malware scanner Fredag 10 december 2021. Nu är det dags att räkna dagarna…. – Fort & Bunker

Fredag 10 december 2021. Nu är det dags att räkna dagarna….

Hårda paket, en dröm för alla paketmottagare! Ett hårt paket innehåller, för det mesta, något spännande. Och i vårt fall hoppas vi naturligtvis det skall vara en bok, kanske till och med den senaste av förlagets utgivningar – TAGGTRÅDSKUST. En bok som ger dig, eller mottagaren, nästan allt man vill veta om befästningslinjen i södra Sverige. Skånelinjen var den militära benämningen som sträckte sig från Båstad, runt hela den skånska kusten till den lilla orten Vieryd, i Blekinge. Totalt 1 063 värn av olika slag byggdes längs sträckningen under 1939 – 1940. En linje av små betongvärn som kom att bestå under kalla kriget och långt in i vår tid. De flesta ligger fortfarande kvar längs stränderna. Idag i de flesta fall plomberade. Men det finns en del som bevarats till eftervärlden och kan besökas. Vill du ha boken TAGGTRÅDSKUST innan jul måste du beställa NU! KLICKA HÄR!

Annars är väl kanske inte vintertid den allra roligaste tiden att besöka militärhistoriska platser. Snö, kallt och blåsigt brukar vara något som kan sätta käppar i hjulet för utflykterna. Men en kall vinterdag med blå himmel och gnistrande snö kan ge en ny upplevelse av den gamla befästningslinjen.

Värn 815 i snöskrud (foto: Lars Dahlbom)

Idag kom också den första snön här nere i södra Skåne. Men det lär inte bli långvarig, det utlovas upp mot 5 till 7 graders värme framöver. Själv ser jag redan fram emot våren och ljumma vindar och kanske en och annan bunkerutflykt. Trots att det nya numret av FORT & BUNKER precis kommit ut har redan arbetet med det kommande numret börjat.  Här kommer du att kunna läsa om ”Att se utan att synas” – en intressant liten artikel och periskop och speglar . Men vi går också in i berget och skärskådar myten om ”sjukhus i berg”. En gammal klassisk skröna som jag ofta får frågor om. Vi tittar på berganläggningen under Södersjukhuset i Stockholm. Och här kan man verkligen tala om ett sjukhus i berget. Vi gör också en liten snabb utblick mot krigssjukhuset på Muskö, som ju faktiskt är/var ett riktigt sjukhus i berget avsett för örlogsfartygens besättningar i händelse av krig. Men under Muskös verksamma tid som örlogsbas fungerade sjukhuset som sjukvårdsmottagning för de anställda. I tidningen finns också en berättelse om en pistol. En berättelse med mörkt inslag och förintelse.

Så det är ett nummer du inte skall missa. Enklast undviker du detta genom att ABONNERA! (klicka på ordet) Då får du tidningen fyra gånger om året och du får dessutom medlemsrabatt på förlagets böcker. Som abonnent kan du just nu beställa flera olika av våra böcker för ENDAST 98 KRONOR. Så abonnemangsavgiften är snabbt insparad.

Men nu återgår jag till julstöket, även om det är några veckor dit. Men bunkervänner – tag det lugnt och glöm inte njut, och framför allt var försiktig. Både med halka, snö och virus (i alla dess former)

BUNKERHÄLSNINGAR
Leif H

PS! När du beställer boken TAGGTRÅDSKUST får du också det härliga utflyktshäftet med tips om intressanta plaatser att besöka längs den gamla försvarslinjen. Du får den helt utan extra kostnad! Värde 95 kronor!