Vecka 34, 20 augusti 2020. Tiden går…..

Det var inte alla värn som överlevde höststormarna.

Ett nytt nummer av tidningen FORT & BUNKER är nu på väg till sina abonnenter. I detta nummer finner du bland annat följande spännande läsning
De första
Lite om de första värnen som byggdes i Skånelinjen
Militärmuseer och utställningar
En bra förteckning över vad som finns att se inom vårt intresseområde!
Sjukhus i berg
Ett kärt ämne, med många skrönor.
Östtyskland – DDR
Den försvunna armén
En stor armé som lite kom i skuggan av storebror!
Annorlunda souvenirer
Vad tar du med dig hem från utflyktsresorna med militära förtecken?
Västvallen
Siegfriedlinjen, den tyska jättebefästningen som försvann.
Bunkertur i norr – Fortresan 2020
Fyra glada kollegor ger sig ut på en ordentlig bunkerresa till Norrland, Kalixlinjen och Bodens fästning.

Men det finns mycket mer att läsa om i det nya numret av tidningen. Du kan få en liten förhandstitt i tidningen om du går in på Tidningskiosken på www.bunker.nu Här kan du också beställa ett abonnemang på tidningen och då kan ta del av de rabatter och förmåner som finns!

Annars är veckorna ganska lika varandra, nu i dessa speciella tider. Själv sitter jag mest framför datorn och arbetar med den nya boken TAGGTRÅDSKUST. Nu i veckan blev kapitlet FRÅN HALLAND TILL BLEKINGE färdig. Ja, färdigt och färdigt återstår att se. Kapitlet beskriver Skånelinjens sträckning, från Båstad till Vieryda i Blekinge. Här finns små bilder på varje värn i linjen, i den mån det nu tagit några bilder på värnet. Och det har det i de flesta fall. År 1998/1999 vandrade jag för första gången genom linjen. Varje helg, och några vardagar gick jag en sträcka och fotograferade de värn jag fanns. Detta var innan jag hade förstått att man kan använda kartor (om man får tillgång till dem). Vid denna tid var det fortfarande tätt mellan värnen. Det var mest i anslutning till stadsbebyggelse som en del värn försvunnit och vid stränder där erosionen härjat. Så det blev en del bilder. Dessa bilder, tillsammans med kollegors bilder från senare tid har sammanställt till detta kapitel. I de fall värnet redan var raserat vid mitt första besök har jag försökt att lokalisera platsen och använder en bild ”platsen för….”

Värn 260 på Skånes sydkust. Värnet framgrävt för att ge plats för betonghammaren.

Här ett smakprov på hur sidorna i det aktuella kapitlet tar sig ut. 1 063 värn på bild!

Det har gått mer än ett sedan jag senast besökte Oscar II fort i Göteborg. För mig var 2019 ett både ett innehållsrikt och spännande år. Men det var också ett år då allt ställdes på ända, något som fortfarande inte riktigt är avslutat ännu. Men folket i vita rockar säger att det går på rätt håll och snart, snart kanske jag kan få ge mig en stund i terräng. Kanske rent av ta mig till Göteborg för att få uppleva det unika fortet – med stort F!
Till som också längtar tillbaks till fortet, eller till dig som aldrig besökt det – här har du chansen att hemma från fåtöljen ”besöka” fortet med hjälp av boken FORTET!

Salutskjutning med 15,2 cm tornpjäs vid Oscar II fort.

Boken FORTET skildrar Oscar II fort ”från början till slut”. Därmed inta sagt att fortet är slut! Tvärt om skulle jag vilja säga. Oscar II fort har fått ett nytt liv i vår tid som ett attraktivt utflyktsmål och historiskt minnesmärke. I boken kan du följa med under planeringen, byggnationen, den aktiva tiden och nedläggningen. Men du finner också sidor som berättar om vad som händer nu.

Här har du innehållsförteckningen som ger en bra uppfattning om vad du kan vänta dig när du beställer boken:
Kort historik
Bergfort
Svenskt försvar vid sekelskiftet
Innan det började
Fortet
Byggnationen
Cles Grill, en fascinerande man
Kanonerna
De första åren
Första världskriget
Manskapet
Officerarna
Livet på (i) fortet
Fortet i rapporterna
Köket och maten
Törnrosasömn
Andra världskriget
Törnrosasömn igen
Uppvaknandet
Fortet idag
Turistattraktion
Följ med in! Vandring i fortet

208 sidor i fyrfärg, sprängfyllda med bilder, både äldre och nytagna! Formatet är 220 x 260 mm. Boken är inbunden. Enklast beställer du ditt eget exemplar av den unika boken HÄR!
Just nu får du den speciella boken om FORTET till ett extra förmånspris på 250 kronor (ordinarie pris 345 kronor) porto tillkommer. Mer om boken kan du läsa via beställningslänken. Erbjudandet gäller fr o m NU tills den 20 november 202o! Kanske julklapp till någon? 🙂

Så även om Oscar II fort för närvarande inte tar emot några besök (tyvärr!) kan du ändå ”besöka” denna mycket unika plats ur den svenska militärhistorien. Besök gärna Oscar II egen hemsida och håll dig informerad om vad som sker, du finner den HÄR!

Och där blir det nu dags att fortsätta arbetsdagen som just nu består av att skriva om soldaterna och förläggningarna under andra världskriget!

Förläggning eller expedition? Bakom Ribersborgsstranden i Malmö växer nya eleganta bostadshus upp. Här fanns också luftvärnet. Vi befinner oss på hörnet av Tessins väg och Ola Hanssons gatan. Fotot kommer från en privat samling.

Så nu hoppas jag veckan fortsätter på ett bra sätt och att ni är rädda om varandra, tvättar händerna och trots allt försöker få livet att fungera!

Bunkerhälsningar
Leif H