Tisdag 3 november. Nu börjar man se slutet, eller början….

Här låg, och ligger delvis, värn 1103 i Blekinge. Men någon tyckte det skulle bort, och så det försvann. Fler bilder från värn 1103 finner du i det kommande numret av FORT & BUNKER! (foto: Göran Mosssberg)

Mindre än två månader kvar! Nu äntligen börjar man se den kommande boken som just en bok. Tidigare har det bara varit enskilda kapitel åt alla håll och kanter nu har det  blivit dags att sammanfoga allt i en unik bok om en befästningslinje – Skånelinjen! En innehållsförteckning finns nu klar.Så här ser den ut:

Bara att äntligen fått ihop en innehållsförteckning känns skönt, nu börjar jag äntligen få lite grepp om boken. Om några dagar skall det förhoppningsvis finnas ett par exemplar av boken i form av digitala provtryck. Med dessa skall nu det sista kontrollarbetet börja. Bilder, teckningar, kartor, texter och allt annat skall tittas över. Som vanligt är det alltid något som blivit galet, förhoppningsvis finner jag det och kan rätta till det. Kan också berätta att sidantalet nu är fastställt till 368 sidor(!) Så det är en rejält bok!
Du vet väl att du fortfarande kan beställa boken till den extra förmånliga förköpspriset på 295 kronor (porto tillkommer). Du kan läsa mer om erbjudandet och om innehållet i FORT & BUNKERs ”bokhandel som du finner HÄR!

Erbjudandet med förköpspriset gäller till och med den 30 november  (2020-11-30). Naturligtvis kan du beställa boken även efter detta datum men då gäller ordinarie pris! Så passa medan du kan få det förmånliga priset!

Det blev lite tokigt i förrförra veckobrevet angående Mia,s Coronadagbok. Det visade sig att den fanns inte upplagd på den sida jag länkade till, men nu är det tillrättat. Klicka HÄR om du vill läsa mer den unika dagboken över den pågående pandemin.

Men här i kammaren börjar också arbetet med det nya numret av FORT & BUNKER som skall komma till din brevlåda i slutet av november. Det ser ut att bli ett extra innehållsrikt nummer, med spännande läsning. Här några av rubrikerna:
Gruvan – en kustspaningsradar i Blekinge.
En trist syn – värnet som försvann.
Batteri Dalom
Värntorn och värnförband
Det bara försvann – krigstryckeriet i Ör.
Och naturligtvis mycket, mycket annat! Är du inte abonnent? Då år det hög tid att du blir det! Klicka HÄR för att komma till tidningssidan! Eftersom det dessutom går mot julhelgen finns det naturligtvis några trevliga överraskningar i tidningen, för dig som är abonnent. Kanske kan vara värt att prova ett abonnemang, eller?

Här ovan två bilder ur den kommande boken. Kulsprutevärnet 274 på den skånska sydkusten. Första bilden är tagen 1939 när de huggna granitblocken, ”kvaderstenen” läggs på plats på värnets tak. Andra bilden är tagen någon gång runt 2005/2006. Detta är bara två av de mer än de nästan 1500 bilder som finns i boken, både äldre och nyare.

Det dyker också märkliga ting och bilder när man arbetar med en bok som TAGGTRÅDSKUST. Arkiven innehåller en otrolig mängd information, det gäller bara att finna den(!) och det är inte alltid det lättaste. Sedan gäller det ju också att sålla bland det ibland överväldigande materialet. Något som dök upp och borde ha vållat huvudbry vad bilden nedan. Lyckligtvis visste jag var det var, men kanske kan du ta dig en funderare över vad det är. När du kommer vad det är så skickar du ett mail till info@bunker.nu Du har två veckor på dig. Svaret och vinnarna, ja vinnarna, vi drar två, som får ett år abonnemang på tidningen FORT & BUNKER. Är du redan abonnent förlängs ditt abonnemang med ett år! Här har du bilden:

Vad är detta?

Så och då är det dags att fortsätta skrivandet på den kommande tidningen.
Jag önskar en bra vecka! Håll dig frisk, undvik trängsel och tvätta händerna.

Bunkerhälsningar
Leif H