Vecka 1 2016 Ett oskrivet blad….

Lite vinterväder med snö fick vi känna på även här nere i Skåne. Här ett gammalt pjäsvärn för stridsvagnstorn i bister miljö.

Lite vinterväder med snö fick vi känna på även här nere i Skåne. Här ett gammalt pjäsvärn för stridsvagnstorn i bister miljö.

Nu skriver vi 2016 och det ligger ett helt år framför oss. Ett år som innehåller en hel spännande ”hållplatser”, men som fortfarande är ett oskrivet blad!

En dag då köerna ringlade långt....

Sveriges Militärhistoriska helg. En weekend då köerna ringlade långt….

Som det ser ut i planeringen vet jag givetvis lite om vad som kommer att hända under året. Sveriges Militärhistoriska helg skall gå av stapeln i maj på Beredskapsmuseet i Djuramossa. Jag har förmånen att vara redaktör för de social medierna och du kan läsa mer om evenemanget på bl a på Facebook, där du naturligtvis ”gillar” sidan Sveriges Militärhistoriska helg

Här finns gott om betong att "frossa" i.

Här finns gott om betong att ”frossa” i. (foto: mincoin.com)

Ett annat ”stort” evenemang under 2016 år min och kollegornas ”Bunkerresa” någonstans ut i Europa. Under en vecka drar vi till platser som vi tror (och ibland vet) skall bjuda på militärhistoria, betong, god mat och roliga upplevelser. I år lutar det åt Engelska kanalen med både Cap Gris Nez och Dover. Det var alltså här som både tyskar och engelsmännen kunde beskjuta varandra under Andra världskriget. Här låg de riktigt ”tunga” batterierna i Atlantvallen, och en del rester finns kvar. Men här finns också mycket annat. Inom synhåll finns också Dover och England som på något sätt också skall besökas. Vi får väl se vad planeringen kan bjuda på.

Tidningen FORT & BUNKER skall också produceras under året med fyra nya utgåvor, med förhoppningsvis ett spännande innehåll som lockar till läsning. ret kommer bland annat att ägnas åt militärhistoria i form av bilder, föremål och andra prylar. Saker som man ofta ser utbjudna på Tradera, och ibland på bondauktioner. Just bilder är ett kärt ämne eftersom de gamla fotoalbumen från föräldrar och släktingar har en tendens att bli ”värdelösa” och ibland bara kastas. Själv har jag tillbringat några givande kvällar med att gå igenom ett stort fotomaterial av just detta slag. Och det fanns en del ”godbitar” som kommer att presenteras i tidningen. Här ett exempel:

Det är mycket en gammal bild kan berätta.

Det är mycket en gammal bild kan berätta.

Vi skall naturligtvis inte avslöja för mycket, men bilden ovan lärde mig en del som jag inte alls skänkt en tanke. Så ett litet tips är att titta på dina egna fotoalbum. Vet du vem det är på bilderna? Var är bilden tagen? I vilket sammanhang? Saker som man kanske inte tänker på när man tar bilden, eller sitter och bläddrar i ett gammalt album. Har du ärvt gamla fotoalbum bör du, om möjlighet finns, fråga om bilderna!

21Under förra året började FORT & BUNKER följa ”äventyren” med de svenska 21 cm,s kanonerna från Andra världskriget. Kanoner som fick en brokig tillvaro i det svenska försvaret, men även efter sin ”avskrivning”. Under hösten 2015 flyttades en pjäs från Göteborgs garnison till det Tjeckiska militärmuseet i Lesna. På denna tjeckiska sida kan du följa nedmonteringen av pjäsen och ankomsten till museet i Tjeckien http://www.vhu.cz/obrovity-kanon-skoda-dorazil-ze-svedska-do-lesan/ Sidan är på tjeckiska, men jag tror att alla bilderna från händelsen kan kompensera och dessutom är bilderna ganska självförklarande.
I kommande nummer av FORT & BUNKER fortsätter vi jakten på de gäckande kanonerna. Nio pjäser med en sammanlagd vikt på 423 ton borde inte kunna försvinna hur som helst, tycker jag. Fyra kompletta pjäser har jag funnit, tre i Sverige, och en i Tyskland. I Tyskland finns också två lavettfundament, men utan eldrör (de eldrör som sitter på dessa två är bara åskådningsrör). Så det saknas alltså tre pjäser samt två eldrör. Har du några ledtrådar, eller funderingar får du gärna höra av dig till mig på info@bunker.nu Främst naturligtvis kring de pjäser som saknas, men gärna också om du har någon information om de tre som finns kvar i landet.

