Söndag 21 februari, snart, snart…..

Taggtråd och åter taggtråd. Taggtråd kom att bli en del av befästningslinjen Skånelinjens signum. Här tar det dock slut. Bilden visar beredskapssoldater i nordvästra Skåne i färd med att plocka ner en del av de stormhinder som byggts längs kusten.

Det finns bara en sak nu – tisdag eftermiddag! Då skall den nya boken finnas på lagret, och jag kommer förmodligen att gå omkring hela dagen och vänta på telefonsamtalet. Allt är nu klart för utskick till alla de som förhandsbeställt, men även till de som beställt de senaste månaderna.
Vill du ha din bok snabbt? Då gäller att skicka en beställning NU!!! Senast tisdag (23/2) måste vi ha din beställning för att hinna få med den i första utskicksomgången. Du hittar vår egen  bokhandel HÄR! Naturligtvis kommer jag att leverera ut böcker till alla beställningar, men det kan någon vecka innan förhandsbeställningarna är ivägskickade. Vill du hellre beställa din bok i din lokala bokhandel går det naturligtvis lika bra. Du får dock räkna med att den måste beställas hem till bokhandeln, Tyvärr brukar inte bokhandeln ha våra böcker i lager, så det kan ta några dagar.

Och det är en bok med mycket spännande innehåll. Som alltid blir det material ”över”. Dels beroende på platsbrist och dels beroende på att mängden material har varit väldigt omfattande. En mycket spännande del av Skånelinjen finner man på den lilla ön Ven, mitt ute i Öresund, precis framför Landskrona. Just denna ö kom att bli väldigt befäst. Det byggdes fler värn längs Vens kustlinjen än någon annan stans längs linjen.

Värnen på Ven med markerade skjutsektorer (Grafik: Lars Dahlbom)

Som du ser av skissen ovan fanns det inte någon sträcka som inte kunde beskjutas. Sektorns omfattning i längd har begränsat för att få skissen synbar. Det verkliga skottfältets längd är betydligt längre än vad de röda markeringarna visar. Skjutvinkel är däremot anpassad efter värnets placering och förhållande till stranden.

Med sina 384 sidor, stort format och mycket intressant innehåll kommer den att besvara de flesta frågor om Skånelinjen. Ett omfattande kapitel, med 40 sidor, redovisar linjens SAMTLIGA värn. De flesta med bilder tagna under åren 1998 – 2020. I flera fall har värn raseras, detta är då anmärkt i anslutning till presentationen. Här anges också värnet nummer och typ.

Här kommer naturligtvis de flesta att kontrollera om värn man känner till finns med. Jag kan naturligtvis inte svära mig fri från fel, lära om värnens placering och tillstånd är svårt att få grepp om. Skulle jag ha missat något kommer jag säkert att få veta det 🙂

Tysk taggtråd från andra världskriget vid den danska västkusten.

Så vänner jag hoppas att ni är lika förväntansfulla som jag. Under veckan hoppas jag kunna lägga upp en bild av hur det ser ut när boken packas ut från vårt lager. Tills dess önskar en bra vecka!

Var rädda om er, och håll ut!

BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H

FORT & BUNKERs egna tecknerska, Mia, förgyller till och från min tillvaro med roliga teckningar. Du känner säkert igen hennes stil i vår egen Birger, FORT & BUNKERs inkallade soldat. Vill du ser mer av Mia,s teckningar kan jag varm rekommendera ett besök på hennes hemsida som du finner HÄR!