malware scanner Vecka 37-39, 10-24 september 2020. Ny månad…som snart är slut… – Fort & Bunker

Vecka 37-39, 10-24 september 2020. Ny månad…som snart är slut…

(Ett litet tillägg, och förklaring till datumen i inlägget rubrik. Jag började skriva den 10/9 men som vanligt kom allt möjligt mellan, så här kommer fortsättningen)

Nej det fanns inget guld i värnet, men det blev en vacker bild istället! Det känns som om tiden bara rusar iväg. Upptäckte att det nu är mindre än fyra månader tills den nya boken skall ligga klar för tryckning. Just nu arbetar jag tillsammans med kollegan Lars Dahlbom på att försöka reda ut begreppen kring de skyddsrum som kom till i Skånelinjen efter andra världskriget. Det gäller alltså Sk 6 kupol, och storebror Sk 10 kupol. Vad jag kunnat se så var det i stort sett bara storleken som skiljde dessa åt. Sex eller tio man liggande.

Ritning över Sk 6 kupol som visar formsättningen av bottenplattan

Det tog ungefär 7-9 dagar att färdigställa en Sk 6 kupol och kostnaden för skyddsrummet var cirka 21 500 kronor.

Byggandet av ett Sk 6 kupol. På bilden syns ett av formelement som underlättade byggandet av skyddsrummet. (foto: Krigsarkivet)

Både Sk 6 och Sk 10 hade lite grand av IKEA-montering över sig. Plåtskivor som monterades mot en centrumstolpe, se bilden ovan, gav skyddsrummet dess kupolform. Hur man byggde dessa skyddsrum kommer du att kunna läsa mer om i den kommande boken.

Under arbetets gång med boken har det tillkommit ett par kapitel som egentligen var ganska självklara – Baracker och tält. Linjens soldater skulle ju förläggas någonstans i närheten av sina värn. Till en början var det tält, eller inkvartering i någon gård eller byggnad. Senare började det dyka både små och stora barackläger. Kapitlet Krigstider har fått en tilläggsdel där det går att läsa om hur linjen skulle fungera under ett fientligt angrepp under det kalla kriget. Spännande och intressant läsning!

Kapitlet kalla kriget berättar om förstärkningar och förbättringar som gjordes under denna period. Bland annat var det ju då som många av de små skyddsrummen byggdes. Annars var det pjäsvärn, alltså värn som utrustades med stridsvagnstorn som var den stora upprustningen i Skånelinjen. Torn från stridsvagn m/42 och stridsvagn 74 som placerades ut längs linjen. Dels i ombyggda äldre värn, eller nybyggda värn för just stridsvagnstorn.

Pjäsvärn 2267 med 7,5 cm kanon i stridsvagnstorn m/42. Detta fanns i Malmö hamn i det som nu kalla Västra hamnen.

Vi har nu nått fram till den 25 september, och det påminde mig om att igår var det endast 3 månader kvar till julafton!!! Detta är också detsamma som att det tre månader kvar av produktionstiden för den kommande boken TAGGTRÅDSKUST!
Nu är jag inte speciellt orolig över tidsfaktorn, men visst börjar man känna av pressen. Vid en snabb genomräkning är sidantalet idag 344 färdiga sidor, fördelat på 20 kapitel/avsnitt. Mest plats tar naturligtvis kapitlet om VÄRNEN som just nu är på 50 sidor, och kapitlet som visar ”ALLA” värnen i linjen FRÅN HALLAND TILL BLEKINGE som är på 42 sidor.

Två kapitel är just nu ”pågående” alltså under arbete. Det är KRIGSTIDER och LINJEN UNDER DET KALLA KRIGET. Två spännande kapitel med många intressanta detaljer. Speciellt kapitlet om linjen under det kalla kriget blev en överraskning är för mig själv. Det gjordes många spännande försök och moderniseringar ganska omgående efter andra världskrigets slut. Bland annat prov med olika former av pjäser. Inte bara nya moderna, utan även riktiga ”museipjäser”.

7,5 cm luftvärnskanon m/37 i värnutförande. En pjäs som framför allt dök upp längs stränderna i Halland. Men även i några enstaka värn längs Skånelinjen.

Och det dyker upp spännande material hela tiden. Ett i och för sig angenämt problem, men konsten är att veta när man skall säga stopp! Det blir lätt att man bara ”öser på” i all oändlighet. En karta som dök upp bland en massa annat material blev ett intressant underlag, men kom inte med i boken, men den är värd att visa här.

En delsträcka av Skånelinjen på den tiden det begav sig.

Mycket av arbetet nu handlar om bilder och bildkontroller. Är det rätt bild, finns det någon annan osv…. Men också om små spännande detaljer som värninstruktioner, något som fanns till alla värn i linjen. Här beskrevs allt som behövdes för värnets funktion. Var fanns närmsta värn, landsväg, telefon, stridsuppgifter, vapen, besättning och mycket annat.

Förslag till maskering av observationshuv på värn.

Så nu vet du lite mer om vad som händer med produktionen av den kommande boken TAGGTRÅDSKUST. Det är många som redan förhandsbeställt den nya boken. Men det finns fortfarande tid att göra ”klipp” och beställa boken till det speciella priset 295 kronor (ordinarie pris 445 kronor) porto tillkommer. Det är som synes en bra förtjänst att redan nu beställa ditt eget exemplar av boken! Erbjudandet om förtidsbeställning gäller till och med 2020-11-30!

Så vill du förvissa dig om ett exemplar av boken så gör du ett besök på www.bunker.nu och läser mer om boken. Här kan du också göra din beställning!

Nu är det dags att återgå till arbetet med boken och kapitlet om Värn och värninstruktioner samt lite plock med Linjen under det kalla kriget.
Dock hann jag i förra veckan med en liten tur ut i terrängen. Det blev snabba besök vid Falsterbokanalen, Gislöv, Skåre och Ystad Sandskog. Underbart väder och härliga miljöer. Blev dessutom glatt överraskad över jag på denna första ”större” utflykt, efter gipsperioder och operation, orkade med en hel dag! Det kommer att bli fler. Här några bilder från dagen.

Nu önskar jag en god fortsättning på dagen, och naturligtvis en trevlig helg! Var rädda om er och tvätta händerna!

Bunkerhälsningar
Leif H