Mystiska konstruktioner i skärgården.

Mystiska konstruktioner i skärgården.

När vi nu skriver 2016 är det nu 10 år sedan jag fick förmånen att börja arbeta med min bok om Muskö. Egentligen är det inte alls min förtjänst, utan ”skulden” skall helt läggas på Marinen, och då främst Rosmarie Persson som vid denna tid var ansvarig för informationen kring Musköanläggningen. Jag hade egentligen fått besökstillstånd för att skriva en eller två artiklar till FORT & BUNKER om berganläggningen Muskö. Vid mitt första besök, som bara varade över dagen fick jag en fantastiskt cykeltur(!) genom berget tillsammans med Sven-Åke Jacobsson.
Vid eftermiddagskaffet fick jag frågan om jag inte kunde tänka mig att skriva en bok om Musköanläggningen. Något som jag kanske först var lite skeptisk till, men som växte fram under de kommande veckorna. Vi mitt första besök, som varade en hel vecka fick jag en unik möjlighet att själv vandra runt i den gigantiska berganläggningen, t o m på kvällstid. Jag minns första morgonen när jag vaknade i mitt rum på befälshotellet och jag hörde trumpetsignalen Revelj ljuda ut över området. Frukosten var inte sämre den heller och väckte många minnen från lumparlivet till livs. Så det tog inte så många dagar förrän jag satt ”fast” i det märkliga berget som verkligen levde sitt eget liv.

Första bilden från mitt första besök på Muskö. Centraltunnelns nedgång.

Första bilden från mitt första besök på Muskö. Centraltunnelns nedgång.

Och det blev många besök vid denna märkliga anläggning som är helt unik i sitt slag. Här om något kan man verkligen tala om en stad i berget. Här fanns också ett sjukhus som verkligen gjorde skäl för att vara just ett sjukhus i berget. Jag kan väl lugnt säga att det vara många spännande stunder i berget, många upplevelser och ännu fler intryck. Det skall också tilläggas att jag fick en underbar hjälp av ALLA vid den f d örlogsbasen. Enda smolken i bägaren var nedläggningen som gjorde att jag befann mig i en ”försvinnande” verksamhet (även om nu delar av verksamheten, och anläggningen fortfarande pågår). Tack till alla er som gjorde året i berget till en oförglömlig upplevelse.

Starka minnesbilder.

Starka minnesbilder.

Muskö Bok omslag kopieraResultatet blev alltså boken MUSKÖ En örlogsbas i berget som utkom i februari 2007. Själva boksläppet ägde naturligtvis rum på Muskö och jag minns än försäljningen i anslutning till trapporna upp till matsalen, och köerna med människor som skulle köpa boken. Det blev en dag som jag nog aldrig kommer att glömma!
MU Uppslag 66-67 kopiera

Har du inte redan köpt den unika boken så är det kanske dags nu. Om man kan tala om unik så är det just denna bok. Här får möjlighet att följa med överallt! Och då menar ÖVERALLT! Verkstäder, matsalar, dockor, luftvärnsställningar, köken, förläggningar och allt annat som gör Muskö till en unik plats. Även om jag är part i målet så hoppas jag du vill läsa boken och ta del av det unika bildmaterialet som bara några månader före bokens publicering var hemligstämplade! Beställer gör du enklast via förlaget FORT & BUNKER här Klicka på böcker och gör ditt val!

Men nu är det nya tider, och nya böcker. Just nu finns två böcker i arbetsflödet. Båda är projekterade och en av dem är planerad att komma ut under våren 2017. Mer än så vill jag inte berätta just nu utan vi tar det vid en annan tidpunkt.
Så nu återstår inte mycket annat än att kasta sig ut i arbetet med det nya året 2016. Jag hoppas vi träffas på något evenemang ut i Sverige under året. Kom gärna fram och säg hej, det är alltid trevligt!

Så nu håller vi grytan kokande (foto: Jonas Brane)

Så nu håller vi grytan kokande (foto: Jonas Brane)

Med vintriga bunkerhälsningar

Leif H