Onsdag 3 februari 2021. Sysselsättningsproblem?

Något man kan skryta med…

Corona, Covid-19, vaccinering, intensivvård det är mycket som vi matas med nu! Inte precis några glädjeämnen. Lite hopp dök upp i samband med att vaccinen kom fram, men sen började det också strula… Så det är väl bara vänta och se.

Nästan 10 kilo befästningshistoria, dessutom på tyska.

Men man kan alltid hitta på något att syssla med, det gäller bara att ta tag i det! Själv har jag börjat med uppgiften att försöka registrera mina samlingar av militärhistoriska böcker som står i hyllorna i arbetsrummet. Gissningsvis omfattar nog samlingen ungefär 2 000 titlar. Det är allt från gamla antikvariska böcker om krigskonsten och befästningsbyggande, till modernare böcker om Stockholms kustartilleri 1902-2000. Sedan finns mängder av instruktionsböcker och regelverk för vår Försvarsmakt. De flesta av äldre årgångar. Min och förlagets bokutgivning återspeglas också i bokhyllorna. Här finns till exempel mängder av fortifikationsböcker, kustartilleri, militära matreglemente mm. Det skall också tilläggas att mina resor har också gjort att det finns mängder av utländska böcker inom mina intresseområde. Här finns böcker på tyska, polska, tjeckiska, engelska, norska , danska ja till och med ryska. Ämnesinriktning gör att det ofta är väldigt enkelt att förstå innehållet. Och det är klart att bland alla böckerna finns det flera som är lite speciella:

Här ovan två verkligen speciella som väl får sägas till avdelningen ”kalenderbitare” eller nördlitteratur för fortifikationsintresserade. Som framgår av namnet tar de båda böckerna upp den tyska Västvallen (Der Westwall). Utöver ett imponerande format är böckerna cirka 60 mm tjocka, och väger cirka 4½ kilo vardera! Kanske inte böcker man skall beställa på postorder.

Så registreringsarbetet går sakta eftersom det dyker upp ”fynd” och bortglömda böcker under arbetet som jag gärna bläddrar i. Ett kärt fynd var bildalbum och anteckningsböcker från de första ”upptäcktsfärderna” längs Skånelinjen under åren 1998-2000.

Det var ganska roligt att sitta och bläddra en stund i de gamla anteckningarna och titta på bilderna. Detta var före digitalkamerornas tidevarv, så det var film som gällde. Nästan varje måndag gick jag ner till fotoaffären och lämnade in ett antal rullar med bilder från helgens utflykter. Efter ungefär en vecka fick man tillbaks bilderna och kunde katalogisera dem. Då var det jag sysslade fortfarande ganska ”suspekt” och inget man direkt berättade om. Så man kan lugnt påstå att det hänt en helt del genom åren.

Den senaste boken är FORTET boken om Oscar II fort i Göteborg. Egentligen var det kanske aningen äldre än det jag normalt sysslar med, men väl så intressant och spännande.

Boken om Oscar II fort kom ut 2019.

Det blev många resor till Göteborg, men även till Krigsarkivet i Stockholm på jakt efter dokument och rapporter om fortet. Oscar II fort är unikt då mycket lite har förändrats sedan det byggdes. Andra svenska fort har moderniserats genom åren med ganska omfattande förändringar. Oscar II fort, längst ut på Västerberget var bara i tjänst under kort tid för att sedan tillbringa mesta delen av sin tid som förråd och lager. Men fortet låg på militärt område och hade på så vis ett visst skydd. Fortets pjäser flyttades, inför och under, andra världskriget till andra platser bland annat uti skärgården.

Och visst var det spännande att få tillbringa timmar inne i fortets alla utrymmen. Här fanns ju allt; förläggningsutrymmen för manskap och officerare, förråd, kök, pjäsutrymmen och framför allt långa, långa (och många tunnelgångar). Och fortet är STORT(!) och bjuder på mängder av spännande upplevelser. De mäktiga 24 cm kanoner på hjässan pekar trotsigt ut över havet och ger minnesbilder till filmklassikern Kanonerna på Navarone. Utsikten uppe från hjässan är dessutom fantastiskt med Älvsborgs fästning och Göta älvs mynning i blickfånget.

Boken tar dig med på en innehållsrik vandring genom fortets alla skrymslen och vrår. Du får också en  bild av hur det var att tjänstgöra på fortet, både sett ur befälets syn och de vanliga soldaternas. Både fortets roll i första och andra världskriget finns belyst. Hur det gick till när fortet förlorade sina kanoner, och när de de återkom(!) Boken är en unik dokumentation är en mycket märklig försvarsanläggning. En försvarsanläggning som genom åren förblivit ganska okänd för de flesta. Detta med ”doldisskapet” är märkligt eftersom fortet ligger väldigt lättillgängligt intill Sveriges näst största stad – Göteborg.

En dånande salut från Oscar II forts sekundärbestyckning. 15 cm kanoner i pansartorn. Imponerande!

Något som sattes fortet på kartan var Nationaldagsfirande som avhölls under ett par år, den 6 juni, tills pandemin satte stopp för evenemanget. Här kunde man tala om folkfest; salutskjutning, guidade visningar, musikkår och väldigt många besökare! Låt oss hoppas att vaccin och annat snart gör det möjligt att få uppleva det gamla fortet igen!

Så nu är det dags att återgå till bokregistrerandet igen och hoppas att både vaccin och våren snart är i antågande. Så som vår statsminister säger: Håll i och håll ut! Så var rädda om er, håll avståndet och tvätta händerna!
Bunkerhälsningar
Leif H
Snart kommer både den nya boken TAGGTRÅDSKUST och tidningen FORT & BUNKER. Mer om dessa kan du läsa om på www.bunker.nu