Lördag 12 februari 2022. Nya numret ligger klart för tryck!

Bunkervänner!

Så var då det nya numret av tidningen FORT & BUNKER klart för tryck. Ett nummer som har blivit välfyllt och med många spännande saker att läsa. Bland annat börjar en spännande artikelserie om JÄTTARNA i bunkervärlden. Och naturligtvis startar vi med de allra största – ubåtsbunkrarna! För ovanlighetens skull är detta lämningar från andra världskriget som fortfarande står kvar. De är helt enkelt för stora och kostsamma att rasera. Två av dess finns i grannlandet Norge, en i Bergen och en i Trondheim.

Ubåtsbunkern Dora i norska Trondheim. Notera ubåtstornet som står framför ingångarna.

Men för att kunna läsa tidningen måste man ju vara abonnent på den. Du kanske har lust att börja abonnera? Du får fyra tidningar om året till priset 370 kronor. Dessutom får du 20% på förlagets ordinarie priser! (Gäller förlagets egna böcker) Så varför inte prova? Klicka på länken här så kommer du direkt till beställningssidan. På vår hemsida, www.bunker.nu kan du också klicka på ”Tidningskiosk” där du ser de flesta utgivna numren av tidningen. Klickar du på en tidning ser du en kort sammanfattning av den tidningens innehåll och du kan också bläddra några sidor i det aktuella numret.

Så här har du innehållet i det kommande numret i stora drag, men naturligtvis finns det mer att läsa:

JÄTTARNA! De riktigt stora betongkolosserna – ubåtsbunkrarna!
Ijssellinjen – Nederländskt vattenförsvar under kalla kriget!
Att ses, utan att synas!
Svenska militärmuseer – en någorlunda aktuell lista!
De stora befästningarna!
”Sjukhus” i berg” Alltid lika aktuellt.
Bunkerturismen växer!

Ett avsnitt i den nya tidningen handlar om, eller listar, ett stort antal av våra militärhistoriska museet. Under vintern har jag varit sysselsatt med att försöka spåra upp ”alla” militärhistoriska museer och utställningar i landet. Jag ville ha med alla! Fanns det några militärhistoriska föremål utställda skulle det komma med. Det visade sig att det fanns mycket som var ”okänt”. En del hos Hembygdsföreningar, andra inom militära områden. Tyvärr betyder det att vissa är svårtillgängliga för att inte säga stängda för allmänheten. Andra tar bara emot grupper vilket kan bli lite dyrt för en enskild besökare. Men jag har försökt lista alla och presentationen kommer i nästa nummer av FORT & BUNKER (nummer 2/2022) så det är något du inte skall missa, speciellt inte om du skall planera en spännande utflyktssommar!

”Bunkerkonst” på hög nivå. En engelsk bunker som dekorerats inför Stilleståndsdagen. (foto: Internet)

I februari uppmärksammade Blekinge Läns tidning ett arbete som gjorts (och görs) vid Blekinge Läns museum. Här har en kartläggning och dokumentation genomförts av ett antal värn i Sölvesborgstrakten. FORT & BUNKERs redaktör har bidragit med kartor och registerkort samt diverse underlag till museets redovisning. Förhoppningsvis får vi se mer om detta framöver, då det kanske bli en fortsättning med kartläggning av de resterande värnen i blekingska delen av Skånelinjen.


Du har väl inte missat förlagets senaste bok? Det ”kompletta” verket över Skånelinjen. Här finns ”allt” du vill veta om denna unika försvarslinje, som sträckte sig runt den skånska kusten, och delar av den blekingska. Helt unikt i boken är sammanställningen över samtliga värn i linjen 1 063 med bild (i den mån värnet fanns kvar) samt plats och typ av värn


Här ovan ser du två sidor ur det omfattande bildkapitlet med alla värnen, ordnade i någorlunda rätt ordning från Båstad, vid den halländska gränsen mot Skåne, till Vieryd i mellersta Blekinge. Boken omfattar ett stort antal kapitel med byggnationen, värnmodellerna, krigsåren, kalla kriget och vad som hände sen. En verkligt unik bok om en försvarslinje som byggdes på rekordtid och kom att fungera under både andra världskrigets beredskap och under det kalla kriget. Och än idag ligge de flesta av de gamla värnen fortfarande vid stränderna, om än numera som ihåliga stenar.

Vi slutar med en unik bild från ubåtsbunkern i Hamburg. Bilden är tagen strax 1945, efter andra världskrigets slut. Som synes ligger det en ubåt halvvägs in i dockan. Anläggningen är idag raserad.

Så nu önskar jag fortsatt trevlig helg!
Bunkerhälsningar

Leif H