malware scanner Onsdag 19 maj 2021 På gång! – Fort & Bunker

Onsdag 19 maj 2021 På gång!

Så var det äntligen dags för en nytt nummer av din tidning FORT & BUNKER. Den trycks under morgondagen och går till post för distribution. Det betyder att du kan ha den i din brevlåda under måndagen i kommande vecka (med reservation för eventuella förseningar). Har du inte fått din tidning tills mitten på nästa vecka är det något som är galet! Hör då av dig till oss på info@bunker.nu Men, för att du skall få den i din brevlåda måste du abonnera, och det gör du enklast HÄR!

Går du in på hemsidan www.bunker.nu och klickar på tidningsbilden så har du möjlighet att bläddra bland några av tidningens sidor, detta ger dig en uppfattning  om hur tidningen ser ut. Men bland innehållet vill jag speciellt framhålla mitt eget favoritämne för stunden, den rörliga 21 cm kustkanonen M/42 från Skoda i forna Tjeckoslovakien. För något år sedan började jag försöken med att finna ut vad som egentligen hände med de nio kanoner som kom till Sverige i slutet av andra världskriget.

21 cm kustkanon M/42. En propagandabild från Krigsmakten (foto: Krigsarkivet)

21:an på sin plats hos Beredskapsmuseet. Den stora hallen byggdes kring pjäsen och invigdes 2005. (foto: Johan Andrée)

Av de ursprungliga nio kanonerna finns två kvar i Sverige. En finns på Beredskapsmuseet i Djuramossa, norr om Helsingborg. Detta är kanon nummer 1 som blev renoverad under 2003-2005 efter många år i skogarna vid Karlsborg. Den andra. nummer 3, finns vid museet för rörligt kustartilleri på Aspö, utanför Karlskrona.  Nummer 7 fanns tidigare vid forna KA 4 i Göteborg, där den stod som monumentpjäs. 2015 skänktes denna till Vojenské technickém muzeum (Tekniska militärmuseet) i Lesny, Tjeckien (egentligen ett byte mot annan militär utrustning). Men vart de övriga sex tagit vägen är oklart. Det finns uppgiter om att de flesta skulle finnas i Tyskland. Men mina efterforskningar har inte gett något resultat. Dock finns två lavetter (underreden) till pjäsen vid teknikmuseet i Sinsheim. Men vilka nummer detta rör sig om har inte gått att få besked om. Men vi fortsätter efterforskningen om den ståtliga pjäs.

En del av den imponerande fordonsuppsättningen som behöves för kanon M/42. Fordonet närmast till höger transporterar en 150 cm strålkastare. Bilden är från 1950-talet. (foto: Rudolf Hamann)

I tidningen finns och en berättelse från ”en som var med” på den tiden då kanonen ingick i vårt kustförsvar. Här finns också några unika bilder från utbildningen på pjäsen.

Spärrhinder vid skansen i Holkekärrnäs.

Bland betongämnena finns en artikel om stridsvagnshinder och granitblock. Just förhindringar och spärrar av olika slag var en ofta förekommande del av försvarssystemen i vårt land. Hinder och block fanns i alla storlekar och sorter, från rörliga block i 30-tonsklassen till enkla granitblock på 1-3 ton. Än idag kan man beskåda imponerande hindersträckningar på olika platser i vårt land.

Den nyligen utkomna boken TAGGTRÅDSKUST blev snabbt populär och fick en fantastisk start. Boken är ett komplett uppslagsverk över befästningslinjen Skånelinjen, och behandlar de flesta tänkbara aspekter av linjen. Men redan 2005 kom boken NORDVÄSTRA SKÅNE ut. Det var en del av serien I Per-Albinlinjens fotspår och skildrar försvaret av nordvästra Skåne i detalj. Detta var den tredje och avslutande delen i boksviten om Per-Albinlinjen.  I böckerna behandlas inte bara Skånelinjen utan även kustartilleri och stadsförsvaret i Skåne. De övriga böckerna var del 1 Ystad-Simrishamn och del 2 Sydvästra Skåne. Både dessa är slutsålda.

Just nu kan du beställa boken om Nordvästra Skåne till ett extra förmånligt specialpris för endast 100 kronor(!) Ordinarie pris är 295 kronor. Så du får alltså en rabatt på hela 66% (195 kronor). Till priset kommer portokostnad. Beställer gör du HÄR!  Ange rabattkoden SKÅNE i rutan för rabattkod så dras din rabatt bort. OBS Erbjudandet gäller endast en bok per beställare!

Så med en härlig bild av ett rörskyddsrum, eller rättare sagt rören till ett rörskyddsrum, har detta veckobrev kommit till slutet. Jag ber att få önska en fortsatt trevlig vecka. Dock måste jag få uttrycka min avundsjuka över kollegorna som just nu är ute och ”upptäcker” vårt norrländska försvar. Låt hoppas de får se mycket betong och annat spännande. Kanske kommer det någon liten berättelse i kommande nummer av tidningen.

Bunkerhälsningar
Leif H