Civilförsvaret och dess anläggningar har fått stor plats. Det är landskapen Halland och Bohuslän och dess städer, samt staden Göteborg som står i fokus.
Läs om stridsplanerna och hur kraftverk och hamnar skulle försvaras, eller sprängas, och ibland båda delarna. Planerna för det fria kriget, en ganska okänd del av vårt försvar. Stort utrymme ägnas åt kustartilleriet i den göteborgska och bohuslänska skärgården. Givetvis redovisas alla grenarna av vår dåvarande Krigsmakt med alla sina anläggningar, baser, regementet och flottiljer. Var blev det av? Vad var det som hände? Kan man hitta något idag?
Boken är på över 400 sidor och fylld med över 1 000 bilder och ritningar. Boken fungerar också som en utmärkt resguide för den som vill upptäcka resterna av vårt en gång så omfattande försvar i denna del av Sverige.

FORTET, en bok om Oscar II fort.
Så lyder titeln till en bok om ett unikt fort längst ut mot havet i Göteborg. En spännande och unik plats i den svenska militärhistorien. Byggt mellan åren 1899 – 1907.
Själv besökte jag fortet för första gången i början på 2000-talet. Fortet var då en del av det gamla kustartilleriregementet, KA 4, och regementsnedläggningen stod för dörren.
Fortet hade mer eller mindre stått övergivet sedan andra världskriget. Frågan var vad som skulle hända med det unika fortet. För unikt var det! Ett nästan orört fort från början på 1900-talet.
Det byggdes ett antal liknande anläggningar i landet kring sekelskiftet 1900. Befästningar som snabbt blev omoderna vilket innebar att de byggdes om eller avvecklades. Oscar II fort byggdes inte om i någon större omfattning och har inte heller påverkats av civil verksamhet eftersom det legat inom ett regementsområde.
Fortets kanoner är nu återbördade till sina ursprungliga platser, ett att ha varit placerade på andra platser. Tornpjäserna, 15,2 cm och 57 mm användes för salutskjutning i samband med visningsdagar. Något som brukar locka många besökare.

Den nya boken är den första som utförligt beskriver fortet ur alla aspekter. Här kan du läsa om tillkomsten, fortet under de båda världskrigen, manskapet och befälen samt naturligtvis ”följa med” i det dagliga livet på fortet. Unika bilder tillsammans med kartskisser och ritningar, samt mängder av nytagna fotografier ger dig en unik inblick i fortets inre, och yttre.
För att få god överskådlighet har fotografering skett både från helikopter och från drönare, vilket givit bilder ur nya perspektiv.
Format: 22 x 26 cm. Sidantal: cirka 206. Inbunden i hård pärm.

Vill du beställa någon av böckerna, eller titta vad som finns mer från förlaget FORT & BUNKER besöker du lämpligen www.bunker.nu Här finner böcker, tidningar och även några artiklar om Skånelinjen värn.

VAD HÄNDER FRAMÖVER?
Snart startar ”bunkersäsongen” förhoppningsvis. Så fort vädret tillåter kan vi kanske börja ge oss ut i skog och mark och upptäcka alla de intressanta militärhistoriska besöksmålen som finns i vårt avlånga land. Just nu ser det kanske mörkt ut med tanke på Covid-19, men förhoppningsvis skall vaccinet så småningom ge oss möjligheten till baks att bege sig ut. Men det går ju bra att åka ut själv på lite kortare turer. Varför inte göra en liten god matsäck, en termos kaffe och ett sittunderlag och åk ut till något intressant besöksmål. Håller du dig för dig själv så så är ju risken att smittas minimal. Dessutom är chansen att du behöver trängas väldigt liten 🙂
Själv har jag några platser inom lagom köravstånd som jag skall försöka hinna besöka innan det hunnit bli vår.
Vad har du själv för planering? Skriv och berätta!

Så nu önskar jag en bra fortsättning på veckan! Snart kommer den nya boken TAGGTRÅDSKUST!
Bunkerhälsningar

Leif H