Söndag 23 januari 2022. En försenad God Fortsättning på det nya året!

Nu spanar vi fram emot Bunkeråret 2022!

Ja, en riktigt god fortsättning på det nya året. Sådant man säger lite till mans, dessa första dagarna på året. Men hur vet man att det börjat bra, egentligen? Lyssnar man på nyheterna handlar det mesta om corona, och speciellt då den nya varianter. Men nu är det även det säkerhetspolitiska läget som fyller nyheterna. Det verkar också som om alla skall blanda sig. Men vi får väl se hur det utvecklar sig.

Pandemin ställer däremot det mer för mig personligen. Om inte annat så avskräcker den mig från att träffa andra människor 🙁 något som jag tyvärr saknar, förmodligen i likhet med många andra. Men förhoppningsvis skall det väl så småningom blåsa över, som det alltid gjort i historien. Men det gäller att vara försiktig för historien har ibland en förmåga att upprepa sig. Ofta på grund av att vi människor aldrig lär oss, utan ibland gör samma misstag igen. Nog om detta och över till andra betydligt mer spännande saker i vår värld!

Under pandemin har allt fler gett sig ut på nätet för att söka information, titta på bilder, lära sig något och upptäcka nya saker. Själv har jag förundrats hur ”vår värld – bunkervärlden” formligen exploderat av nyheter av alla de slag. Intresset för militärhistoriska besöksmål, som till exempel anläggningar av alla de slag har börjat dyka upp på nätet. Det byggs, renoveras och inreds som aldrig förr. Det kan gälla ett tjeckiskt fort, en besöksbyggnad i Polen eller en liten utställning i något museum. Helt klart är dock att intresset har ökat trycket på att bevara vår militärhistoria. Jag förmodar att när alla restriktioner lättar, både här hemma och ute i världen kommer vi att den militärhistoriska turismen ta fart igen.

Nytt informationscenter vid Ostvallsmuseet och anläggningarna vid Pniewo (MRU) (foto: Martin Kaule)

Från Polen, och de gränsförsvarsbefästningarna vid Pniewo kommer information om att man nu bygger ett helt nytt besökscentra. Bygget är unikt såtillvida att det till den yttre formen påminner mycket om den gamla tyska Regelbau-stilen, alltså en bunker.  Här finns Panzerwerk 716, ett av de många artillerifort som byggdes av tyskarna under 1930-talet. Just den här platsen har jag besökt tre gånger, och med nya upptäckter var enda gång. Ett 30-talet under jord finns ett komplicerat tunnelsystem, med förläggningar, verkstäder och allt annat som behövs för att hålla igång de massiva betongforten uppe på markytan. Fortområdena bands samman med en underjordisk järnväg som knöt ihop de många stationerna med namn som Inga, Heinrich, Ludwig och Nordpol. Totalt fanns 14 stationer i det stora tunnelkomplexet. Idag är stora delar av detta system ett av Europas största fladdermusreservat.

Men det är inte bara här man bygger, även i Tjeckien renoveras ett av de gamla artilleriforten för de skador som uppstod under 1970-1980 då skrothandlare härjade bland anläggningarna. De stora pansarkupolerna var attraktiva och bästa sätter att få loss dessa var att spränga bort dem. Det är dessa skador som nu återställs.

Blev det något hårt paket bland klapparna i år? En bok som var mycket populär inför julen var FORT & BUNKERs TAGGTRÅDSKUST. Boken om det skånska försvaret under andra världskriget, med fokus på Skånelinjen. Här finns precis allt du behöver veta om denna unika försvarslinje! Klicka på bokens namn så kommer du till ”bokhandeln och kan läsa mer om boken. Men även ”minnesboken” SNUSKBURKEN blev populär bland klapparna. Kanske det till och med har bjudits på soldatmat. Boken innehåller många av de klassiska recepten från både matsalarnas kök till det fältmässiga koket.

Vill du göra det riktigt ”ordentligt” skall ju maten serveras ur den klassiska snuskburken(!) Men det går precis lika bra med vanliga tallrikar.

Så det är inte försent att bjuda sig själv och vännerna på en annorlunda upplevelse. Varför inte samal lumparkompisarna till en lite mer speciell middagsbjudning. Det finns gott om förslag till bjudmaten i boken, eller vad sägs om: Konserverad makrill med sås och potatis. Till efterrätt är det lämpligt med någon fruktkräm som serveras med mjölk. Det om inget annat väcker gamla minnen till liv.

Vill du beställa boken gör de enklast via förlaget hemsida, det är bara att leta sig fram till www.bunker.nu, välja bokhandel och klicka på den bok du vill beställa eller veta mer om. Allra enklast blir det om du klickar här, då kommer du direkt till SNUSKBURKEN! Smaklig spis!

Just nu arbetar redaktören för fullt med det kommande numret av tidningen FORT & BUNKER. Ett i mitt tycke spännande nummer med intressanta artiklar och läsning. Om allt stämmer skall du som är abonnent ha det i din brevlåda omkring den 25 februari. Här något ur innehållet:

JÄTTARNA! De riktigt stora betongkolosserna – ubåtsbunkrarna!
Ijssellinjen – Nederländskt vattenförsvar under kalla kriget!
Att ses, utan att synas!
Svenska militärmuseer – en någorlunda aktuell lista!
De stora befästningarna!
”Sjukhus” i berg” Alltid lika aktuellt.
Bunkerturismen växer!

Där har du lite av innehållet. Det händer mycket nu, trots pandemin. Kanske ännu inte så många besökare och turister, men det jobbas febrilt överallt, både här hemma och ute i Europa för att möta ”stormen” som förhoppningsvis kommer efter pandemin. Det är ju mycket att ta igen.

Bilden visar det kommande numret med bilder från Bordeaux. En verkligt spektakulär konstutställning i en helt annorlunda miljö. Åtminstone har jag satt upp det som ett av mina resmål när det beger sig!
Så nu ber jag att få önska en fortsatt skön söndag och en bra kommande vecka. Håll tummarna för att smittspridning och annat otyg håller sig lugnt och vi nu snart kan börja se vårens ankomst, åtminstone här i de södra delarna av landet.
Bunkerhälsningar

Leif H

PS!FORT & BUNKERs hemsida finner du nu också en menyknapp med texten BLOGG. Detta är min egen högst personliga skrivplats för att skingra tankar och annat otyg. Efter att under 2016/2017 gått genom en behandling för leukemi hjälpte bloggande att skingra tankarna, och kanske bidrog till att fler lärde sig  mer om den illa omtyckta sjukdomen cancer. Tyvärr har jag nu (december 2021) drabbats av njurcancer och kommer att genomgå behandlingar med början i februari. Du är välkommen att följa med på min resa som ännu är ett stort frågetecken. Du kanske till och med kan få svar på några av dina egna funderingar.