Tisdag 1 juni 2021 – Sommaren står för dörren!

Omaha Beach Memorial

Nu kommer förhoppningsvis sommaren! Det är bara några dagar kvar till vår Nationaldag, eller Svenska Flaggans dag som det hette för i tiden. Den 6 juni är mycket speciell, åtminstone för mig, och förmodligen för många andra också. För militärhistoriskt intresserade är det D-dagen. Invasionen i Normandie den 6 juni 1944 för 77 år sedan. För många en dag som fortfarande är i allra högsta grad levande. Men även här i Sverige har dagen blivit mer speciell.  För min egen del är den förknippad med Oscar II fort i Göteborg, som jag ju haft förmånen att få skriva en bok om –FORTET.
På självaste Nationaldagen firas också Fortets Dag, en dag då Oscar II fort är öppet för besökare. I år, 2021, en mycket speciell dag! Då skjuts nämligen salut med fortets alla kanonen. Ja inte samtidigt, men med olika intervall under dagen.

Det började med fortets två 15,2 cm kanoner i pansarkupol för ett antal år sedan.

15,2 cm kanon i pansartorn avger salut den 4 oktober 2014.

Även fortets mindre pjäser, det finns fyra 57 mm kanoner i pansartorn, varav tre är återmonterade på sina platser, kommer att delta i salutskjutningen på Nationaldagen den 6 juni 2021. För mer information om evenemanget kan du besöka fortets hemsida

Salut från 57 mm tornpjäs vid Oscar II fort 2014.

Men nu i år, den 6 juni 2021 blir det en ordentlig salut då även fortets giganter, de båda 24 cm kanonerna skall skjuta salut. Så här ser programmet ut för Nationaldagen vid fortet:
Tider för dagen 6/6-21:
1100 Oscar öppnar
1230 Salut med 4 st 57 mm kanoner från Götiska Batteriet
1400 Salut med 2 st 15,2 cm kanoner från Oscar II Fort
1500 Salut med 2 st 24 cm kanoner från Oscar II Fort
1700 Oscar stänger.

Eldgivning med 24 cm kanon på Oscar II fort. (foto: Pingo Olofsson)

Det kommer med all sannolikhet att bli en mycket speciell dag som jag bara rekommendera alla att besöka. Att man skjuter med fasta pjäser i Sverige är numera mycket ovanligt, så det är en historisk händelse. Men det finns mycket mer att se på fortet. Naturligtvis skall man inte missa ett besök inne i själva fortets inre. Djupt inne i fortets kärna, som är utsprängt i Västerberget finns förläggningsutrymmen, kök, förråd, förbindelsegångar, verkstäder och mycket, mycket annat. Under Nationaldagens finns guider utplacerade i berget som kan svara på dina frågor.

Ett besök i fortets inre är alltid spännande. (foto: Pingo Olofsson)

Nu ligger ju kanske inte Göteborg precis i din närhet, och det kan göra det lite besvärligt att ta sig till Nationaldagsfirande och Fortets Dag. Men det finns en praktiskt lösning på problemet; boken FORTET! En imponerande bok om Oscar II fort. Här finns ALLT du vill veta och lite till. Varför fortet byggdes, hur det byggdes och framför allt hur det användes.

Boken kom ut 2019 och presenterades vid Fortets dag det året. De första exemplaren överlämnades till Stiftelsen Oscar II fort ordförande, Claes Grill och fortets nuvarande fortchef Martin Tilander.
Bokens rikliga bildmaterial ger dig möjlighet att, i lugn och ro hemma i fåtöljen ”gå på upptäcktsfärd” i fortets alla skrymslen och vrår. Bokens format är 22 x 26 cm med 206 sidor och bunden i hård pärm.

Nu kan du beställa boken till det speciella FORTPRISET 245 kronor!!! (ordinarie pris 345:-) En bra förtjänst på 100 kronor. Porto tillkommer med 95 kronor. Beställ ditt exemplar här, och bege dig ut på en spännande utflykt. Observera priset gäller endast till och med den 12 juni, och endast för ett exemplar per beställare. Ange koden OSCAR i rabattfältet när du beställer.

Första exemplaret av boken överräckes till ordföranden i Oscar II fort stiftelse, Claes Grill. (foto: Mia Hjortronsteen)

Tyvärr kan jag i år inte delta i firandet. Dels på grund av covid-19, samt delvis på sviterna efter förra året sjukdom och operation. Men det kanske blir ett besök under året vid någon av de andra besöksdagarna.

Här kommer också en liten påminnelse om en annan spännande bok -TAGGTRÅDSKUST, som kom ut för några månader sedan. Det är den kompletta boken om Skånelinjen, den sydsvenska befästningslinjen från andra världskriget. 1 063 värn av olika slag som byggdes på rekordtiden 18 månader. Här finner du alla redovisade i både text och bild. Massor av bilder och läsning. Beställer gör du enklast HÄR!

I ett kommande brev skall jag försöka tipsa dig om alla trevliga platser, inom vårt intresseområde, som du kan besöka i sommar! Men tills dess ber jag att få önska en fortsatt trevlig vecka. Och tänk på att det är fortfarande inte över: håll avstånden och var försiktig!

Bunkerhälsningar

Leif H