24 juli 2020 – Så tog den då slut…

MILITÄR UTFLYKT! Den första av förlagets utflyktsböcker! Nu är den definitivt slut! Utkom redan 2006 och var den första guideboken till militärhistoriska sevärdheter i Sverige. Den följdes av uppföljaren FORTSÄTTNINGEN! som tog sig an Danmark, Norge och Finland, men som även innehöll lite kompletteringar om Sverige.

2018 utkom HEMLIGA UTFLYKTER som är en helt ny guidebok, även om sevärdheterna i många fall är de samma. Men här finns komplettering med GPS-positioner, vägbeskrivningar och mer fakta samt en hel del nya besöksmål.

Denna och FORTSÄTTNINGEN finns naturligtvis fortfarande att beställa via förlaget eller i bokhandeln. Så du kan vara lugnt när det gäller att finna sevärdheterna, du behöver inte missa något under utflykterna.
Sommaren jobbar för högtryck med omväxlande väder. Ett väder som mest uppmanat mig till att arbeta med den kommande boken TAGGTRÅDSKUST. Boken är ännu så länge långt från färdig, men växer fram för varje dag. I dagarna blev kapitlet VAPNEN I VÄRNEN ”klart”. Klart och klart, det kommer naturligtvis att dyka upp justering under hösten, men det var ändå skönt att detta blev färdigt. Innehållet är annars mycket spännande, eller vad sägs om:

Lite om taggtråd
Historisk bakgrund
En försvarslinjes funktion
Vad är ett värn?
Att bygga Skånelinjen
Värnen
Värnen från insidan
Vapnen i värnen
Soldaterna och förbanden
Mobilisering och beredskap
Spionage och spioner
Krigstider
Linjen under det kalla kriget
Förfall och avveckling
Linjen idag
Från Halland till Blekinge
Med mängder av bilder, hitintills långt över 1 000, ritningar, skisser, 3D-illustrationer, minnen och massor av fakta, blir det ett unikt uppslagsverk över en märklig försvarslinjen, där stora delar fortfarande finns kvar om än i plomberat skick!

Men det som kanske har varit mest spännande är är allt nytt bildmaterial som dykt upp. Unika bilder från privata arkiv, nytagna unika bilder bland annat från drönare samt bilder som grävts fram ur Krigsarkivets gömmor. Låt mig bjuda på några smakprov:

Och det finns många bilder som dessa som förutom att unik aldrig har visats tidigare, i ett större sammanhang. Men det är inte bara bilderna som den kommande boken till något speciellt. Information från många tidigare hemligstämplade dokument, tillsammans med utdrag ur generalorder och dagorder tillsammans med annan militär information ger en, ibland helt ny bild av befästningslinjen – Skånelinjen! Eller vad säg om detta mycket viktiga (!):
”Men det levde kvar en del märkliga arv från det gamla militära världen. Som till exempel det här med hälsningsplikten. Man skall alltså hälsa sina överordnade med honnör. Detta var tydligen mycket viktigt. I en hemlig Fo-order, utfärdad ett par dagar efter andra världskrigets utbrott, lyder första punkten: ”Militär hälsning skall verkställas enligt gällande instruktioner – inom kasernområdet dock endast vid första mötet på dagen. Genomgång och övning häri skall ske vid de olika förbanden bedrivas”. Så än levde de gamla rutinerna kvar, trots ett världskrig”.
Boken, kan du just nu beställa till en väldigt förmånligt pris, genom att beställa, och betala boken redan nu! Priset är då 295 kronor (porto tillkommer). Beställningen gör du via länken HÄR!

Så vänta inte för länge, boken kommer inte att ta slut, men den kommer att kosta betydligt när när den kommer närmare årsskiftet!

I dagarna börjar också arbetet med det nya numret av FORT & BUNKER som skall komma ut i slutet av augusti. Som abonnent på tidningen får du tillgång till mängder av intressanta artiklar inom området fortifikation och militärhistoria. Är du nyfiken kan du från vår hemsida beställa ett provexemplar!

Utanför arbetsrummet fönster regnar det nu, ganska ordentligt, så arbetet inomhus med bokskrivandet fortsätter. Jag önskar en fortsatt bra dag och en trevlig helg!
Bunkerhälsningar
Leif H
Birger hälsar och säger: – Var rädda om er!