Måndag 26 april 2021. Det är lugnt och stilla…

Utbildningsplanch över skyddsrum Sk 10 kupol.

Nu är det ganska lugnt, både här hemma och runt om i världen. Det mesta handlar naturligtvis om vaccineringar och Covid-19. Många vänner och kollegor har fått sin första spruta, och någon till och med den andra(!) Så det finns ett visst hopp om att det kanske blir en någorlunda normal sommar, även om den förmodligen inte blir som förr i tiden. Så kanske jag nu äntligen ser slutet på den över ett år långa isoleringen, jag fick få min första spruta i veckan som gick, tillsammans med många andra hos min lokala vårdcentral. Så nu är det några veckor tills nästa spruta och den efterlängtade friheten!

Under tiden har det handlat mycket den nyutkomna boken TAGGTRÅDSKUST, som kom ut i månadsskiftet februari-mars. Boken har fått ett bra mottagande och positiva kommentarer. Som vanligt i sådana sammanhang smyger det sig alltid in lite irriterande småfel. De är som tur inte speciellt många, men ändå väldigt irriterande. Har du upptäckt några sådana får du gärna höra dig till mig på info@bunker.nu På förlagets hemsida kommer det så småningom att finnas en speciell sida där rättelser och korrigeringar placeras. Just inskränker sig ”felen” till fyra (4) stycken så det är väl ingen större kris!

Något som väckte lite extra intresse i boken var kapitlet om skyddsrum. Just skyddsrummen tillhör den mera okända delen av Skånelinjen och är egentligen inte så konstigt. Skyddsrum är oftast nedgrävda och svåra att upptäcka. Det gäller att veta vad man skall leta efter. Många av de gamla skyddsrummen ser ut som små kullar i landskapet. Är de lite större rör det sig ofta om de stora skyddsrummen Sk 24 eller Sk 48. Men det som är vanligast längs kustlinjen, och på några andra platser är Sk 6 och Sk 10. Små truppskyddsrum för sex respektive tio man.

Det gäller att veta vad man letar efter. Här ett skyddsrum, förmodligen Sk 6 bland böljande kullar i södra Skåne.

Just truppskyddsrummen var något som ofta byggdes av värnpliktiga. Naturligtvis med lite hjälp från yrkesfolk. Men grävning, formsättning och till viss del gjutningen kunde göras av till exempel befälselever. Själv fick jag och mina kamrater ”vattna betong” i Ravlunda under den så kallade skördepermissionen. Det vill säga alla värnpliktiga på regementet var hemma i två veckor, utom vi befälselever som fick utföra det hårda arbetet med att åka bil till Ravlunda och hålla betongen i några nygjutna Sk 10 fuktig. En nog så betungande uppgift mitt i sommaren vid den härliga sandstranden på skjutfältet(!)I boken finns ett ordentligt kapitel som behandlar just skyddsrummen i Skånelinjen, från de minsta till de största. Här finns också berättelsen om hur ett gäng värnpliktiga byggde ett antal skyddsrum vid Löddeköpinge, en rolig läsning där jag tror många kan känna igen sig

Skyddsrum Sk 10 kupol på Ravlunda skjutfält

Och det byggdes ett stort antal skyddsrum, både i och i anslutning till Skånelinjen. Av de större skyddsrummen, som byggdes under andra världskriget, planerades för 114 (nummersattes 1 – 114). Av dessa byggdes 75 stycken av modellerna Sk 24 och Sk 48 (plats för 24 respektive 48 man liggande).

 

3D-ritning av ett skyddsrum Sk 48. Detta är skyddsrum #99 vid Laröd. (3D-skiss: Lars Dahlbom)

I boken kapitel om skyddsrum finner ”allt” om skyddsrummen i Skånelinjen. Det fanns skyddsrum i alla storlekar och former; Sk 3, Sk 6, Sk 10, Sk 12, Sk 24 och Sk 48, där sifferbeteckningen står för antal liggande personer i skyddsrummet. För att krångla till det ytterligare fanns det sedan undervarianter som valv, kupol och till och med en märklig beteckning som J.
Och skyddsrummens delen inom vår Försvarsmakt var en viktig del i utbildningen. Det fanns till och med byggmodeller av skyddsrum där man med hjälp av modellen kunde visa hur uppbyggnaden av ett skyddsrum Sk 10 åskådliggjordes.

