malware scanner Tisdag 17 maj 2022. Norge nationaldag och Sverige ansöker om medlemskap i NATO – Fort & Bunker

Tisdag 17 maj 2022. Norge nationaldag och Sverige ansöker om medlemskap i NATO

En väldigt speciell dag idag, inte bara för det är Norges nationaldag, utan även för idag ansöker både Finland och Sverige om medlemskap i försvarsorganisationen NATO! Ett historiskt ögonblick säger de flesta! Och dt får man väl hålla med om. Men just nu kan man även följa NATO,s ansträngning och övervakning av luftrummet precis utanför Ukrainas gränser. Via websidan https://www.flightradar24.com/50.85,21.92/7 kan man se de olika övervaknings- och tankningsflygen som ständigt är i luften över länderna i östra Europa. Här finns amerikanska, engelska, italienska och till och med svenska flygplan.

Så här såg det ut tidigare idag över Polen. Känns lite som man sitter på parkett och följer händelseutvecklingen. Notera också att detta är öppna källor och planen som syns har sina transpondrar aktiverade. Vill man inte syns här så släcker man dessa. Titta på luftrummet över Ukraina, där finns inga flygplansrörelser alls.

En så kallad bordslöpare: Prata gärna – men inte om försvaret EN SVENSK TIGER (Beredskapsmuseet)

Något som också i allra högsta grad blivit aktuellt nu är att hålla tyst om vår militär verksamhet och allt kring denna. Det gäller ALLT! Håll saker och ting för dig själv och lägg inte det på nätet, hur oskyldigt det än verkar. Den berömda symbolen från andra världskriget har plötsligt blivit väldigt aktuellt igen!

En av de fyra 40,6 cm kanonerna i Trondenes. Den är stor, och bunkern om möjligt ännu större!

Så har även det nya numret av tidningen FORT & BUNKER lämnat redaktionen och är nu hos tryckeriet i Småland. Du som är abonnent har ett spännande nummer att se fram emot med bland annat fortsättning på vår serie om JÄTTARNA! Denna gång tittar vi på bunkrarna till de riktigt grova kanonerna. 40,6 och 38 cm! Av 40,6 finns det fyra pjäser bevarade i norra Norge vid batteri Trondenes. Själv har jag haft nöjet att att besöka dessa, samt även alla de övriga platserna. Men det finns mycket annat ”matnyttigt” att läsa i tidningen:
FORTIFIKATIONSSKOLAN!
REDAKTÖREN GRÄVER I ARKIVET!
BUNKERDÖDAREN!
BÖCKER SOM DU KANSKE INTE FANNS!
BATTER TRELLEBORG (TE)
STADSVÄRNET H 58
Sk 5 Skal, ett litet skyddsrum
Dessutom finner du den kompletta förteckningen över ”alla” våra militärhistoriska museer och utställningar. En lista som underlättar när du skall leta fram mer information på nätet inför ett eventuellt besök.

Du missar väl inte chansen till att abonnera på FORT & BUNKER, något som ger dig bra medlemspriser på våra böcker!

Klicka dig in till www.bunker.nu och kika in under fliken Bokhandel, eller bara klicka HÄR!

Bunkerhälsningar

Leif H