malware scanner Torsdag 3 mars 2022 Militärhistoria i vardande….. – Fort & Bunker

Torsdag 3 mars 2022 Militärhistoria i vardande…..


Bunkervänner
,
just nu utspelas något som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva – ett fullskaligt krig, och ett krig utan någon egentlig orsak, mer än en diktators snedvridna dröm om svunna tider! Ukraina, ett självständigt land sedan länge invaderas nu av stora truppstyrkor från Ryssland. Än så länge står Ukraina emot den röda vågen – frågan är hur länge. Samtidigt isoleras Ryssland allt mer, och försöker uppträda allt mer aggressivt.

Man måste gå tillbaks till andra världskrigets ursprung – det tyska anfallet mot Polen för att finna något liknande. Man trodde i sin enfald att vår värld lär sig något, men det verkar lite dåligt med det! Glädjande dock är att Ryssland och Putin lyckas ena nästan resten av världen och lyckats med att bli avstängd från i stor sett allting. Det återstår väl att se om det har någon effekt.

Men oavsett vad vi tycker och tänker så är det militärhistoria och det kommer att analyseras och studeras i lång, lång tid framöver. Man skall dock vara både observant och eftertänksam när man läser nyheter och uttalande, oavsett vem det är som framför dessa. Tänk efter före.

Här hemma har plötsligt vårt eget försvar kommit i fokus och det ser ut som om försvaret skall få betydligt mer pengar. Man skall komma ihåg att det är inte speciellt många år sedan vår försvarsförmåga kraftigt minskades och hela vårt invasionsförsvar slopades. Det var då man kunde bilder som dessa. Stridsvagn S var visserligen lite gammal men fortfarande en bra pansarvärnskanonvagn. Våra kustartillerianläggningar hörde till några av världens modernaste när de skrotades.

Tyvärr försvinner mycket av vår tids militärhistoria, ofta utan att lämna ett spår efter sig. Just nu arbetar vi på FORT & BUNKER med att försöka kartlägga ALLA våra militärhistoriska museer och utställningar, oavsett storlek. Principen är; finns det ett militärhistoriskt föremål, ett gevär eller eb uniform skall vi ha med det på listan. Hitintills har vi registrerat nästan 130 stycken, allt från Armémuseum till den lilla bygdegården i Bastuträsk! Så du får gärna bidra med tips på platser i din omgivning. Hoppa dock över de självklara för de finns redan med i listan.

Vårt intresse för militärhistoria, och då kanske främst området fortifikation kan ibland gå lite väl långt, som säkert de flesta av er har läst om. Från kollegorna på Beredskapsmuseet kom följande lilla ”present” som har fått en allvarlig betydelse igen(!)
1941 kom en ”bordstiger”, dvs En Svensk Tiger på ena sidan och texten ”Tala gärna – men inte om Försvaret” på andra sidan. Den lilla bordstigern användes i alla sociala rum. Idag träffas vi särskilt på sociala medier. Stiftelsen Beredskapsmuseet har beslutat att bordstigern ska anpassas, den här gången för alla ”sociala bord på Internet”. Betydelsen är densamma som den var år 1941 – prata gärna, men inte om Försvaret!
Den här bilden får du dela på sociala medier varje gång du vill påminna om att det just nu är extremt viktigt att inte säga något om vårt försvar, eller om något annat som kan äventyra Sveriges säkerhet. Du får också ladda ner bilden, lägga den på din mobil, ha den som skrivbordsbakgrund, lägga ut den på Twitter, Facebook, Instagram, ha den som din omslagsbild eller som din profilbild, överallt där du tycker att den behövs. Använd den i nyhetsinslag när ämnet diskuteras.
Bilden i det här inlägget, det är den du får dela. Bilden får INTE ändras. Den ser ut såhär. Bilden får INTE reproduceras på annat sätt än det ovan beskrivna.
Vi håller tyst om Sveriges försvar och vi motarbetar alla som försöker slå in kilar mellan oss. Vi håller ihop som befolkning.
En Svensk Tiger!

Budskapet är väl ganska lätt att förstå! Behåll det du vet för dig själv och tänk på vem du pratar med!

Nu fortsätter arbetet här på redaktionen som ”vanligt”, men lite färgat av händelserna i Ukraina som vi naturligtvis följer med oro och förhoppningar.

Bunkerhälsningar
Leif H