Måndag 6 juni – NATIONALDAGEN och Dagen D

Idag är det Sveriges Nationaldag, eller Svenska Flaggans dag som den kallades förr i tiden. En dag som firas på olika sätt runt om i landet. Flaggöverlämningar, fester, invigningar och medborgarskap för nyanlända. Kort en sagt en speciell dag för oss alla. Speciellt i år eftersom det pågår blodiga strider i vårt närområde. Strider där en suverän nation  kämpar mot en hänsynslös och skrupelfri motståndare. Landet som är drabbat är naturligtvis Ukraina. Så vi skall inte ta vår frihet för given – istället skall vi alltid vara beredda att kämpa för den!

Men i dag är det också 78 år sedan allierade trupper påbörjade landstigningen i Normandie – Dagen D! De allierade slog till mot en grym och hänsynslös nation – Tyskland som sedan 1939 härjat i Europa. Med invasionen i juni 1944 började befrielsen av de ockuperade länderna och angreppet mot Tyskland.

Den amerikanska krigskyrkogården Colleville-sur-Mer vid Omaha Beach. Här vilar 9 388 stupade soldater.

Besök i de många områdena runt om i Europa som härjades under både första och andra världskriget gör att vi lär oss uppskatta vårt egen frihet och demokrati. Sverige klarade sig undan de direkta krigshandlingarna under andra världskrigets beredskap. 100 000 inkallade soldater fick slita ont både i söder och norr. Våra kustartilleribatterier runt kusterna var nästan ständigt på vakt och längs flera kuststräckor byggdes befästningar. Men det kom aldrig någon invasion till vårt land – tack och lov!

I boken TAGGTRÅDSKUST kan du läsa om landets invasionsförsvar i den södra delen, alltså Skåne och Blekinge. Den 9 april, och dagarna efter, stod de tyska trupperna bara ett par kilometer från den skånska kusten. Boken TAGGTRÅDSKUST ger dig alla detaljerna om kustförsvaret vid våra stränder, värnen, soldaterna, vapnen och framför allt hur det skulle fungerat. Men även hur befästningslinjen från 1939/1940 fortsatte att vara en aktiv del av vårt försvar  långt in på 1990-talet. Beställ den redan nu så du kan ta del av hur försvaret av våra kuster skulle fungera. Enklast beställer du HÄR eller via din lokal bokhandlare.

En inbjudande strand, både för bad och invasion, men det kom aldrig någon fiende till vår kust!
Vår Nationaldag är  nu strax över, för denna gång, men Sverige är fortfarande vårt land, och land värt att stå upp för! Jag slutar med en unik bild från byggandet av Skånelinjen. Om bilden visar en enkel taklagsfest eller om det kanske handlar om dåtidens Flaggans dag har inte gått att utröna, men unik är den!

 

Bunkerhälsningar
Leif H