Förevisnings- och utbildningsmodell av ett skyddsrum Sk 10. Här modellen utan sin jord täckning.

Det berättas också hur man enklast byggde de tidigaste kupolskyddsrummen, kanske inte riktig i överensstämmelse med verkligheten (?) ”På utvald plats skyfflas en kulle av jord och sand upp. Ett grunt dikes grävs runt hela ”kullen”. Kullen material packas så det blir en jämn yta. Över kulle läggs ett skick med cement/betong, som armeras med järn. På ömse sidor om kulle görs uttag för två ingångar/utgångar. När betongen är hård, tas ingångarna upp och jord och grus skyfflas ut från kullen” (!) Så svårare är det alltså inte att bygga ett skyddsrum. Eller en jordkällare för den del.
Ett annat skyddsrum so var vanligt förekommande i den civila världen var rörskyddsrummet. Detta kom även till användning i militära sammanhang och då naturligtvis betecknades det med bokstaven R, följt antalet platser, som i detta fallet betecknar sittande personer.

Ringarna till ett långt rörskyddsrum får en ordentligt tvättning efter mer än 70 år i skogen. Rörskyddsrummet är nu en del av utställningar vid Beredskapsmuseet i Djuramossa.

Rörskyddsrummet består av runda cementringar på cira en meters längd, och med en diameter på ungefär 1.60 meter. Ringarna sammanfogas i en grop till önskad längd, och täcktes med jord och sten. Ett ingångsparti infogades och ett skyddsrum var klart. Skyddsnivån var dock mer av karaktären splitterskyddad, men det fanns undantag.

Så där har du en liten inblick i ett av de 23 kapitel som bildar boken TAGGTRÅDSKUST Vill du veta mer om skyddsrum eller värnen i Skånelinjen är det ett klokt val att beställa boken! Du kan antingen beställa den direkt från förlaget FORT & BUNKER (klicka på länken) eller vända dig till din lokala bokhandel.

Just nu arbetas det också för fullt med det kommande numret av tidningen FORT & BUNKER. Omkring den 25 maj skall du som abonnerar ha tidningen i din brevlåda. Innehållet i det nya numret ser ut att bli riktigt spännande och med en stor spännvidd. Pandemin gör ju att det är svårt att resa runt till olika platser, eller träffa människor. Istället blir det telefonsamtal, brevväxling och internet som får bilda grunden till innehållet – men det går ju det också! Vad sägs om följande:
O-plats – Ett observationsvärn ur kustartilleriet
Fortsättningen på historien om det störtade bombplanet hemmavid
Atomkanonen
Stridsvagnshinder och granitblock
Kladd eller konst?
Dessutom kommer det berättelser om tjänstgöringen vid den stora kanon ”21:an” samtidigt som vi fortsätter jakten på den nio svenska 21:orna.

Och naturligtvis mycket, mycket mer. Så ett bra tips är också att abonnera på tidningen FORT & BUNKER. Det kostar dig 330 kronor om året men det är en utgift som du snabbt tjänar in genom den rabatt du får på förlaget böcker. Är du abonnent betalar du till exempel bara 335 kronor för boken TAGGTRÅDSKUST, det ordinarie priset är 445 kronor. Så är du sugen på att beställa en eller flera böcker från FORT & BUNKERs förlag är det en bra idé att bli abonnent först, du tjänar snabbt in abonnemangsavgiften och får massor av spännande läsning! Abonnerar gör du HÄR! 

Så nu är det dags för en kopp förmiddagskaffe och sedan fortsätter skrivarbetet. Hoppas du får en skön fortsättning på dagen och att vi läsa om cirka en vecka igen!

Bunkerhälsningar
Leif H