SÖNDAG 1 MAJ 2022 Det våras…

En ”berömd” bild. Det kombinerade kulsprute- och pansarvärnskanonvärnet H 58 i Hälsobacken, i Helsingborg. Bilden är tagen i maj 1945. precis vid krigsslutet. Det mycket speciella värnet har därefter genom alla år att ge upphov till många skrönor, den ena mer eller mindre trovärdig. Den speciella porten med ”rälsen” lät fantasin flöda fritt hos passerande. Hemliga tunnlar, sjukhus, motortorpedbåtar och så vidare. Men det vara ”bara” ett helt vanligt värn med en lite speciell placering. Värnet har under många år ingått i Beredskapsmuseets populära stadsvandringstur. Ett populärt och välbesökt evenemang under vår- och sommarsäsongen.

Nyfikna besökare, hår i form av soldater från regementet P 7 under en stadsvandring. (foto: Johan Andrée)

Nu skall det populära värnet få en behövlig ansiktslyftning. Först en grundlig upprensning runt värnet, och därefter har hela värnet rensats från sin gamla färg. Det går dessutom ett rykte att man  kanske skall försöka återskapa den gamla kamouflagemålningen som syns på bilden från 1945 (!)

Renovering på vid värnet H 58 (foto: Johan Andreé)

Så det är inte utan en viss spänning jag ser fram emot det ”nya” värnet.
Vill du fördjupa dig mer i den skånska värnen och den unika befästningslinjen Skånelinjen finns det två böcker som kan vara speciellt bra att fördjupa sig i. Den ena handlar speciellt om nordvästra Skåne, och behandlar städerna Landskrona, Helsingborg och Höganäs och kustlinjen däremellan. Stadsförsvaret i de tre städerna har fått ett speciellt utrymme med både bilder och ritningar på de många olika värnen.

Vill du riktigt ”frossa” i Skånelinjen så måste du titta lite närmare på den nyligen utkomna boken TAGGTRÅDSKUST. En 1,6 kilo tung ”bibel” om befästningslinjen med 1 063 värn som sträckte sig från Båstad, runt den skånska kusten, och bort till mellersta Blekinge. Här finns ”allt” du vill, och behöver vet om den unika linjen. Hur den byggdes, varför den byggdes, beväpningen, bunkermodeller och framför allt hur den användes både under andra världskriget och det kalla kriget. Detta var en försvarslinje som var med i det skånska försvaret ända fram tills 1990-talet

Linjens alla 1 063 värn presenterade med bild och plats. Många av värnen har raserats genom åren men här finns faktiskt bilder även på en del av de raserade.

Du får inte bara all bakgrund och alla tekniska detaljer om beväpning, utföranden och modeller, du får dessutom en komplett bildförteckning över linjens alla värn. En mycket unik bilddokumentation! Båda böckerna går att beställa via din lokala bokhandel, eller direkt från FORT & BUNKER. Klicka på respektive bok så kommer du till vår ”bokhandelssida”. Här kan du läsa mer om böckerna och göra din beställning. Kanske något för hängmattan, eller läsfåtöljen en regnig dag.

Så nu har alltså maj månad, och därmed våren börjat. Sakta börjar också aktiviteter inom vårt intresseområde komma ingång. Beredskapsmuseet har redan haft sina första bunkervisningar och Oscar II fort håller öppet hus den 7 maj. Bunkertours har många järn i elden och har arrangemang för besökare från både USA och England med bland annat ett ”supertur” genom ”hela” Sverige och våra befästningar. Sök på respektives hemsidor så finner du mer info!

Nu ber jag att få önska en fortsatt bra eftermiddag och kväll till vi läses nästa gång!

Bunkerhälsningar
Leif H