malware scanner Söndag 10 april 2022 Ett ”tungt” arbete! – Fort & Bunker

Söndag 10 april 2022 Ett ”tungt” arbete!

”Tungt” arbete i den bemärkelsen att jag just sitter och skriver på en artikel i det kommande numret av FORT & BUNKER som handlar om de riktigt stora bunkrarna! De som användes som kustartillerianläggningar längs den tyska Atlantvallen under andra världskriget. Och visst kan man kalla det tungt! En pjäs som den på bilden ovan väger cirka 300 ton(!) Tänk dig då fyra sådana i batteriet.

Men det blev också lite minnen och nostalgi undre skrivandet. Jag har besökt alla, utom ett av dessa batterier. Batteri Dietl i norra Norge har jag inte hunnit med. Dessutom vet jag inte om besöket vid batteri Lindemann kan räknas, det är bara en stor insjö och mängder av bombkratrar. Men som sagt nu är alla de stora batterierna från andra världskriget nedtecknade i FORT & BUNKER. Kalibrarna 38 cm och 40,6 cm har varit det som skulle till för att de skulle komma med i artikeln. Naturligtvis finns det mängder av grövre kanoner och pjäser som användes under första och andra världskriget. Alla har väl hört talas om Tjocka Berta och den enorma belägringskanonen med 80 cm kaliber. Men kravet var också att det skulle vara kanoner i kustartilleritjänst.

24 cm kanon vid Oscar II fort ger eld. (foto: Oscar II fort)

Här hemma får vi hålla till godo med 30,5 cm och 24 cm som de grövsta inom vårt kustartilleriförsvar. Av dessa kalibrar finns bland 24 cm kanonerna på Oscar II fort bevarade. Dessa kan dessutom beskåda vid ett besök, och vid rätt vald besökstid kan man dessutom ”njuta” av ljuder från dem(!) Dessutom kan du lära dig mer om detta unika fort i boken FORTET. En bokutgåva med unika bilder och berättelser från detta unika fort. Mer om boken kan du läsa HÄR och du även beställa boken där.

Boken ersätter naturligtvis inte ett personligt besök på fortet, men den bjuder dig på en fin upplevelse och bra kunskaper när du väl tar dig dit!

Naturligtvis finnsdet många böcker som kan ”vara bra att ha” nu i dessa tider av besöksplanering. Ibland kan jag tycka att det är det mest spännande av allt -att planera resorna”, även om det inte blivit så mycket bevänt med det de sista åren. Men kanske blir det lite bättre framöver – vem vet? Här några böcker som kan vara bra att till hands när du planerar:

Naturligtvis finns det många fler böcker som hjälper dig på traven, men böckerna ovan ger dig 100-tals tips om vad du kan, och kanske skall, besöka i sommar.

Så nu får du fortsätta att njuta av söndagseftermiddagen och så läses vi inom kort!

Bunkerhälsning
Leif H

Nästa nummer, eller det kommande, utkommer omkring den 25 maj. Detta gäller ju bara om du är abonnent. Varför inte prova på, du gör det enkelt genom att klicka HÄR, och fylla i formuläret. Inom några dagar kan du ha ditt första exemplar!