malware scanner Vecka 16 (igen)Annandag påsk… Lugnt och fridfullt. – Fort & Bunker

Vecka 16 (igen)Annandag påsk… Lugnt och fridfullt.

Lugnet har lagt sig över arbetsrummet. Nu skall allt tillbaks på sina platser, som t ex alla böcker i fönsterkarmen.

Så kom då veckan jag längtat efter i flera månader. Måndagen den 15 april var det Dagen L, L som i Lämning av bokmaterialet till tryckeriet. Redan på söndagen skickade Mia iväg materialet via digitala motorvägen till Halmstad. Nu återstår bara några sista kontroller så inget blivit fel, sedan är det dags för tryckning. Om allt stämmer så skall boken anlända till lagret omkring månadskiftet maj/juni!

Men det var hektiskt ända in i det sista. En bild fattades och det blev en snabbtur till Göteborg och Nya Varvet tillsammans med kollegan Lars D. Han kom med på bild helt ofrivilligt, eller?

Det är byggnaden i bakgrunden som skulle fotograferas. Den gamla mässen från tidigt 1900-tal, idag en del av lunchrestaurangen Malin.

Varför måste du springa in i bilden? Eller säger jag kanske något annat… (foto Lars Dahlbom)

Göteborgsresan var snabbt avslutad och det blev faktiskt tid över till en snabbvisit hos kollegan Johan Andrée på Beredskapsmuseet. Här har det under hela vårvintern pågått ”arkeologiska” utgrävningar av både pjäsställning med kanonen Sonja och en luftvärnskanonställning med skyddsrum. Perfekt läge för att fotografera den nystädade luftvärnsplatsen. Här stod, under batteriets aktiva tid, en 40 mm luftvärnsautomatkanon M/48. Jag förmodar att platsen var vald med omsorg, precis intill gårdens gödselstack.

Mer välstädad luftvärnsställning får man nog leta efter.

Ställningen är lite speciell eftersom man har ett omfattande ”bakomverk” med skyddsrum typ Sk 10. Denna Sk 10 är dock inbyggd i en ovanligt kraftig betong och jordkonstruktion.

Nedgången till det ovanliga Sk 10 skyddsrummet.

Men den gångna veckans höjdpunkt var resan till Langelandsfortet och Danmark. Den var verkligen efterlängtad efter den stundtals jobbiga skrivarperioden. Från Öresundsbron är det cirka 25 mil till det relativt moderna fortet från Kalla krigets dagar. Ett av två liknande fort som byggdes i Danmark och togs i bruk 1953. Langelandsfortet är utrustat med fyra 15 cm kanoner, med tysk ursprung, i enkeltorn.

15 cm kanon vid infarten till Langelandsfortet. Så ser pjäsen ut, utanför sitt betongskydd.

Pjäserna kom ursprungligen från Tyskland men hade stått uppställda i Danmark under ockupationen. Batteriområdet, eller som det kanske kallas; museiområdet, är omfattande och mycket innehållsrikt. Utöver batteriets fyra pjäsplatser finns här tio andra betongbunkrar för olika ändamål bland annat ammunitionsförråd, ledningsplats och närförsvarsställningar.

1.pjäs med norra luftvärnsställningen i bakgrunden.

Samtliga av batteriets byggnader gick att besöka under områdets öppettider. Efter stängningsdags var det öppet på området och besökare kunde vandra runt och bese anläggningarna från utsidan.

Norra luftvärnsställningen med sin dubbla 40/36 (40 mm luftvärnsautomatkanon M/36

Den första pjäsen på vandringen var helt inredd som den sett under sina glansdagar. Manskapsutrymmena, komplett med sovplatser i tre våningar och med dockor. Ammunitions i magasinen. Väldigt fint uppbyggd inredning med autentiska föremål och detaljer.

Man kanske vänjer sig vid att ha skarpladdade granater i rummet intill sängplatsen. Ammunitionsdurken låg jämte förläggningen.

Pjäsplatserna ligger djupt i terrängen och är svåra att upptäcka i landskapet. Med sin maskering var de i det närmaste omöjliga att upptäcka. Från första pjäs var det inte långt till de övriga tre pjäsplatserna, som dock delvis doldes av den nyplanterade skogen.

