Vecka 42, 2020 den 13 oktober, en helt vanlig dag

Ravlunda skjutfält vid södra skjutfältgränsen.

Godmorgon bunkervänner!
Klockan har hunnit bli 0700, frukosten aväten och nu börjar en ny spännande dag. Idag är det ett besök på kärnkraftverket i Barsebäck som gäller nu på förmiddagen. Kärnkraftsverket är avvecklat och är nu under rivning. Men det har funnits ett otillgängligt värn inom området som jag sedan länge önskat fotografera – nu skall det bli av, med vederbörligt tillstånd och under eskort. Våra kärnkraftverk är ju skyddsobjekt så det är samma regler som vid många andra objekt.
Arbetet med boken går vidare och det ser nu ut som att alla kapitel är ”färdiga”. Ja färdiga och färdiga, det finns en grund och just nu pågår korrigeringsarbetet för full. Det är korrekturläsning, någon som i mitt fall är mycket viktigt. Jag läser naturligtvis inte själv, jag ser inte felen, jag ”vet ju” vad där skall stå 🙂 Själv ägnar jag tiden åt kompletteringar, skifta bilder. Jag har haft stor hjälp från många som bidragit med bra bilder över hur våra värn ser ut idag, men också äldre bilder som togs på 1980-talet,

Alla dessa korrigeringar strålar samman hos Mia, kvinnan som är den som ”gör boken”. Hon sätter alltså samman text och bild till vackra och förhoppningsvis (innehållet får jag stå för) intressanta sidor. Mia var en av dem, som så många andra ensamföretagare, drabbades av effekterna av viruset Covid-19. Plötsligt försvann jobben. Men skam den som ger sig. Mia har hjälpt mig med omslagen till flera av mina böcker och var dessutom den som gjorde layouten till boken FORTET, boken om Oscar II fort i Göteborg. Men hon har också gjort en härlig serie teckningar om just Covid-19. Allt sedan viruset bröt ut har hon skapat teckningar utifrån aktuella händelser kring pandemin. Teckningar som nu kommit ut i form av ett häfte. Teckningarna botar inte viruset men det gör åtminstone att man kan skratta åt eländet. Själv tyckte jag de var ganska dråpliga och de gav mig många goda skratt. Mia är också tecknaren bakom FORT & BUNKER maskot, soldaten Birger, som du säkert sett under året.

Här ovan några sidor ur häftet. Här lite fakta:
Mjukband med 48 sidor i A 5-format och naturligtvis i färg. Priset är 125 kronor plus porto, lite beroende på hur många du beställer. Dessutom går 20 kronor av varje sålt häfte av första upplagan till insamlingen Världens barn. För kontakt med Mia, och beställning kan du maila HÄR eller besöka hennes hemsida HÄR. Min egen favorit av coronateckningar är denna, som också var en av de första:

Så coronan finns där och det verkar ju nu som om alldeles för många slappnat av lite grand. Tyvärr är ju faran inte över ännu och det lär nog dröja ett tag innan vi kan andras ut. Själv tillhör jag ju riskgruppen ordentligt. Gammal (över 70) och flera sjukdomar, men det går att få allt att fungera – nästan. Det jag saknar är möjligheten att komma ut och träffa vänner och kollegor. Nu är man nästan lite nojjig när man träffar personer. Men, men det är bara att gilla läget.

För bara något år sedan låg här ett vackert pärlband av värn ur Skånelinjen. Nu är det mesta raserat.

Under gårdagen (12/10), efter ett besök i Kristianstad, passade jag på och tog en liten tur till Ravlunda skjutfält, i det vackra vädret. Skjutfältets strandområde tillhör ett av mina favoritställe, och jag vet inte hur många gånger jag gått sträckan Haväng till Juleboda, och ibland tillbaka. Här är mycket vackert, se ingångsbilden, gott om plats och många fina fototillfällen. För några år sedan fotograferade jag två B-52 bombplan här i samband med den stora militärövningen BaltOp. Men normalt är det tyst och stilla. Om det inte är övningar, då smäller det rejält. Numera är fältet förbjudet för civil motortrafik, däremot är man välkommen till fots – om det inte pågår övningar.

Orsaken till besöket var också att kontrollera hur många värn det fanns kvar längs stranden. Tyvärr har många raserats de senaste åren. Nu finns bara fyra värn kvar längs kuststräckan.

Något som också varit spännande med den kommande boken är den tyska rapport om Skånelinjen som den tyska marinen gav ut 1943. Här finns bland annat detaljerade uppgifter om linjen mellan Barsebäckshamn till Sandhammaren. Observatören, eller vem det nu är, räknar upp värn, pjäsplatser, förläggningar och mycket annat, allt kompletterat med kartskisser.

Tysk skiss ur underrättelserapporten av ett värn i Malmö.

Myckt av innehållet i rapporten stämmer med kuslig noggrannhet. Så det finns mycket spännande att upptäcka i den kommande boken TAGGTRÅDSKUST! Fortfarande kan du beställa boken till det förmånliga förköpspriset 295 kronor! (ord.pris 445 kronor). Fram till den 30 november gäller priset. Du kan läsa mer om boken och göra din beställning HÄR!

Så nu skall arbetsdagen fortsätta. Det är dags att packa fotoväskan och bege sig ut i vad som ser ut att bli en vacker dag. Var rädda om er och njut dagen! Gör som Mia uppmanar oss till Tvätta händerna! Kika in på hennes hemsida och fundera på om inte Coronadagboken kunde vara en kul liten gå-bort-present, eller var för inte till dig själv!
Bunkerhälsningar
Leif H

Birger hälsar!