Söndag 24 oktober 2021 Nu är det inte långt kvar till…..

Ibland blir man glatt överraskad, som när bilderna från kollegan Göran M i Karlshamn dök upp på min mail. En bokhandel som verkligen ansträngde sig för att sälja och marknadsföra det ”smala” ämne som vi är intresserade av; Militärhistoria och Fortifikation. Tänk om flera bokhandlare kunde ta efter detta fina exempel.

Så säljer man böcker! (foto: Göran Mossberg)

Ett skyltfönster mot militärhistorien som man inte kan missa! (foto: Göran Mossberg)

Detta veckobrevet, eller inlägget, började jag att skriva på för länge, länge sedan. Men det blev aldrig färdigt, det kom alltid något emellan. Som till exempel denna vecka som nu snart är slut. Jag trodde det var en blank vecka där jag i lugn ock skulle kunna arbeta med tidningen FORT & BUNKER och hemsidan. Men se det fungerade inte alls! Måndag – elektriker, tisdag – rörläggare, onsdag – mätning av nya mattor, torsdag – provtagning och besök på Centralsjukhuset i Kristianstad för 3. sprutan vaccin mot Covid-19, fredag – fortfarande blank, men  något dyker säkert upp!

Idag, söndag försöker jag skriva färdigt ett inlägg, om inte annat för att ge ifrån mig ett livstecken. Temat för det kommande numret av FORT & BUNKER är fortsättningen på radar och anläggningarna kring detta som började i nummer 3. Så vi kastar oss direkt in i ämnet.

Hit men inte längre, gäller inte längre!

En gång i tiden var detta en aktiv, hemlig radaranläggning. Beteckningen var Krabban och den låg i Lindome. Just denna radarstation var en del av den stora anläggningen i Mölndal, med kodnamnet Svalan. Och det fanns många platser som denna, och även berganläggningar. Just i Sverige kom vårt urberg till stor användning inom det militära försvaret. Flyghangarer, fartygstunnlar, ammunitionsförråd, ledningsplatser och mycket annat. Sjukhus i berg brukar vara ett kärt ämne på våra forum, men det är väl som det funnits minst av. Förbandsplatser naturligtvis, och behandlingsrum i anslutning till större anläggningar fanns. Men det fanns (finns) tre platser där ordet sjukhus i berg kan användas; Musköbasen, Södersjukhuset och anläggning 8 i Boden. Och det handlar om rejält stora anläggningar. Om vi bortser från från Musköbasen, som är av en helt egen storlek så är det främst de stora ledningscentralerna som imponerar. Den som ligger närmast min bostad är berganläggningen Svea, eller Staren som den också kallades. Det finns fler i närheten men de får vi inte tala om!

Grafik: Lars Dahlbom

3D-skissen ovan visar alla delar av den omfattande anläggningen som låg utanför Hässleholm, närmare bestämt vid Tormestorp. Ursprungligen byggd som ett stort ammunitionsförråd för bland annat minor. Genom åren utbyggd i omgångar till den omfattning som syns på skissen. Grundanläggningen är i ett plan, medan den ”nyare” delen är tre plan. På grund av bergtäckningens tjocklek fick man anlägga en så kallad stigort upp till hjässan. Strax under marknivå (eller bergsytan) placerades ett radiorum.

Mer om dessa stora anläggningar kan du bland annat läsa om i boken Spår av ett försvar. En bok som berättar vad som en gång fanns för att försvara Skåne. Men boken unik på så sätt att det som skildras kan i princip appliceras på de flesta svenska landskapen.

”.. en riktig höjdare och späckad med intressant fakta och bilder. Det är en närmast kulturhistorisk skildring av en epok i Sveriges historia som ytterst få idag är medvetna om..”.

” Oavsett vad man är intresserad av inom militärhistoria så har boken något att tillföra, klart värd varenda krona. Jag tror att denna bok blir en klassiker.”

”Konstaterar dock att, det finns inga betygsskalor i världen som räcker till för att bedöma denna enastående sammanställning.”

”Det ser mycket bra ut! Bra jobbat!!!”

…”Det är en fullständig och mycket välillustrerad beskrivning av det omfattande och tidigare hemliga försvaret av Skåne. Det skildras och illustreras i alla avseenden: soldaterna, befästningarna, regementena, planeringen, förbanden och de omfattande samhällsförberedelserna, inklusive mycket kuriosa” …
Några av rösterna kring boken SPÅR AV ETT FÖRSVAR!

Överallt i vårt landskap finns de – Spåren. Allt från stora kasernområden, övningsfält, byggnader, ståtliga minnesmärken och militärmuseerna. Men här finns också de oansenliga spåren. En notering på väggen i ett gammalt mobiliseringsförråd, ett nästan okänt minnesmärke eller ett litet kabelskåp i en skolkällare. Spåren är många. Tyvärr är kunskaperna om dem försvinnande.

Boken SPÅR AV ETT FÖRSVAR tar dig med ut i ett spännande och till stora delar okänt landskap. Överallt, runt om oss, finns de – Spåren. Ofta bortglömda, eller negligerade av omgivningen. Under 100 år som Skåne haft ett ”modernt” försvar hann dåtidens Krigsmakt, nutidens Försvarsmakt, sätta många avtryck i landskapet.

Boken ger dig dig också en bild av den planering som låg bakom det skånska försvaret. Speciellt fokuseras på krigsplaneringen och krigsförbanden under det Kalla Kriget. Här kan du både läsa, och se, hur Skåne skulle försvars mot en förväntad sovjetisk invasion. Ett unikt kartmaterial och tidigare hemligstämplade handlingar från Krigsarkivet ligger till grund för mycket av materialet. Format 210 x 210 mm. 400 sidor. Hårda pärmar med skyddsomslag. Över 1 300 bilder och illustrationer, de flesta i färg. Unika teckningar och ritningar över flertalet anläggningar som tidigare aldrig visats.

Boken kan du nu beställa för endast 98 KRONOR! Billigare lär det aldrig bli så det kanske är läge att passa på! Till priset kommer portokostnaden som f n är 95 kronor. I beställningssidans rabattruta skriver du BILLIGT. Du kan endast beställa en bok till detta pris! Erbjudandet gäller till 2021-12-31. Vill du beställa klickar du bara här!

Det nya numret av tidningen FORT & BUNKER börjar bli klart för tryckeriet. Lite justeringar och kompletteringar dyker alltid upp i sista stund. Denna gång är det som sig bör ett julnummer och dessutom fyllt av fantastiska erbjudande på våra böcker! Så det kanske är dags att se över julklappsbehovet – Vem skall ha hårda klappar i år? Som vanlig gäller erbjudandena  bara tidningens abonnenter, så det kan vara läge att bli abonnent nu!

Enklast tecknar du dig för ett abonnemang genom att fylla i beställningssedeln här. Då får du en faktura till din mailadress. Så fort denna är betald skickas det senaste numret ut till dig och du kan börja utnyttja de förmånliga erbjudande i tidningen. Redan genom att beställa en bok, kanske två, så har du fått tillbaks abonnemangsavgiften. Så varför inte göra slag i saken redan nu?

Så nu kom jag äntligen till slutet av ett ”veckobrev” som väl kanske nästan kan kalla ”fleramånadersbrev”! Bättring utlovas!

Så nu önskar jag en bra kommande vecka och att vi förhoppningsvis läses igen om någon vecka!

BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H