Torsdag 19 augusti 2021 …och så var nästan sommaren slut!

Äntligen! Är rätt uttryck just nu! Veckobrevet har tagit ovanligt lång tid på sig. Sist vi lästes var den 1 juni, det är rätt långt tid sen, men nu hoppas jag att ordningen är återställd. Jag har haft en väldigt skön och efterlängtad semester, eller hemester, som det kallas numera när man semestrar hemma. Det har blivit trädgårdsarbetet, snickeriarbete och naturligtvis någon grillkväll. För första gången på många år har jag inte haft ett bokprojekt som gjort att det måste skrivas och arbetas med bokproduktion hela sommaren! Faktiskt riktigt skönt.

Istället har det blivit ett nytt nummer av tidningen FORT & BUNKER som utkommer i dagarna till sina abonnenter. Innehållet är som vanligt intressant och varierat med bland annat fortsättning av jakten på 21:an, den gäckande kanonen. Men här är också ett högst personligt reportage från Beredskapsmuseet i Djuramossa. Det var inte utan det var väldigt spännande och naturligtvis roligt att äntligen få göra ett ”återbesök” efter mer än 1½ år bortavaro. Sjukdom och corona la hinder i vägen. Men nu blev det äntligen av. Och det hade hänt mycket på museet, så mycket så att jag valde att kalla det ”nya” Beredskapsmuseet. Här ett litet urval bilder från dagen:

Visserligen är säsongen snart över, men du hinner med ett besök på museet. Kolla in deras hemsida för öppettider mm beredskapsmuseet.com

Annars märks det ganska påtagligt att bokintresset och läsandet har ökat. Åtminstone för den typ av böcker som mitt förlag, FORT & BUNKER, ger ut. Normalt brukar det vara ganska lugnt under sommaren, men nu har det varit annorlunda. Speciellt har beställningar via den ordinarie bokhandeln ökat, men även vår egen direktförsäljning. Så visst finns det stort intresse för militärhistoria och fortifikation.

Mest efterfrågad har naturligtvis den nya boken om Skånelinjen varit – TAGGTRÅDSKUST har blivit ordentligt populär. Så populär att vi för ovanlighetens skull sänker priset! Ja du läste rätt VI SÄNKER PRISET!
Vi sänker det ordinarie priset på den nya boken TAGGTRÅDSKUST med 100 kronor! Det nya priset bli alltså 345 kronor (porto tillkommer). Som abonnent betalar du endast 276 kronor (porto tillkommer).

Du som redan köpt boken TAGGTRÅDSKUST skall inte heller gå lottlös. Du får en rabatt på samma belopp alltså 100 kronor, som avdrages i samband med att du beställer någon bok ur förlagets sortiment. Ange koden TAGGTRÅD i rabattfältet på beställningssidan. (Gäller endast om du köpt boken direkt från FORT & BUNKER tidigare!) Våra böcker finner du här!
Erbjudandet gäller under återstoden av året (2021).

Så bättre tillfälle att komma över den innehållsrika och detaljerade boken om den sydligaste av våra försvarslinjer lär du inte få! Och med din rabattcheck kan du plocka någon ”godbit” till ditt eget bibliotek.

Dessutom får du när du beställer TAGGTRÅDSKUST häftet med tips på utflyktsmål längs försvarslinjen. Här har jag valt ut det ”bästa” sett ur både natur- och militärhistoriskt synvinkel. Häftet får du utan extra kostnad när du gör din beställning av TAGGTRÅDSKUST! från FORT & BUNKER.

Hur har du själv haft det i sommar? Har det blivit några militärhistoriska utflykter? Kanske något av våra många militärmuseer? Eller har du hållit dig hemma? Skriv gärna en rad till oss på info@bunker.nu och berätta om din sommar. Kanske tog du en tur till en vacker bokskog, som bilden ovan. En underbar miljö, speciellt en vacker vårdag som när bilden togs. Men, men skenet bedrar! Här är det inte bara natur det handlar om, här finns både betong och berganläggning, väl dolda. I det kommande numret av FORT & BUNKER tar vi dig med till det som var allra hemligast under kalla kriget! Idag är det både avvecklat och plomberat, men det fanns en tid då dessa var en viktig del av vårt försvar.

Oscar II fort i trolsk belysning. (foto: Pingo H Olofsson)

Bland alla tusentals bilder som jag hanterat genom åren är bilden ovan en av dem som lämnat ett bestående intryck. Nästan trolsk, eller sakral. Ljus från bergets hjässa strålar ner i bergtunneln på Oscar II fort. Dessutom en plats som jag varmt kan rekommendera dig att besöka, om du inte redan gjort det. Sista besöksdagen är den 4 september, så missa inte chansen. Mer om fortet kan du läsa här.  Vill du veta ännu mer om Oscar II fort finns boken FORTET. En välfylld bok om allt du vill veta om detta unika fort från 1900-talets sekelskifte.

Boken om Oscar II fort kom ut 2019.

Så nu har det blivit dags att fortsätta arbetsdagen med andra sysslor. Dagen är extra spännande då det idag skall kopplas in fiber i huset! Tänk äntligen skall även jag få uppleva den digital motorvägen(?)

Bunkerhälsningar

Leif H