malware scanner Onsdag 10 mars 2021. Det tog en stund, men nu… – Fort & Bunker

Onsdag 10 mars 2021. Det tog en stund, men nu…

Så äntligen kom den och skickades ut till alla sina väntande beställare. Jag hoppas att alla har fått sin beställda bok vid det här laget – om inte så är det något som är fel! Skicka ett mail till oss på info@bunker.nu så vi snabbt kan kontrollera vad som hänt. Tänk också på att det är en ganska rejält bok, både till vikt och format. 22 x 260 cm och med en vikt 1,67 kilo. Så det kan ibland bli problem med brevlådan.
Lovorden har varit många och berömmande, vilket naturligtvis är glädjande! Efter mer än 1½ års arbete är det skönt att höra vad alla andra tycker. Boken TAGGTRÅDSKUST innehåller ”allt” som du vill veta om Skånelinjen, men även sådant som du säkert inte visste om fanns i linjen. Här får du bakgrunden till den omfattande försvarslinjen, dess tillkomst och funktion under andra världskrigets beredskap, men också under det efterföljande kalla kriget. Skånelinjen kom nämligen att bli en viktig del av det sydsvenska försvaret långt fram i ”modern” tid! Moderniseringarna som gjordes under kalla kriget-perioden innebar bland annat att ett antal värn byggdes om för att utrustas med 7,5 cm kanon i stridsvagnstorn. En högst kraftfull förstärkning längs linjens sträckning. I de fall det inte fanns något lämpligt värn att tillgå byggdes helt enkelt ett nytt.

Ombyggt värn med stridsvagnstorn m/42

Detaljerade kartor och skisser är en viktig del av bokens innehåll. Under andra världskriget upprättades värninstruktioner, de flesta med vidhängande kartskiss över värnets närområde. Men det fanns också kartskisser som täckte ett kompaniområde där de olika värnen var markerade

Bilden ovan visar precis en sådan kartskiss. Det är en sträckning längs den skånska sydkusten, förbi det gamla fiskeläget Abbekås. På kartskissen är också telefonförbindelserna markerade, dels mellan värnen, men också linjerna till stabsplatsen, som i detta fallet är placerad i den gamla småskolan. Kartor och skissunderlag är väldigt bra material när man vill ge sig ut och söka efter spår av linjen. Inte bara värnen, de är ju ganska självklara. Men det fanns ju mycket annat som kan vara intressant att kika efter. Stabsplatser, förläggningsområde eller byggnader som användes till förläggning. Sjukstugor och utspisningsplatser och mycket annat. Ofta var det kommunala byggnader som togs i anspråk för olika ändamål, som till exempel skolor. Ett sådant exempel ser du bilden härunder.

Den gamla småskolan i Östra Hoby en bit bakom kusten. Här skulle sårade och sjuka soldater tas om hand under beredskapstiden. Skolan är idag privatbostad.

Vill man inte leta själv kan man delta i organiserade ”bunkervandringar” på några platser i Skåne. Sedan många år tillbaka arrangerar Beredskapsmuseet vandringar av olika slag, både längs Skånelinjen, men också bland stadsvärnen i Helsingborg. Dessa vandringar var mycket populära och det hände till och med att visa dagar blev fullbokade. Naturligtvis har pandemin lagt hinder i vägen, men kanske, kanske vaccinet kan ge oss lite lugn och ro och vandringarna kan återupptas. Besök museet hemsida för att se aktuella program och tider HÄR.

Trots att det gått många år sedan befästningslinjen tog i bruk och att den nu officiellt ”inte finns mer”, så ligger den där fortfarande längs de skånska och blekingska stränderna. Ett av boken kapitel berättar om linjen idag, och vad man kan förvänta sig. Dessutom finns det också ett litet guidehäfte SKÅNELINJENS PÄRLOR som ger dig ett antal tips om de ”bästa” sträckorna. Som vanligt beställer du boken TAGGTRÅDSKUST, och våra andra böcker via vår hemsida www.bunker.nu. Klickar du här kommer direkt till vår bokhandel

Letar du efter den ”perfekta” presenten till vänner och kompisar med historieintresse behöver du inte leta längre! Nu önskar jag en fortsatt bra vecka där jag hoppas alla håller avståndet och det efterlängtade vaccinet har kommit lite närmare!

Bunkerhälsningar
Leif H
Var rädda om er!