Tisdag 24 maj 2022 Tänk om…

Bunkervänner!
Det nya numret av din tidning FORT & BUNKER är nu på väg till dig, eller du kanske rent av redan fått det? Det tryckters igår och är redan på på väg en postbil nära dig. Så nu gäller det att hålla ögonen på brevlådan.

Och det är som vanligt ett välfyllt nummer med lite av varje. I slutet av tidningen finner du en förteckning över ”alla” landets militärhistoriska museer och utställningar. En förteckning som kan vara bra att han när du planerar sommaren spännande utflykter och upptäcktsresor. Tyvärr medger min hälsa inga större utflykter länge, utan jag få njuta av alla bilder och inlägg som dyker upp i flödet på Facebook.
Just nu är två grupper av våra vänner på resande fot. Den ena är Lars Hansson med Bunkertours som just nu lotsar en grupp med bunkerfrälsta ”betongtossar” genom både Danmark och Sverige. Deras resa går från Köpenhamn, via allt spännande du kan tänka dig, till Boden. Andra som är ute och rör på sig är alla vår Benkar som tillsammans med några kollegor är nere i Balkanländer på vad jag förmodar är en spännande resa. Jag måste erkänna att det är inte utan jag av ordentligt avundsjuk, på båda gängen 😉

FORTET, boken om Oscar II fort

Undan för undrar har nu många av våra militärmuseer och utflyktsmål öppnat. Ett av dessa är Oscar II fort i Göteborg, som inte direkt har öppnat, men väl börjat med sina besöksdagar. Närmast i tur, och den som du kanske inte skall missa, är vår Nationaldag, alltså den 6 juni! Då bjuder Oscar II fort på en ljudlig uppvisning. Om allt stämmer skjuts det salut med fortets samtliga kalibrar. Det vill säga 24 och 15 cm kanoner samt 57 mm. Inte illa att få uppleva allt detta. Dessutom är herla fortet öppet och du kan vandra runt inne i berget.
Själv har jag en avlägsen dröm om att kanske kunna ta mig upp till firandet, men det återstår att se. Har du inte tillfälle att ta dig fortet under besöksdagarna vill jag varmt rekommendera (naturligtvis, det är jag som skrivit den) boken om FORTET, allts Oscar II fort. Här fått du hela historien och vad som hänt genom de mer än 100 år som fortet funnits. Boken är fylld med fantastiskt bildmaterial, både äldre och nyare bilder. Enklast beställer du den via FORT & BUNKER genom att klicka HÄR! Du kan också beställa den genom din lokala bokhandel.

På tal om utflykter måste jag påminna om serien MILITÄR UTFLYKT. Den första boken kom ut redan 2006, bok nummer två FORT SÄTTNINGEN kom 2008 och omfattade även Danmark, Norge och Finland. Den sista (eller kanske senaste) HEMLIGA UTFLYKTER kom 2018. Det är den mest omfattande guideboken över militärhistoriska utflyktsmål i Sverige. Jag vill nog påstå att den är helt oumbärlig när du skall planera utflykter, vare sig det är kortare eller längre turer!
Den första är slutsåld sedan länge, och nummer håller den senaste också på att ta slut. I det nya numret av tidning berättas det att det endast fanns 60 böcker kvar, en siffra som nu är ännu lägre! Så vill du komma över ett exemplar av denna unik bok är det hög tid att beställa NU och HÄR!

Är du nyfiken på tidningen FORT & BUNKER kan du kika in på vår hemsida och klicka på TIDNNGSKIOSK. Där ser du de flesta av de utkomna numren och du kan dessutom bläddra i flera exemplar (smakprov) Vill du abonnera gör det enklast på samma sida.

Så nu är det dags att återgå till kvällens äventyr och önska en fortsatt god vecka!

Bunkerhälsningar
Leif H