Tisdag 8 november 2022 Dags igen…

 

Bunkervänner,
Så var då ett nytt nummer av FORT & BUNKER klart för tryckeriet! Årets sista nummer, och det 87:e sedan starten! Denna gång ett verkligt innehållsrikt nummer med intressant och spännande läsning från både Europa, USA och naturligtvis här hemifrån. Vad sägs om följande innehåll:
FORTIFIKATIONSSKOLAN (Den hemliga bilagan)
DET BARA FÖRSVANN!
FORT MILES
KULSPRUTEGEVÄRSVÄRN (Kg-värn)
HANGÖ FRONTMUSEUM
ANNORLUNDA VÄRN HALLAND!
FLER STORA KANONER!
ATT PLANERA EN MILIÄRHISTORISK SEMESTER!
TUNGA LYFT!
FORTET – EN BLIVANDE TURISTATTRAKTION!
JULETID I KOKET!
MINNE FRÅN BEREDSKAPEN! Unikt fynd i Helsingborg!

samt naturligtvis lite mer och några riktigt bra julklappserbjudanden som du bara inte får missa! Men som vanligt gäller erbjudandena bara de som är abonnenter på tidningen. Men det är väldigt enkelt – klicka HÄR så kommer du direkt till sidan där du kan beställa ditt eget abonnemang och utnyttja de förmånliga erbjudandena på förlagets böcker!

En vacker sommarbild från en f d viktigt plats. Numera nästan helt övergiven.

DET BARA FÖRSVANN! Så lyder en av rubrikerna i det nya av tidningen FORT & BUNKER. Och det är väl vad som hände med det mesta av det befästa Sverige och fortifikatoriska anläggningar. Men det gick väldigt fort, ibland kanske lite väl fort! Ibland gjordes det försök med att bevara både större och mindre anläggning. Så försökte man till exempel vid Baskemölla bevara två kulsprutevärn av den första modellen, alltså ksp I. Dessutom byggda bland de första i Skånelinjen. Här fanns också nedtecknat historien om värnbesättningen under några veckor 1940 då värnbesättningen låg i beredskap medan tyska trupper ockuperade Danmark och Norge.

Under 1990-talet gjordes flera utredningar om vad som skulle hända med våra befästningar – både gamla och nya. Till en av utredningarna fanns en hemliga bilaga över anläggningar som vid denna tid (1996) fortfarande inte vara avvecklade. Det var till exempel armébatterierna i Norrland, Arholma, Landsort och många flera. Med början i det nya numret skall vi försöka reda ut hur turerna gick kring alla dessa – och vad som hände!

Ett av världens modernaste kustartillerisystem försvann eftr år 2000 när försvarsbeslutet ändrades. Kvar finns bara helt intakt pjäs – på Landsort. Vid Beredskapsmuseet finns en pjäs med torn bevarad från batteri YD. (foto: Johan Andrée)

Det går mot juletid, en tid som kanske inte alltid varit glädjefylld. Jag tänker på beredskapssoldaterna i det kylslagna Norrland, eller på någon lite en ö havsbandet. Men man försökte ändå göra det bästa möjliga av situationen. Sedan har vi alla värnpliktiga som hade oturen (eller turen) av ”åka på” vakttjänst, eller beredskapstjänst under jul- och nyårshelgen. I boken SNUSKBURKEN kan du uppleva med militära maten, både under helg och vardag. Som abonnent kan du köpa boken för endast 99 kronor (plus porto). Återigen abonnent blir du enkelt genom att klicka HÄR!

Så nu har du bara att vänta på brevbäraren, men räkna med att det en eller två veckor till innan du kan börja läsa. Till dig som vill abonnera är det bara att bestämma sig. Så fort du tecknat ditt abonnemang har du tillgång till de förmånliga priserna på våra böcker.

Så nu önskar jag en fortsatt trevlig dag och vecka! Vi läses förhoppningsvis inom kort igen!
Bunkerhälsningar
Leif H