Utsikt mot pjäs nummer 2.

Men det fanns mycket mer spännande att upptäcka på området. Vad sägs om en flytande minsvepare och en komplett ubåt. Båda helt autentiska fartyg från den danska marinen som nu fått pensionering som museifartyg. Just den ”flytande” minsveparen från 1941 var lite speciell. En en stor plåthangar hade grävts ut en stor pool och här flöt minsveparen. Via en landgång var det möjligt att gå ombord och direkt märktes att fartyget verkligen flöt på vattnet. En märklig känsla av att vara till sjöss kändes.

Även i bassängens lugna vatten kändes fartygets stillsamma gungande.

Lite längre bort fanns nästa marina inslag. Ubåten Springaren. Byggd i Tyskland för norsk räkning  och senare köpt av Danmark. Nu uppställd i en vallomgärdad inramning som ger en riktig ”aha-upplevelse”. Ubåten är möjlig att gå in i, och har till och med en handikappvänlig ingång.

En märklig syn! En ubåt i gröngräset.

Ytterligare hangarer visade upp en rysk (polsk) MIG-23 samt en J 35 Draken från det danska flygvapnet. Den sista hangaren berättade om det danska Hemvärnet. Här visades utrustning och en mängd foton. Här fanns en liten pansarbil av modellen Ferret.

Hangaren med utställningen om det danska Hemvärnet.

Det var sen eftermiddag när vi letade oss fram till vårt hotell – Bagenkop Kro. Vi inkvarterades i en angränsande villa. En liten promenad i den lilla byn visade på ett flertal fantasieggande hus av typisk danska stil.

Kvällen avslutades med hotellets Fiskebuffé som tydligen var berömd långt utanför byns gränser 🙂 Det lät väldigt gott men vid närmare eftertanke hade nog alternativet Wienerschnitzel nog varit bättre. Men det var ändå imponerande att se hur man lyckades blanda ALLT från fiskriket, eller vad sägs om: varmrökt lax, rökt smörfisk, friterade bläckfiskringar, kokta musslor, rökta musslor, rökt lax, hela kokta kräftor, kräftstjärtar, kalla räkor i vitlök, friterade räkor (kallnade snabbt) och stekt fiskfilé för nu nu nämna det jag kunde komma ihåg. Till detta naturligtvis bröd och sallader.
Men vi sov gott på natten i ett mycket tyst samhälle. Morgonen började med en imponerande frukostbuffé innan det var dags att bege sig till mot Sverige och verkligheten

Humble kyrka. En gammal annorlunda kyrka som bara måste fotograferas.

En gammal kyrka på vägen från byn blev till resans sista bilder. Färgen gick via Odense där det tydligen tillverkas marsipan. Den var tydligen väldigt hemlig och i en stad som byggdes om från grunden (kändes det som), och gjorde bilens GPS helt snurrig, blev det istället en kamp om att så snabbt som möjligt finna motorvägen mot Köpenhamn.

Så nu väntar ”bara” ett par veckor otålig väntan innan pallarna med den nya boken dyker upp lagret. Jag hoppas alla ni som har beställt och tålmodigt väntar på boken håller ut. Den är verkligen värd att vänta på! 208 sidor packade med härliga bilder och förhoppningsvis spännande läsning. Har du inte redan beställt är det kanske dags. Enklast beställer du boken HÄR

Eller du kanske hellre väntar till den stora premiärdagen, 6 juni, på Oscar II fort i Göteborg. Här kan du köpa boken och få den både stämplad och signerad. Dessutom kan du lyssna till de mäktiga saluterna från fortets kanoner!

Annandag påsk har börjat lida mot lunch och det är dags att njuta av det fantastiska vårvädret. Det får bli en liten avslutande konstrunda i eftermiddag innan arbetet på den kommande utgåvan av FORT & BUNKER fortsätter. Vår lilla figur BIRGER är på gott humör och har redan börjat tjuvläsa innehållet!

Påskliga Bunkerhälsningar
Leif H