Söndag 28 februari 2021.

Det kanske mest ”imponerande” kapitlet i boken TAGGTRÅDSKUST! 1 063 värn, av alla de slag som förekom i Skånelinjen. Man blir lite förundrad när man tänker på att de flesta av dessa har jag besökt, oftast flera gånger. Det fattas några stycken som på tiden det begav sig var omöjliga att hitta. Men jag har inte själv tagit alla bilderna som publiceras i detta kapitel. Några kollegor och vänner har i allra högsta grad bidragit till att få kapitlet så fullständigt som möjligt. Stort tack till Lars Dahlbom, Oskar Gerhardsson, Petter Ellhammer, Göran Mossberg och Peter Wemmert. I boken förekommer deras bilder på flera ställen.

Peter Wemmert, som driver sidan Karta över Skånelinjen kan man från och till få uppdateringar som är värdefulla för oss ”bunkertossar”!
Peter har i grunden en Googlekarta/flygfoto där han markerat ”alla” värnen i Skånelinjen. Den är ett utmärkt hjälpmedel om du skall ut på bunkerspaning. Du kan tillbringa åtskilliga timmar ”på kartan” och göra digitala vandringar längs linjen. Du hitta hans sida HÄR!

För några dagar sedan visade Peter upp ett Kg III/Sk 4 värn/skyddsrum i Domsten (nordvästra Skåne) som plötsligt blivit frilagt. Jag minns att detta värnet vållade mig huvudbry när jag letade i området. Det visade sig att det blivit byggt en sommarstuga ovanpå skyddsrummet, där skyddsrummet fick utgöra grunden till sommarstugan,

Värn 1858 på den tiden sommarstugan fortfarande stod ovanpå.

Peter har redan funnit, framför allt de besvärliga Kg III/Sk 4 värnen. Detta var egentligen skyddsrum för en ½ skyttegrupp som hade stridsuppgifter i området och kunde få skydd i värnet. Benämningen från början Kulsprutegevärsvärn III. Men eftersom det inte gick att skjuta från värnet ändrades namnet till Sk 4. Denna typ av värn var helt nedgrävda i marken. Just i nordvästra Skåne byggdes 85 värn av denna typ. Värnet är mycket litet och det åtgick endast 25 kubikmeter betong till bygget av ett sådant. Värnet placerade på sådana platser där det var svårt att bekämpa fienden från ett fast värn. Runt Kulla Gunnarstorp, vid Gåsebäcksravinen och i Pålsjö skog. Värnen var av naturliga skäl mycket svåra att finna i samband med inventering och dokumenteringar.

Ett exempel vår ett Kg III som var svårt att finna. Värn 1766.

I boken TAGGTRÅDSKUST kan du läsa mer om dessa märkliga värn. I familjen Kg-värn fanns flera olika modeller, en del var t o m ”vanliga” värn som från sina embrassyrer kunde bekämpa en fiende. Flera av dessa modeller byggdes också på andra håll i landet, bland annat i gränstrakterna mot Norge. Både i Värmland, Dalarna och Dalsland kan man finna Kg-värnen.

Här ett Kg-värn, typ Kg-hatt, i skans 144 någonstans i Värmland. Foto från 2006.

Detta var bara ett litet smakprov ur boken. Ett kapitel som jag själv tycker blev väldigt bra är kapitlet om vapnen i värnen. Det var ju trots allt vapnen som gjorde värnet till den försvarslinjen det var under många år. Här finner du allt från det vanliga mausergeväret, m/96, via kulsprutorna, till de ”tunga” vapnen – kanonerna. Värnen byggdes med utgångspunkt från de vapnen som användes av den reguljär armén. Något verkar har missats i planeringen var dock tillgången till dessa vapen. Både kulsprutor, pansarvärnskanoner och kanoner var ”bristvaror” och fick ersättas med äldre modeller. en del från sent 1800-tal(!)

Ett smakprov ur kapitlet Vapen.

Här har jag fått ovärderlig hjälp av Johan Andrée vid Beredskapsmuseet och fotograf Jonas Brane. Vid Beredskapsmuseet finns en mycket omfattande vapenutställning, med bland annat en komplett uppsättning av de vapen som användes inom det svenska försvaret.

Svenska vapen i Beredskapsmuseet utställning.

Så det får räcka för idag som ett litet smakprov på innehållet i den nyutkomna boken TAGGTRÅDSKUST. Det skall kanske tilläggas att det finns en underrubrik som är FÖRSVAR I SÖDER. Vill du veta mer om boken eller beställa den kan du göra det, antingen via förlaget HÄR eller så beställer du den via din lokala bokhandel.

Därmed ber jag att få önska en fortsatt skön söndag och i morgon har vi förhoppningsvis tagit ett steg närmare våren och vaccineringen!
BUNKERHÄLSNINGAR

Leif H

PS! Utskicket av boken till alla som förhandsbeställt pågår för fullt men sinkas lite av den pågående pandemin. Men var lugn den kommer!